Aditivi u hrani - otrovi naši svagdašnji
Koliko su ove lizaljke uopće bitne u prehrani i u životu općenito?ogi je napisao/la:
Čemu briga u smislu "E ovaj, E onaj", jednostavno ne kupovati (gotovo) ništa u Konzumima, Mercatorima, Billama, Getroima ili kojim već drugim konvencionalnim trgovinama i stvar (gotovo) riješena. Pokušati educirati i druge ljude u tom pravcu, iako s malim šansama za uspjeh.ogi je napisao/la:Šlag od Leda
E407 - u vezi s etilen oksidom stvara etilenklorohidrin, koji je opasan kancerogen, uzukuje čir
E412 - mučnina, napuhivanje i grčevi
Vrlo jednostavno rješenje.Medo je napisao/la:jednostavno ne kupovati (gotovo) ništa u Konzumima, Mercatorima, Billama, Getroima ili kojim već drugim konvencionalnim trgovinama i stvar (gotovo) riješena.
A gdje bi trebali kupovati?
P.S. naravno da ne trebamo mikiće, žvake, šlag i sl, ali trebam negdje kupit kruh i paštetu.
ja kupujem u malom ducanu kod ulaza, ducan zdrave prehrane, placmiumiu je napisao/la: A gdje bi trebali kupovati?
bademe i sl. ono u rinfuzi u konzumu..
legenda kaže.. gavrilović videl ostatke od mesa i rek'o: "pa šteta da se to baci"A nikad nebi pozelio jesti nesto sto se zove pasteta
ali bez brige, čajnu paštetu možeš jesti.. od kamilice i žalfije.. buahah

KRAŠ - Djecji asortiman

BANANKO
Sastojci: šečer, voda, glukozni sirup, kakaova masa, kakaov maslac, tvar za želiranje E 406, mlijeène bjelanèevine, kiselina E 330 , emulgatori: soja lecitin E 322 i E 476, regulator kiselosti E 500(II), arome, bojilo E 100. Proizvod sadrži mlijeènu tvar i soja lecitin. Moguæi tragovi pšeniènog glutena.
Morao sam se registrirati samo da vas ispravim. Provjerite dvaput izvore i njihovu autentičnost.
Copy/paste sa sajta KOJEG STE VEĆ NAVELI gore:
"Poštovani,
limunska kiselina (aditiv označen brojem E330) kao i sve njezine soli citrati (aditivi označeni brojevima E331, E332 i E333) prirodne su tvari i bezopasne su za ljudsko zdravlje. Stoga za te spojeve nije ni odredjena ADI-vrijednost, odnosno preporučena dnevna doza koja se sigurno može konzumirati. Na nekim takozvanim "crnim listama aditiva" navodi se da limunska kiselina uzrokuje rak. Ta informacija je jednostavno netočna. Ili se radi o lapsusu ("lapsus calami", možda su autori liste mislili na E320, butilhidroksianisol, koji je zaista problematična kemikalija upitne sigurnosti) ili se radi o tragikomičnoj zabuni prijevoda nekih tekstova s njemačkog jezika. Naime, limunska kiselina sudjeluje u normalnom metabolizmu ljudskog organizma kojeg nazivamo Krebsov ciklus (prema imenu njemačkog znanstvenika Krebsa); buduci da "krebs" na njemačkom znači i "rak", moguća je bila i takva zabuna...
Uostalom, na listi koju navodite kao "dokaz" o štetnosti limunske kiseline, lako možete uočiti da su sve soli limunske kiseline (citrati, E331-333) navedene kao bezopasni aditivi, dok je sama limunska kiselina navedena kao karcinogena. To je besmisleno, jer ljudski organizam ne može razlikovati "porijeklo" limunske kiseline i njezinih soli. Limunska kiselina i njezine soli nalaze se u tjelesnim tekućinama u stalnoj ravnoteži ("gdje god se nalazi limunska kiselina, nalaze se i citrati") pa prema tome njihovi biološki efekti moraju biti direktno povezani (ako ne isti, onda vrlo slični). Takvo nepoznavanje osnovnih svojstava limunske kiseline i njezinih soli upućuje na zaključak da je lista sastavljena od nepouzdanog izvora.
Konačno, ta lista nije sastavljena, kako se navodi u prilogu, na Klinici za dječju onkologiju u Duesseldorfu, niti ta Klinika ima ikakve veze s navedenom listom u kojoj se limunska kiselina proglašava karcinogenom."
Copy/paste sa sajta KOJEG STE VEĆ NAVELI gore:
"Poštovani,
limunska kiselina (aditiv označen brojem E330) kao i sve njezine soli citrati (aditivi označeni brojevima E331, E332 i E333) prirodne su tvari i bezopasne su za ljudsko zdravlje. Stoga za te spojeve nije ni odredjena ADI-vrijednost, odnosno preporučena dnevna doza koja se sigurno može konzumirati. Na nekim takozvanim "crnim listama aditiva" navodi se da limunska kiselina uzrokuje rak. Ta informacija je jednostavno netočna. Ili se radi o lapsusu ("lapsus calami", možda su autori liste mislili na E320, butilhidroksianisol, koji je zaista problematična kemikalija upitne sigurnosti) ili se radi o tragikomičnoj zabuni prijevoda nekih tekstova s njemačkog jezika. Naime, limunska kiselina sudjeluje u normalnom metabolizmu ljudskog organizma kojeg nazivamo Krebsov ciklus (prema imenu njemačkog znanstvenika Krebsa); buduci da "krebs" na njemačkom znači i "rak", moguća je bila i takva zabuna...
Uostalom, na listi koju navodite kao "dokaz" o štetnosti limunske kiseline, lako možete uočiti da su sve soli limunske kiseline (citrati, E331-333) navedene kao bezopasni aditivi, dok je sama limunska kiselina navedena kao karcinogena. To je besmisleno, jer ljudski organizam ne može razlikovati "porijeklo" limunske kiseline i njezinih soli. Limunska kiselina i njezine soli nalaze se u tjelesnim tekućinama u stalnoj ravnoteži ("gdje god se nalazi limunska kiselina, nalaze se i citrati") pa prema tome njihovi biološki efekti moraju biti direktno povezani (ako ne isti, onda vrlo slični). Takvo nepoznavanje osnovnih svojstava limunske kiseline i njezinih soli upućuje na zaključak da je lista sastavljena od nepouzdanog izvora.
Konačno, ta lista nije sastavljena, kako se navodi u prilogu, na Klinici za dječju onkologiju u Duesseldorfu, niti ta Klinika ima ikakve veze s navedenom listom u kojoj se limunska kiselina proglašava karcinogenom."
Dobro dosao na forum i puno hvala za ispravak!davor je napisao/la:Morao sam se registrirati samo da vas ispravim. Provjerite dvaput izvore i njihovu autentičnost.
Jos jednom link: http://e-brojevi.udd.hr/cesta_pitanja.htm
+
http://e-brojevi.udd.hr/330.htm
http://hr.wikipedia.org/wiki/Prehrambeni_aditivi
Pokusat cu saznati od kuda je krenula info. o kancerogenom E330 i koji su bili argumenti
http://www.forum.hr/showthread.php?t=88171
Zakljucak rasprave na tom linku je:
Dodao sam uocljivu napomenu u listu na pocetku ove teme
Zakljucak rasprave na tom linku je:
Izgleda da je tako E330 dosao na listu izuzetno opasnih aditivaZapravo je lim.kis. jedan od produkata Krebsovog ciklusa u organizmu..
A Krebs na Njem znaći rak
Krebsov ciklus nosi ime znanstvenika koji ga je prvi opisao
Davor..jos jednom hvala!Prije 15-tak godina u Hrvatskoj su se pojavile crne liste sa E-brojevima koje imenuju aditive štetne za zdravlje čovjeka. Liste su izazvale paniku i zbrku među potrošačima, tim više što se na jednoj od tih lista našla i limunska kiselina (E330), potpuno bezopasan aditiv. Klinika za dječju onkologiju iz Düsseldorfa koja se najčešće povezivala s tim informacijama, poslala je službeni javni dopis kojim je demantirano da lista potječe iz te ustanove.
http://www.vitamini.hr/3834.aspx
Dodao sam uocljivu napomenu u listu na pocetku ove teme
Evo i mene nove! Čitam sve, od riječi do riječi. Tema me jako zanima, ne samo vegetarijanstvo, jer možda je ponekad i manje zla u domaćim mesnim proizvodima, nego što ga se može pokupiti u povrću, voću i skoro svim gotovim proizvodima, od kruha na dalje. Meni je problem alergija na konzervanse, a gdje ih nema?davor je napisao/la:Hvala na dobrodošlici, i nema problema![]()
Osobno sam vegetarijanac, i jako mi je stalo do toga da znamo što jedemo, pa se trudim doprinijeti, barem i ovako malo
Dobrodosla Batanona!batanona je napisao/la: Evo i mene nove! Čitam sve, od riječi do riječi. Tema me jako zanima, ne samo vegetarijanstvo, jer možda je ponekad i manje zla u domaćim mesnim proizvodima, nego što ga se može pokupiti u povrću, voću i skoro svim gotovim proizvodima, od kruha na dalje.
Za vegetarijanstvo bi se prije svega trebali odluciti zato sto sve zivotinje imaju pravo na zivot u svom prirodnom okruzenju i slobodu, bas kao i nasa vrsta
Ako vec nemamo suosjecanje za njihovu patnju
Prvi problem je zrak i vodabatanona je napisao/la:Meni je problem alergija na konzervanse, a gdje ih nema?Kako ih izbjeći? Gdje nabaviti sigurnu hranu za dijete? Kako osigurati adekvatnu prehranu djeteta u vrtiću? Skoro pa nemoguće.
Žalosno, ali istinito.
Mozemo odabrat zivot na selu, vlastiti bunar ili busotinu, prokuhat ili cak destilirat vodu za pice
Hrana, vrtic, staracki dom
Mozemo sami organski uzgajat hranu i zaboravit industrijske prehrambene proizvode u potpunosti
Umjesto u zagusljivom vrticu, dijete moze odrastat u prirodi sa roditeljima i prijateljima
Nasi roditelji i djeca nisu teret koji treba smjestiti u neku dobru ustanovu
Dobar dan!
Evo, kako danas mnogi imaju one mobitele koji mogu gledati HTML stranice, navedeni link (http://www.e-brojevi.udd.hr/e_brojevi.htm) sam skinuo rekruzivno, pa tako pohranjen u mobitel je uvijek dostupan!
Svi linkovi rade na njemu.
http://www34.zippyshare.com/v/39835539/file.html
e-brojevi.zip
Fajl ima 1MB u ZIP arhivi. Potrebno ga je dekomprimirati u mobitel, i pokrenuti "e_brojevi.htm" fajl.
Otvoriti ce se stranica koja je sortirana po E-broju. Ako kliknete na link KAZALO NAZIVA ADITIVA (ili direktno "e_abeceda.htm" fajl na mobitelu) u gornjem desnom kutu, otvoriti ce se stranica na kojem su aditivi sortirani po imenu.
Ja sam si isprintao maleni salabahter s 'opasnim' e-brojevima koji sam skinuo s iste stranice, ali ponekad proizvodjac ne pise E-broj vec npr. Dimetil-dikarbonat... pa onda lijepo u svom mobitelu lako mozete pretraziti e-broj i po imenu, i vidjeti sto se krije iza njega.
Makar sto zivimo u "suvremenom i civiliziranom i..." svijetu, i govorimo da smo svjesni svih posljedica sto (si) radimo, ja apeliram da se u trgovinu nikada ne uputite ako nemate dovoljno vremena za proucavanje...
Evo, kako danas mnogi imaju one mobitele koji mogu gledati HTML stranice, navedeni link (http://www.e-brojevi.udd.hr/e_brojevi.htm) sam skinuo rekruzivno, pa tako pohranjen u mobitel je uvijek dostupan!
Svi linkovi rade na njemu.
http://www34.zippyshare.com/v/39835539/file.html
e-brojevi.zip
Fajl ima 1MB u ZIP arhivi. Potrebno ga je dekomprimirati u mobitel, i pokrenuti "e_brojevi.htm" fajl.
Otvoriti ce se stranica koja je sortirana po E-broju. Ako kliknete na link KAZALO NAZIVA ADITIVA (ili direktno "e_abeceda.htm" fajl na mobitelu) u gornjem desnom kutu, otvoriti ce se stranica na kojem su aditivi sortirani po imenu.
Ja sam si isprintao maleni salabahter s 'opasnim' e-brojevima koji sam skinuo s iste stranice, ali ponekad proizvodjac ne pise E-broj vec npr. Dimetil-dikarbonat... pa onda lijepo u svom mobitelu lako mozete pretraziti e-broj i po imenu, i vidjeti sto se krije iza njega.
Makar sto zivimo u "suvremenom i civiliziranom i..." svijetu, i govorimo da smo svjesni svih posljedica sto (si) radimo, ja apeliram da se u trgovinu nikada ne uputite ako nemate dovoljno vremena za proucavanje...