Kruh - koje nam kemije prodaju

Znanost, osobna iskustva i životne mudrosti
Odgovori
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13074
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Ovo prodaje jedna HR tvrtka pekarama :ljut2:

Aditivi i dodaci za pekarstvo

FORMULA 1
Poboljšivač za kruh i pecivo, doziranje 0,2 – 0,5 %

SUPER PLUS
Poboljšivač za kruh i pecivo, doziranje 0,2 – 0,5 %

ECOSOFT
Poboljšivač za kruh i pecivo 0,2-0,4%, brzi razvoj tijesta – kraće odmaranje

PANSTABIL K
Poboljšivač za kruh i pecivo, doziranje 0,3 - 0,5 %.

FAVORIT
Poboljšivač za kruh i pecivo, doziranje 0,3 - 0,5 %.

KAISERGOLD
Poboljšivač za pecivo, doziranje 2 – 2,5 %

NORDSTERN
Poboljšivač za proizvodnju tijesta koja se zamrzavaju, doziranje 5 %

TOST – S
Poboljšivač za pšenični tost, doziranje 7 %

ROGIMILD
Poboljšivač za miješane ražene kruhove, doz. 1,5 – 2 %

TROCKENSAUER
Poboljšivač za ražene kruhove, doziranje 1,5 – 2 %

BROTSTABIL
Stabilizator za sve vrste brašna, doziranje 1,5 – 2 %

PŠENIČNI SLAD
Poboljšivač okusa i kvalitete kruha, doziranje 0,5 – 1,5 %

NATURALE
Prirodni poboljšivač za ciabattu, lepinje i sve vrste kruha i peciva, doziranje 10 %

CRNKOVIT
Dodatak za dobivanje tamnih vrsta kruha, doz. do 2 %

R-22
Poboljšivač za ražene kruhove od 50-100% udjela raži, doz. 0,5-1%
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13074
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Koncentrati i smjese za pekarstvo

KRUNOVIT
Koncentrat sa sjemenkama za svijetle pekarske proizvode

MEKSI
Kukuruzni koncentrat za kruh i peciva

POM FRIŠ "KRUMPIRKO"
Koncentrat za krumpirov kruh i pecivo

ZOBENA SMJESA "ZOBKO"
Koncentrat za zobeni kruh

BIOVIT
Koncentrat sa sjemenkama za bio peciva

ROGIMIX
Raženi koncentrat za miješani kruh sa sjemenkama

RAŽENA PUNOZRNATA SMJESA (VOLLKORNBROTMIX)
Gotova smjesa sa cijelim zrnom raži

LOVAČKI KRUH (SUNCOKRET MAGIC)
Koncentrat sa sjemenkama suncokreta

LOVAČKI KRUH (BUĆA MAGIC)
Koncentrat sa sjemenkama buće

ROGGI 100
Smjesa od 100% raženog brašna, raženog slada i raž. kis. tijesta

ROGGEN 50
Koncentrat za miješane pšenično-ražene kruhove

PECIVO S JOGURTOM
Koncentrat za jogurt-kruh i pecivo

HOPFERL
Koncentrat za pivski kruh i pecivo

SUNČANI KRUH
60 % mješavina sa pšeničnim klicama i stričkovim uljem

BIO - ENERGETSKI KRUH
100% smjesa za tamni i pikantni kruh sa 9 dodataka

BIO - ZLATNO ZRNO
100% smjesa od 7 žitarica i 4 uljarice
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13074
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

slika
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13074
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Arome i posipi

AROMA ZA KRAFNE
Doziranje 0.5 %

AROMA RUM
Doziranje 0.5 %

AROMA LIMUN
Doziranje 0.5 %

AROMA VANILIJA
Doziranje 0.5 %

AROMA PUTAR
Doziranje 0.5 %

SOL
Dekorativna, termostabilna, krupna - u granulama

ŠEĆER
Specijalni, termostabilan, u granulama
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13074
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Bezparafinska ulja za odvajanje i podmazivanje, masnoće i zaštitna sredstva

TRENOL F 180
100% Bio ulje za podmazivanje formi i plehova

CD 130
Ulje za podmazivanje lijevaka i noževa djelilica te strojeva za rezanje kruha

ULJE TRENNWAX FEST 200 S

ULJE TRENNWAX FLÜSSIG 113 A

PERIGEN SORB
Dodatak za zaštitu od pljesnivosti, doziranje do 2,5 % max.

CALIUM SORBAT
Zaštitno sredstvo protiv plijesni za tjestenine i vucena tijesta
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13074
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Pekarsko-slastičarski program

SUPER KRAFNE
100% Smjesa za krafne, orahnjače, makovnjače i kroasane

PASTOZNI KONCENTRAT ZA KRAFNE 30%
Dodavanje 30% na brašno

PRINCES KRAFNE
Gotova smjesa

HEFEQUARKTEIG
Smjesa za dizano tijesto sa dodatkom sira u prahu

QUARK RÛHR
Smjesa za kolač od sira.

SMJESA ZA PRHKA TIJESTA
Bezmasna smjesa sa jajima sa svim dodacima

SMJESA ZA BISKVITNA TIJESTA
Smjesa sa jajima sa svim dodacima

NADJEV ORAH
Gotov nadjev, bez konzervansa, sadrži 56% oraha

NADJEV MAK
Gotov nadjev, bez konzervansa, sadrži 55% maka

KREMIKO
Instant za kreme

KALTKREME
Hladna krema u prahu sa okusom vanilije

DONAT MIX
Gotova smjesa za američke krafne

KREMPERLE
Smjesa za kreme

CARMABACK
Smjesa za kolače s bademom

MASSA TICINO (masa tičino)
Smjesa za dekoriranje slastica – torti

NUSETTA
Termostabilna čokoladna krema s okusom lješnjaka

ČOKOLADA TERMOSTABILNA

ČOKOLADA ZA PUNJENJE

CAPOMA JAGODA
Preljev za torte od jagode

CAPOMA MARELICE
Preljev za torte od marelice

OBERSFIX NEUTRAL
Učvrščivać za kreme

OBERSFIX ČOKOLADA
Učvrščivać za kreme

OBERSFIX JOGURT
Učvrščivać za kreme

OBERSFIX JAGODA
Učvrščivać za kreme

OBERSFIX TROPFEN
Učvrščivać za kreme sa sirom
Avatar
nelana
Postovi: 359
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 14:12
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la nelana »

jučer sam išla frendici kupit kruh u pekari jer ona nije mogla, i kupim integralni. donesem frendici kruh i ona gladna odmah počne jesti i ja vidim pa to nije integralni kruh! TOTALNO JE OBOJAN! još nezdraviji od bijelog. i sad razmišljam puno puno ljudi će kupiti taj kruh i uopće neće znati razliku, stvarno će vjerovat da jedu integralni... to nije fer. čista muljaža. sad si razmišljam da im tražim knjigu žalbe ili šta. mislim da ima puno takvih pekara!
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

nelana je napisao/la:jučer sam išla frendici kupit kruh u pekari jer ona nije mogla, i kupim integralni. donesem frendici kruh i ona gladna odmah počne jesti i ja vidim pa to nije integralni kruh! TOTALNO JE OBOJAN! još nezdraviji od bijelog. i sad razmišljam puno puno ljudi će kupiti taj kruh i uopće neće znati razliku, stvarno će vjerovat da jedu integralni... to nije fer. čista muljaža. sad si razmišljam da im tražim knjigu žalbe ili šta. mislim da ima puno takvih pekara!
Zaista rijetko koji kruh koji prodaju pod "integralni" to zaista i jest. Neko vrijeme sam (prilikom kupovine kruha) znala pitati prodavačice od kakvog brašna je kruh rađen i gotovo u pravilu ne bi znale reći od kakvog/kojeg brašna je kruh rađen i ima li dodatka "bijelog". Uglavnom su pobojani ili sa dodatkom bijelog brašna, jer tako tijesto bude lakše za mijesiti, a i proizvod ispadne jeftiniji. I ljudi rjeđe kupuju "pravo integralno pecivo/ kruh", više vole one kojekakve mješavine brašna i svega i svačega od kojih kruh ispadne mekan i više sliči okusima na koje su navikli.
Najbolje rješenje je raditi kod kuće. Tako si najsigurniji što si sve unutra stavio ;)
Avatar
nelana
Postovi: 359
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 14:12
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la nelana »

ma znam to, radim si doma, ali osjećam nepravdu za druge ljude koji misle da kupuju integralni ali im podvaljuju, jer puno ljudi uopće ne zna kako izgleda proizvod od integralnog brašna, pa misle da je to to što dobivaju. kao moja frendica. e to nije fer, varaju ljude i gore im rade jer gori je taj obojeni kruh (bijeli sa dodatkom upitnih boja) nego samo bijeli!
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

nelana je napisao/la:to nije fer, varaju ljude
Da, koma. Jedino što mi možemo je - upozoravati ljude na to ;)
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13074
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

To je sve ništa šta se radi u industriji brašna.
Uobičajena sredstva za izbjeljivanje brašna kod nas su dušikov oksid, nitrozil klorid,benzoil peroksid,klor dioksid,sam klor.
nakon tog tretmana sljedi dodavanje
kalij bromat, kalij jodat, kalcij jodat, kalcij peroksid

i to je bilo malo pa su odlučili dodat još pri pečenju kruha
kalij hidrogen tartarat ,natrij aluminij sulfat ,amonij klorid, amonij sulfat,
kalcij sulfat , amonij fosfat , kalcij hidrogenfosfat . i bezbroj ostalih poboljšivača.
Avatar
pkristo
Postovi: 560
Pridružen/a: 01 pro 2010, 15:38
Lokacija: ZG

Post Postao/la pkristo »

ogi je napisao/la:
To je sve ništa šta se radi u industriji brašna.
Uobičajena sredstva za izbjeljivanje brašna kod nas su dušikov oksid, nitrozil klorid,benzoil peroksid,klor dioksid,sam klor.
nakon tog tretmana sljedi dodavanje
kalij bromat, kalij jodat, kalcij jodat, kalcij peroksid

i to je bilo malo pa su odlučili dodat još pri pečenju kruha
kalij hidrogen tartarat ,natrij aluminij sulfat ,amonij klorid, amonij sulfat,
kalcij sulfat , amonij fosfat , kalcij hidrogenfosfat . i bezbroj ostalih poboljšivača.
Prestrašno.
Odgovori