Sirova hrana i frutarijanstvo

Otvoreno o veganstvu
Odgovori
Inanna
Kontakt:

Post Postao/la Inanna »

Evo jedan moj, od danas, recimo half raw juhica. :D

Nisam imala doma svježih paradajza pa sam uzela one iz konzerve (pelat).
To sam izlila u staklenku, dodala hrpu peršuna, vlasca, žlica tamarija (radi slanoće, ali može i bez toga), 1 češanj češnjaka dodala, (mogu još ići začini tipa origano, papar tko voli) i sve to samo izmiksala s ručnim mikserom. I to je ispala gusta paradajz juhica koja se može odmah tak pojesti ili malo ugrijati.
Ako se želi rjeđa juhica doda se malo vode. I to je to. :)

Nebi vjerovali kak je to meni fiiiiiiiiiiinooooooooooooo. :skace: :palac:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

miumiu je napisao/la:jesi li sigurna da se jedući uglavnom voće može zadovoljiti sve potrebe za nutrijentima? Koriste li rawfoodaši ulja? Ima li tu dovoljno proteina, složenih ugljikohidrata...? :shock:
Ovo pitanje je slično onom kada su mesojedi zabrinuti da će im, prestankom konzumacije životinjskih proizvoda, nešto nedostajati u prehrani, od hranjivih nutrijenata. Prava istina je da sirovo voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke sadrže sve esencijalne nutrijente koji su potrebni za normalno finkcioniranje našeg organizma. Ulja/ masnoća ima u orašidima i sjemenkama. Zašto te brinu proteini i ugljikohidrati? Ugljikohidrata ima u svom voću, aminokiselina za izgradnju bjelančevina također - negdje u većem, negdje u manjem omjeru. Određene vrste voća/ povrća sadrže samo određene, a neke vrste sve esencijalne aminkoliseline. Banane npr.
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Luna je napisao/la: Ovo pitanje je slično onom kada su mesojedi zabrinuti da će im, prestankom konzumacije životinjskih proizvoda, nešto nedostajati u prehrani, od hranjivih nutrijenata..
S razlikom da vegetarijanaca ima već tisućama godina, ako ne i puno duže, pa možemo sa sigurnošću tvrditi da to funkcionira. Ne poznajem niti jednu osobu koja duže vrijeme jede sirovo, a da ne kažem da ne znam je li takva hrana dostatna za trudnice, djecu, tinejđere... Ne kažem da nije, već postavljam pitanje jer nemam apsolutno nikakvog iskustva s tim. Ne razumijem čemu obrambeni stav.
Luna je napisao/la: Prava istina je da sirovo voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke sadrže sve esencijalne nutrijente koji su potrebni za normalno finkcioniranje našeg organizma.
Ulja/ masnoća ima u orašidima i sjemenkama. Zašto te brinu proteini i ugljikohidrati? Ugljikohidrata ima u svom voću, aminokiselina za izgradnju bjelančevina također - negdje u većem, negdje u manjem omjeru. Određene vrste voća/ povrća sadrže samo određene, a neke vrste sve esencijalne aminkoliseline. Banane npr.
To mi je prvi glas. Koliko je meni poznato (a nije da nisam čitala mnoge izvore) jedino soja od biljne hrane sadrži *sve* esencijalne aminokiseline.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

A koliko je meni poznato, ni jedna biljka ne sadrzi sve.. :huh:
miumiu

Post Postao/la miumiu »

ogi je napisao/la:A koliko je meni poznato, ni jedna biljka ne sadrzi sve.. :huh:
Zato što nisi pročitao tekst s linka koji sam odavno ponudila na forumu:
http://www.makronova.com/Default.aspx?tabid=126

a ima ih brdo, gugl iz jor frend:
http://www.plivazdravlje.hr/?section=ar ... 1&id=461#2
http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/fset.html
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=277
itd.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

miumiu je napisao/la:(a nije da nisam čitala mnoge izvore)
Jesi li čitala što od raw food/ prirodna higijena literature? Makrobiotički pristup prehrani/ zdravlju mi se čini dosta dobar i cjelovit, nudi odlične alternative teže probavljivim namirnicama i puuuno toga još, no postoje neke stvari u kojima se raw i makro razilaze.
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Luna je napisao/la: Jesi li čitala što od raw food/ prirodna higijena literature?
Ne. Ne znam ništa o tome osim da neki ljudi prakticiraju redovito jedenje sirove hrane. Prvenstveno me zanima je li to stil prehrane za 's vremena na vrijeme' ili stil prehrane koji može zadovoljiti prehrambene potrebe odraslih, djece, trudnica... kroz cijeli život.
Luna je napisao/la:Makrobiotički pristup prehrani/ zdravlju mi se čini dosta dobar i cjelovit, nudi odlične alternative teže probavljivim namirnicama i puuuno toga još, no postoje neke stvari u kojima se raw i makro razilaze.
Makrobiotički se hrani veliki broj ljudi, vjerujem već dugi niz godina/generacija. Pomoglo je to nekima da se izliječe kad su ih liječnici već otpisali. IMO najveći problem makrobiotike je što ne mora biti striktno vegetarijanska/veganska, ali možda je baš zato ljudi lakše prihvaćaju.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

miumiu je napisao/la:Ne znam ništa o tome osim da neki ljudi prakticiraju redovito jedenje sirove hrane. Prvenstveno me zanima je li to stil prehrane za 's vremena na vrijeme' ili stil prehrane koji može zadovoljiti prehrambene potrebe odraslih, djece, trudnica... kroz cijeli život..
Stil prehrane koji može zadovoljiti sve prehrambene potrebe. Naravno, moraš paziti da u prehranu uključiš dovoljne količine i ugljikohidrata (voće), aminokiselina (postoje tabele sa popisima kojih amino i u kojim omjerima ima u pojedinim namirnicama, Phenix nam je bio obećao staviti ovdje), masnoća (orašidi, sjemenke) + ostalo važno. Postoje ljudi koji se odlučuju na sirovom provesti cijeli život i oni koji se ne mogu odreći određenih okusa, pa se ili hrane "uglavnom sirovo" (ali tu i tamo ukjučuju nešto termički obrađeno ili sl, što jako vole) ili imaju "sirofe faze/ periode", kako bi pročistili organizam/ potpomognuli izlječenje neke zdravstvene tegobe ili slično. Ja sam (trenutno) među ovim posljednjima. Problem isključivo sirove prehrane danas nalazi se u osiromašenju tla i upotrebi pesticida (i sl), tako da su sirove namirnice puno siromašnije esencijalnim nutrijentima nego ranije. Neki tome "priskaču" tako da konzumiraju svježe iscjeđene sokove u kojima se onda nalazi veća koncentracija vit/ min nego u komadu voćke. Na početnoj strani Zemljana ima dobrih linkova na raw food siteove, a ako budeš zainteresirana za dodatne info, mogu posuditi nešto od literature: viewtopic.php?t=73&start=0
miumiu je napisao/la:Makrobiotički se hrani veliki broj ljudi, vjerujem već dugi niz godina/generacija. Pomoglo je to nekima da se izliječe kad su ih liječnici već otpisali. IMO najveći problem makrobiotike je što ne mora biti striktno vegetarijanska/veganska, ali možda je baš zato ljudi lakše prihvaćaju.
Da, makrobiotički pristup prehrani je prisutan već jako dugo i da - ima neupitne zdravstvene dobrobiti. Slično je i kod raw-a. Meni kod makrobiotičkog pristupa prehrani ne odgovara činjenica da oni baš ne favoriziraju voće u prehrani, nego žitarice (najopćenitije rečeno). Prema raw stavu (osobno sam mu skonija) voće je najzdravija namirnica, a namirnice bogate škrobom (npr. žitarice) uzrokuju taloženje masnoća u tijelu (višak škroba se pretvara u masne stanice), suženje krvnih žila itd.
Ja sam trenutno, prema prehrambenom stilu, negdje između rawa i makrobiotike. Iz svakog sam si "uzela" po nešto :)
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

vuycha je napisao/la:Prešao sam prije dva dana na sirovo. Eto. 8)
Evo prošao je jedan mjesec :)
Kako ide-kako izgledaju tvoji dnevni obroci, da li ti nešto jako nedostaje, kako se osjećaš...?
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Luna je napisao/la:
vuycha je napisao/la:Prešao sam prije dva dana na sirovo. Eto. 8)
Evo prošao je jedan mjesec :)
Kako ide-kako izgledaju tvoji dnevni obroci, da li ti nešto jako nedostaje, kako se osjećaš...?
Evo baš velim filou u drugom podforumu; zaključio sam da mi fale grahorice i žitarice pa sam počeo kombinirati kuhano i sirovo. Sad sam na nekih 70-80% sirovog. Jednostavnije mi je to skuhati nego se gnjaviti s klicama.

Doručak doma mi je neki frutek iz sokovnika, kroz dan jedem uglavnom mandarine i banane (fast food, oguliš i jedeš). Kad dođem kasno popodne doma, pojedem nešto grahasto kuhano.

So far, so good :palac:
miumiu

Post Postao/la miumiu »

vuycha je napisao/la:So far, so good :palac:
Nadam se da pitanje nije preosobno: Jesi li primjetio neke promjene na tijelu? Imaš li više energije i sl.?
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Meni se nekad čini da što manje jedem imam više energije. :D
Doduše obično manje jedem kad imam neka emotivno intenzivna razdoblja, pa je možda zbog toga tako. Opet, moram paziti da ipak nešto jedem jer mi nakon nekog vremena energija pada.
Što se discipline tiče tu sam slaba. :(
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

miumiu je napisao/la:Meni se nekad čini da što manje jedem imam više energije. :D
Da, jer tijelo troši manje energije na probavu hrane (to mu je velik posao :D ), pa mu ostaje više za ostalo :)
vuycha

Post Postao/la vuycha »

miumiu je napisao/la:
vuycha je napisao/la:So far, so good :palac:
Nadam se da pitanje nije preosobno: Jesi li primjetio neke promjene na tijelu? Imaš li više energije i sl.?
Iskreno da ti velim, nisam primijetio velike promjene, ni pozitivne ni negativne. Činjenica je da mi se uvijek malo pridrijema od kuhane hrane, dok od sirove niti malo. Organizam se želi staviti u stand-by dok provari kuhanu hranu, pa se moram hrvati s tim. Kad ujutro drmnem homemade frutek, onako natašte, osjetim da me malo pukne energija. Možda malo i neki osjećaj zadovoljstva, ali mislim da je to subjektivno. Ne osjećam da imam više energije, ali osjećam istu energiju bez težine u želucu.
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Luna je napisao/la:
miumiu je napisao/la:Meni se nekad čini da što manje jedem imam više energije. :D
Da, jer tijelo troši manje energije na probavu hrane (to mu je velik posao :D ), pa mu ostaje više za ostalo :)
Da, zato su mršavi ljudi obično živahni, a ljudi koji imaju puno pohranjene energije u tijelu zapravo ne mogu tu energiju iskoristiti. :(
Odgovori