miumiu je napisao/la:Ne znam ništa o tome osim da neki ljudi prakticiraju redovito jedenje sirove hrane. Prvenstveno me zanima je li to stil prehrane za 's vremena na vrijeme' ili stil prehrane koji može zadovoljiti prehrambene potrebe odraslih, djece, trudnica... kroz cijeli život..
Stil prehrane koji može zadovoljiti sve prehrambene potrebe. Naravno, moraš paziti da u prehranu uključiš dovoljne količine i ugljikohidrata (voće), aminokiselina (postoje tabele sa popisima kojih amino i u kojim omjerima ima u pojedinim namirnicama, Phenix nam je bio obećao staviti ovdje), masnoća (orašidi, sjemenke) + ostalo važno. Postoje ljudi koji se odlučuju na sirovom provesti cijeli život i oni koji se ne mogu odreći određenih okusa, pa se ili hrane "uglavnom sirovo" (ali tu i tamo ukjučuju nešto termički obrađeno ili sl, što jako vole) ili imaju "sirofe faze/ periode", kako bi pročistili organizam/ potpomognuli izlječenje neke zdravstvene tegobe ili slično. Ja sam (trenutno) među ovim posljednjima. Problem isključivo sirove prehrane danas nalazi se u osiromašenju tla i upotrebi pesticida (i sl), tako da su sirove namirnice puno siromašnije esencijalnim nutrijentima nego ranije. Neki tome "priskaču" tako da konzumiraju svježe iscjeđene sokove u kojima se onda nalazi veća koncentracija vit/ min nego u komadu voćke. Na početnoj strani Zemljana ima dobrih linkova na raw food siteove, a ako budeš zainteresirana za dodatne info, mogu posuditi nešto od literature:
viewtopic.php?t=73&start=0
miumiu je napisao/la:Makrobiotički se hrani veliki broj ljudi, vjerujem već dugi niz godina/generacija. Pomoglo je to nekima da se izliječe kad su ih liječnici već otpisali. IMO najveći problem makrobiotike je što ne mora biti striktno vegetarijanska/veganska, ali možda je baš zato ljudi lakše prihvaćaju.
Da, makrobiotički pristup prehrani je prisutan već jako dugo i da - ima neupitne zdravstvene dobrobiti. Slično je i kod raw-a. Meni kod makrobiotičkog pristupa prehrani ne odgovara činjenica da oni baš ne favoriziraju voće u prehrani, nego žitarice (najopćenitije rečeno). Prema raw stavu (osobno sam mu skonija) voće je najzdravija namirnica, a namirnice bogate škrobom (npr. žitarice) uzrokuju taloženje masnoća u tijelu (višak škroba se pretvara u masne stanice), suženje krvnih žila itd.
Ja sam trenutno, prema prehrambenom stilu, negdje između rawa i makrobiotike. Iz svakog sam si "uzela" po nešto