Pistacio

Jabuke, kruške, marelice, breskve, šljive, trešnje, jagode, ribiz, orah, lješnjak...
Odgovori
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Pistacio

Post Postao/la Ogi »

slika

..je orašasti plod koji uspijeva u suhim krajevima i na veoma siromašnom tlu. Stoljećima se uzgajo u Sredozemlju, a u zemljama Bliskoga Istoka pistaci predstavljaju najrašireniji i najtraženiji orašasti plod.
Veoma je ukusan, a istovremeno je odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala.
Od aminokiselina siromašan je jedino triptofanom, tako da je dobro kombinirati pistacio sa hranom koja njime obiluje - npr. sa različitim sjemenkama, mahunarkama (naročito sa sojom), ili sa indijskim orahom.
U njegovom sastavu posebno se ističe veća količina kalcija i željeza, tako da je dobar za zdravlje kosti i zubi, a također, uz cjelokupnu zdravu prehranu pomaže i osobama koje boluju od anemije prouzrokovane manjkom željeza. Od orašastih plodova jedino pinjoli sadrže u sebi više željeza. Osim toga, pistaci sadrže značajnu količinu i kalija u sebi, što je veoma poželjno u prehrani osoba sa povišenim krvnim tlakom - naravno, oni tada trebaju koristiti neposoljene plodove.

Kada se govori o pistacima, potrebno je još napomenuti i činjenicu da su posebno bogati fitosterolima za koje se zna da snižavaju kolestreol u krvi.

Pistacio možete koristiti za grickanje, a možete ga izmiksati i od njega pripremati ukusne slane i slatke vegetarijanske namaze, deserte, kolače, i slično.
filo

Post Postao/la filo »

sad sam ih se nagutal.. uff.. sa šoljom sojinog mlijeka.. ah.. :neki prigodni smajli:
ostalo ih je još malo ak neko oće...
onih zatvorenih.. :)
tomike

Post Postao/la tomike »

filo je napisao/la:sad sam ih se nagutal.. uff.. sa šoljom sojinog mlijeka.. ah.. :neki prigodni smajli:
ostalo ih je još malo ak neko oće...
onih zatvorenih.. :)
može meni, te su najslađe :propeler:
Odgovori