Vitamin B12
http://mudrepredaje.com/?page_id=729
Vrlo detaljno i široko o ovom vitaminu.
Vrlo detaljno i široko o ovom vitaminu.
Ako će ikome zatrebati provjereno dobra suplementacija B12.
Na preporuku endokrinologice kupila sam B12 u formi methylcobalamina koji se može otapati u ustima. Forma i način uzimanja (apsorpcija kroz usta) su važne zbog dobre iskoristivosti vitamina. Navodno se pijenjem tablete, više od pola B12 uopće ne apsorbira. Zato je važno uzimati ili sprej u usta ili tablete za cuclanje.
Koristila sam: https://hr.iherb.com/pr/jarrow-formulas ... zenges/129
U 3 mjeseca uzimanja tabl svakih 2-3 dana (bez posebnog uvođenja namirnica bogatih B12 u prehranu), razina B12 u krvi mi je porasla sa 337 na 552 (s nešto niže na preporučenu visinu).
Vitamin D mi je još uvijek ispod donje granice (72 od najniže 75), ali mi je u 3 mjeseca sa 38 skočio na 72, što mislim da je super rezultat. Uzimala sam ampule D-vitala i jela više ribe i orašastih plodova.
Btw, dr me slala na neku DNA analizu na Rebru i ispalo je da imam mutaciju nekog gena koja ometa pretvaranje neaktivne forme folne kiseline u aktivnu u tijelu. Nemam neki enzim koji to omogućuje, pa ću morati neko vrijeme piti aktivnu formu folne oralno. Navodno se situacija s tim enzimom može i popraviti, samo moram još istražiti kako.
Na preporuku endokrinologice kupila sam B12 u formi methylcobalamina koji se može otapati u ustima. Forma i način uzimanja (apsorpcija kroz usta) su važne zbog dobre iskoristivosti vitamina. Navodno se pijenjem tablete, više od pola B12 uopće ne apsorbira. Zato je važno uzimati ili sprej u usta ili tablete za cuclanje.
Koristila sam: https://hr.iherb.com/pr/jarrow-formulas ... zenges/129
U 3 mjeseca uzimanja tabl svakih 2-3 dana (bez posebnog uvođenja namirnica bogatih B12 u prehranu), razina B12 u krvi mi je porasla sa 337 na 552 (s nešto niže na preporučenu visinu).
Vitamin D mi je još uvijek ispod donje granice (72 od najniže 75), ali mi je u 3 mjeseca sa 38 skočio na 72, što mislim da je super rezultat. Uzimala sam ampule D-vitala i jela više ribe i orašastih plodova.
Btw, dr me slala na neku DNA analizu na Rebru i ispalo je da imam mutaciju nekog gena koja ometa pretvaranje neaktivne forme folne kiseline u aktivnu u tijelu. Nemam neki enzim koji to omogućuje, pa ću morati neko vrijeme piti aktivnu formu folne oralno. Navodno se situacija s tim enzimom može i popraviti, samo moram još istražiti kako.
Zanimljivo.Luna je napisao/la:Btw, dr me slala na neku DNA analizu na Rebru i ispalo je da imam mutaciju nekog gena koja ometa pretvaranje neaktivne forme folne kiseline u aktivnu u tijelu. Nemam neki enzim koji to omogućuje, pa ću morati neko vrijeme piti aktivnu formu folne oralno. Navodno se situacija s tim enzimom može i popraviti, samo moram još istražiti kako.
Kako to da su ti provjeravali D vitamin? Jel to pouzdano?
Jesu ti još što zanimljivo provjeravali?
Osjećaš se bolje sada?
Pouzdano je. Provjeravala sam ga dva puta. Iz krvi, na Rebru. Pretraga se zove: 25- OH (D vitamin). Neurologica me prije 2 godine slala zbog trnaca u rukama, sada endokrinologica zbog naglog dobivanja kg i umora. Oba puta je bio jako snižen, samo što sam sad konačno dobila adekvatnu suplementaciju. Prije sam pila neke Olevit D kapi koje su bile premala koncentracija.ogi je napisao/la:Kako to da su ti provjeravali D vitamin? Jel to pouzdano?
Definiraj zanimljivoogi je napisao/la:Jesu ti još što zanimljivo provjeravali?
Imam nešto više energije nego prije. Vidim da nedostatak aktivne folne kiseline (kao i nedostatak D vitamina) također može uzrokovati umor, slabost i anksiozno-depresivne poremećaje, pa se nadam da će biti još bolje nakon toga. Budemo vidjeli. Vidim i da aktivne folne (B9) ima dosta u zelenom lisnatom kojeg stvarno jedem malo, pa ću i to podebljati.ogi je napisao/la:Osjećaš se bolje sada?
E da, ak će netko ići na pretragu D vitamina ili B12. Na Rebru trenutno nemaju reagensa, pa sam sad zadnji put morala ići u Vinogradsku.
Vezano uz onu DNA analizu, imam i neku mutaciju (nasljedni gen) za sklonost stvaranja tromba u krvi (koji uzrokuje moždani/srčani udar). Za to se onda u starijoj dobi piju neke male količine Aspirina/Andola (da održavaju normalnu gustoću krvi). Budem se na sljedećoj kontroli još malo više o svemu tome raspitala. Trudim se ne surfat puno, jer me onda okine na hipohondriju
Vezano uz onu DNA analizu, imam i neku mutaciju (nasljedni gen) za sklonost stvaranja tromba u krvi (koji uzrokuje moždani/srčani udar). Za to se onda u starijoj dobi piju neke male količine Aspirina/Andola (da održavaju normalnu gustoću krvi). Budem se na sljedećoj kontroli još malo više o svemu tome raspitala. Trudim se ne surfat puno, jer me onda okine na hipohondriju
Znam da oni potiču cirkulaciju, ali ne znam kakvi su u razrjeđivanju krvi.ogi je napisao/la:Bolje je organizirati prehranu u tom smjeru i koristiti začine poput kurkume i ružmarina.
Anyway, popričam s endokrinicom o svemu tome početkom srpnja. Super je ženska - stručna, prati nova istraživanja, detaljna, sve jasno objasni...pa ću je pitati o koracima za preventivu.
Ak slučajno budeš istraživao, to su mutacije MTHFR gena: C677 i A1298