malus je napisao/la:Eto, ako je toliko visok, onda je drijen.
Ipak se pokazalo da je krkavina, mali crni plodovi, gorki za umrijet. Ima neku ljekovitu primjenu, ali raste mi na svakom koraku pa ću sjeći gdje god bude smetalo. Do sad nisam, nadao sam se da je nešto jestivije.
Jao, jedva čekam tu kišu, ma općenito jesen, da krenem sa sadnjom. Usput da ponovim link koji sam ostavio kod Ogija,
http://www.vimeo.com/27614434. Ima više pristupa dizajnu šumskog vrta, ovaj me najviše plašio jer je sve nekako odjednom, ja sam više tip za korak po korak. Ali ipak ću neke principe iskoristiti, vjerujem.
Kako kaže gospon u filmu, treba krenuti s pomoćnim biljkama, i sljedećih godina zamjenjivati ih s korisnim. Tu sam se dugo dvoumio, nisam htio saditi ništa nejestivo. Ma mislim da ću baš tako postupiti, vjerojatno poučen iskustvom u manjem voćnjaku koji mi je bio nešto poput poligona za učenje.
Dakle, napravio sam kartu budućeg šumskog vrta (ne uključuje voćnjak sa sorbusima ni malo polje s žitaricama). Na sjevernoj međi nacrtao 4 kestena, idem u lov na poznate marune iz okolice Lovrana, nisam siguran kako će podnositi gorsku klimu, ali pokušati ću. Odmah ispred kestena, nacrtao sam 4 oraha, koji bi trebali biti nešto niži rastom pa neće zasjeniti kestene. Zajedno bi trebali raditi sjeverni vjetrobranski pojas za ostatak vrta. U ostatku vrta zamislio sam miješana visoka stabla na razmaku od otprilike 7m, još ne znam koje voćke gdje. Izbrojao, radi se o nekih 32 stabla. Mislim da će 15-ak biti jabuke, ostalo kruške, šljive i drugo voće. Onda sam između tih stabala označio pomoćne vrste, i došlo je tako dodatnih 32 stabla.
Pomoćne vrste bi trebale fiksirati dušik, brzo rasti i pružati zaštitu od vjetra za voćke, te stvarati malč odnosno tlo. Među visokim stablima, znam jedino za johu i bagrem koji zadovoljavaju te uvjete, a da su za našu klimu. Bagrem sam ranije otpisao, a johu sam ionako mislio već saditi u dijelu za pšenicu, tako da ću najvjerojatnije posaditi ovu jesen 40-ak stabala johe, Hrvatske šume ih prodaju za 3kn. Niže slojeve neću saditi jer ću još neko vrijeme kositi travu i malčirati manji vrt, dok u njemu ne porastu posađena stabla.
Između johi onda mogu nasumice saditi voćke koje ću pomalo sakupljati. Vrlo rado bih imao svoju malu kolekciju starih sorti jabuka pa ću možda od njih krenuti. Kada postane pretijesno za stabla, sjeći ću johu. Do tada bi se travnati pokrivač trebao pretvoriti u šumsko tlo, a do tada ću vjerojatno zasaditi i niže slojeve šumskog vrta.
Jedva čekam, majkemi ponekad mi dođe da usred noći ustanem i idem nešto saditi