Sokovi od voća i povrća

Recepti za dušu i tijelo
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Marijanči je napisao/la:nemam sokovnik
Možeš izmiksati pa procijediti kroz gazu.
Avatar
Marijanči
Postovi: 145
Pridružen/a: 07 vel 2009, 09:46

Post Postao/la Marijanči »

imam sokovnik :oops:

sjetil sam se da mi je multipraktik imao neke čudne djelove, pa sam ih potražila i skužila da su to djelovi za sokovnik (tako ispadne) :D

cikla, mrkva i jabuka su skroz fine kombinacije
slađe je nego kad sve zmiksam :?

odlučila sam se da se neko vrijeme držim banana-kiwi-špinat
dok ne usvojim te okuse
metanefridija
Postovi: 71
Pridružen/a: 10 vel 2009, 03:38
Lokacija: mercy seat

Post Postao/la metanefridija »

Marijanči je napisao/la: odlučila sam se da se neko vrijeme držim banana-kiwi-špinat
dok ne usvojim te okuse
sokovnik ti procijedi bananu? meni nije htio :D
kad narastem kupit cu si onaj pravi, koji nije centrifugalni.
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Marijanči je napisao/la:odlučila sam se da se neko vrijeme držim banana-kiwi-špinat
Baš sam i ja trenutno na toj kombinaciji, odlična je! Sam kaj umjesto špinata rotiram još i blitvu i matovilac :)
I šljive su mi super u zelenom soku! Jedva čekam da dođu šljive!
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

metanefridija je napisao/la:sokovnik ti procijedi bananu? meni nije htio :D
Vidi je :D Marijanči je mislila na mikser. Sokovnik je tek otkrila da ima u kuhinji :D
metanefridija
Postovi: 71
Pridružen/a: 10 vel 2009, 03:38
Lokacija: mercy seat

Post Postao/la metanefridija »

Luna je napisao/la:
metanefridija je napisao/la:sokovnik ti procijedi bananu? meni nije htio :D
Vidi je :D Marijanči je mislila na mikser. Sokovnik je tek otkrila da ima u kuhinji :D
znam, kad se samo sjetim one teme i zavrzlame oko sokovnika i miksera... smijesno je :D
Avatar
Marijanči
Postovi: 145
Pridružen/a: 07 vel 2009, 09:46

Post Postao/la Marijanči »

nemojte zmiksati:
-2 naranče
2 banane
- brokulu

okus je nedefiniran, ali se smjesa nakon par minuta pretvori u želatinu :?
Avatar
Tinči
Postovi: 27
Pridružen/a: 17 lip 2009, 13:40
Lokacija: Sisačko-moslavačka

Post Postao/la Tinči »

Probala sam napraviti sok od
krastavca, mrkvi, brokule, lišća celera i peršina, ispalo je grozno.:vjesticakuha:
Sutra ću od toga napraviti juhu. :kuhar:
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Jucer je tata presao grozdje, crni most je presavrsen :fulllove:
Dado
Postovi: 4
Pridružen/a: 17 stu 2009, 16:35
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la Dado »

ogi je napisao/la:Jucer je tata presao grozdje, crni most je presavrsen :fulllove:
Uh! Poptisujem u potpunosti, meni ako ne i najbolji sok ikad! Reci s cim ga presas...ja sam probao samo gnjecit a probao sam i u sokovniku (imam champion juicer) ali mi sokovnik i kostice i kozicu smrvi pa bude malo drugaciji okus i bude dosta gusci...
...puno bolji mi je kad se samo zgnjeci pa zato pitam

[/img]
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Dado je napisao/la:Reci s cim ga presas...ja sam probao samo gnjecit a probao sam i u sokovniku (imam champion juicer) ali mi sokovnik i kostice i kozicu smrvi pa bude malo drugaciji okus i bude dosta gusci...
...puno bolji mi je kad se samo zgnjeci pa zato pitam
Imamo ovako nesto:

slika
Dado
Postovi: 4
Pridružen/a: 17 stu 2009, 16:35
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la Dado »

Imamo ovako nesto:

slika[/quote]

e da...to je to :palac:
Avatar
the_ghost
Postovi: 9
Pridružen/a: 28 ruj 2009, 10:03
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la the_ghost »

To se kod nas zove turanj... 8)
antik
Postovi: 2
Pridružen/a: 12 ožu 2010, 10:16
Lokacija: Varaždin

Post Postao/la antik »

Moja žena i ja smo toliko odševljeni spravljanjem sokova tako da smo odlučili kupiti si novi sokovnik, onaj koji radi po principu hladnog prešanja, mada znamo da su ti sokovnici skupi, da se rijetko nađe koji je jeftiniji od 2000 kuna, no mi bi ga kupili u Sloveniji samo još ne znamo gdje, jer nije nam problem otići do Ptuja ili Maribora, jer smo i prije 3 mjeseca kupili u sloveniji ovaj naš centrifugalni sokovnik Philips HR1861 (njega bi prodali, možete mi se javiti na PP) i tamo je 30 % jeftiniji nego u Hrvatskoj. PA sad me zanima koji sokovnik da kupimo? Samson ill Green star ili VerVita (Omega VT-330 ili Hurom Slow juicer??) I gdje imam takav sokovnik za kupiti u MAriboru ili Ptuju? Hvala
jagodica bobica
Postovi: 447
Pridružen/a: 09 sij 2014, 09:33

Post Postao/la jagodica bobica »

Opasnosti od svježih sokova

Mnogi ljudi misle da su svježi sokovi dobri u svim količinama i bezopasni. Međutim, to nije tako. Isti sok može pomoći jednoj osobi, a naštetiti drugoj. Svježi sokovi su loš izbor kod nekih bolesti. Dakle, ako imate peptički ulkus, gastritis ili pankreatitis ne smijete piti sok od limuna, naranče, jabuke, ribizla ili brusnice. Oni sadrže mnoge organske spojeve, koji povećavaju kiselost želuca, što može izazvati žgaravicu i bol. Konzumaciju soka od grožđa treba ograničiti ako imate dijabetes. Ona sadrži previše glukoze i kalorija. Također, nije poželjno piti previše soka od grožđa, ako imate sindrom iritabilnog kolona. Zapamtite, mnogi svježi sokovi imaju laksativna svojstva. Dakle, ako patite od proljeva, trebali biste ih razrijediti s vodom i piti malo po malo. Kako bi dobili potrebne vitamine, ne morate piti litre soka na dan. Takvi eksperimenti mogu samo oštetiti organizam. Razumna količina je od nekoliko žlica do 3 čaše dnevno, ovisno o vrsti soka. Postoji mišljenje da sok ne može biti pripremljen uz pomoć električnih sokovnika, jer se vitamini uništavaju u kontaktu s metalom. To je djelomično točno. Ako pripremite sok koristeći bakinu metodu, uz pomoć ribeža i gaze, gubitak vitamina je još uvijek neizbježan. Svježi sokovi od voća i povrća se nadopunjuju na odličan način. Voćni sokovi su bogatiji šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća mineralnim solima. Bolje je piti sokove 30 do 40 minuta prije obroka ili tijekom pauze između obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća poslije ručka, može povećati fermentaciju u crijevima i trbuhu, te izazvati nadutost. Morate piti svježe sokove odmah nakon što ih pripremiti. Čak i kratkoročno držanje u frižideru smanjuje ljekovite vrijednost soka, iako njegov okus može ostati isti.


MRKVA
Svježi sok od mrkve je kralj sokova od povrća. On sadrži mnogo beta-karotena, vitamina B, kalija, kalcija, kobalta i drugih mineralnih tvari. Sve to čini sok od mrkve posebno zdravim za djecu, za osobe sa slabim imunitetom i problematičnom kožom. Beta-karoten je vrlo dobar za vid. Međutim, morate jesti masniju hranu odmah nakon što popijete sok od mrkve, jer se na taj način bolje asimilira. Salata, začinjena biljnim uljem je najbolja varijanta. Nemojte piti previše soka od mrkve. Višak beta karotena preopterećuje jetru, a koža može dobiti žućkast ton. Nemojte piti više od 0,5 litre soka od mrkve dnevno. Svježi sok od mrkve izbjegavajte ako imate peptički ulkus i proljev.


REPA
Sok od repe sadrži mnogo šećera, vitamina С, В1 i В2. Također sadrži mnogo kalija, željeza, mangana. Visoke razine magnezija pridonose normalizaciji živčanog sustava, kod naprezanja, preopterećenja i nesanice. Ovaj sok također poboljšava pokretljivost crijeva, što je razlog zašto je dobar lijek za zatvor. No, svježi sok od repe također sadrži štetne spojeve, koji se uništavaju u kontaktu sa zrakom. Dakle, prije pijenja trebate ga držati u hladnjaku 2-3 sata. Nažalost, neki ljudi ne mogu piti sok repe. Ponekad uzrokuje mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, žgaravicu i opću slabost. Morate se naviknuti na koncentrirani sok od repe, malo po malo, počevši od jedne žlice dnevno. Prije pijenja, razrijedite ga sa prokuhanom vodom. Možete ga miješati sa sokovima od mrkve, kupusa, jabuke, šljive ili bundeve. Ako imate bubrežne bolesti, peptički ulkus ili bolest dvanaesnika, sok od repe se ne preporučuje.


RAJČICA
Sok od rajčice stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima. Pijte sok od rajčice 20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto soli možete dodati češnjak, peršin ili komorač. Sok od rajčice se ne preporuča kod gastritisa, peptičkog ulkusa, pankreatitisa i kolecistitisa.


KUPUS
Sok od kupusa sadrži lako probavljive ugljikohidrate, vitamin С, folnu kiselinu i aminokiseline. Također sadrži kalij, natrij, kalcij, magnezij i željezo. Topao se koristi kao lijek protiv peptičkog ulkusa i bolesti dvanaesnika. Preporuča se koristiti topao sok od svježeg kupusa za grgljanje. Osim toga, sok od kupusa otežava pretvorbu ugljikohidrata u masti, a to je razlog zašto je koristan pretilim osobama. Možete ga piti 30 minuta prije obroka i između obroka nekoliko puta dnevno. Bez obzira na činjenicu da sok od kupusa ima ljekoviti učinak na želučanu sluznicu, nepoželjno ga je piti ako imate gastritis i peptički ulkus.


BUNDEVA
Sok od bundeve sadrži saharozu, zdrave pektine, kalij, magnezij i željezo. Također sadrži i vitamine С, В1, B2, В6, Е i beta karoten. Sok od bundeve poboljšava probavu. Preporučuje se za osobe s kardiovaskularnim bolestima. Sok od bundeve je posebno dobar za bubrege i bolesti jetre. Pijte pola čaše jednom dnevno. Ako imate problema s nesanicom preporučuje se popiti čašu soka od bundeve s medom prije odlaska u krevet.


JABUKA
Jabuka sadrži mnogo vitamina C, kalija, kalcija, željeza i cinka. Dobra je kod ateroskleroze, bolesti jetre, mokraćnog mjehura, bubrežnih bolesti. Pektin iz kašastog soka od jabuke normalizira rad crijeva. Visoki šećer i organski spojevi pridonose brzoj obnovi energije nakon fizičkog opterećenja. Možete piti sok od jabuke, bez opasnosti za zdravlje u prilično velikim količinama, do 1 litre na dan. Svježi sok od jabuka se ne preporuča kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatisisa.


GROŽĐE
Sok od grožđa sadrži značajne količine šećera i kalij. Preporučuje se kod živčane iscrpljenosti i kolapsa. Sok od tamnog grožđa smanjuje rizik od srčanih bolesti. Njegovo redovito pijenje smanjuje razinu kolesterola i arterijskog tlaka. Sok od grožđa ima i antibakterijska svojstva, diuretik je i laksativ. Pijte pola čaše prirodnog soka od grožđa 3 puta dnevno tijekom 3 tjedna za ljekovite svrhe. Prije pijenja, sok razrijedite s vodom u omjeru 1:1. Sok od grožđa, se ne preporučuje kod gastritisa, peptičkog ulkusa, dijabetesa, gojaznosti i kroničnih upalnih procesa u plućima.


CITRUSI
Svježi citrusni sokovi su bogati vitaminima C, kalijem i folnom kiselinom. Oni povećavaju vitalnost, uklanjaju umor i jačaju krvne žile. Ti sokovi su korisni kod ateroskleroze i hipertenzije. Međutim, ako patite od peptičkog ulkusa, kroničnog gastritisa ili pankreatitisa, onda se sokovi od citrusa se ne preporučuju za vas. Osim toga, nemojte zaboraviti da sok od grožđa može biti u interakciji s lijekovima.


ŠIPAK
Sok od šipka pobuđuje apetit, regulira aktivnost želuca i povećava hemoglobin. Diuretik je, dobar za borbu protiv upala i antiseptik. Obično se preporučuje piti ga u kombinaciji sa sokom od mrkve i repe. Sok od šipka treba razrijediti s vodom. On sadrži mnoge kiseline, koje iritiraju sluznicu želuca i uništavaju caklinu. Svježi sok od šipka treba izbjegavati kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatitisa.
Odgovori