Začini

Gospina trava, neven, ružmarin, kadulja, lavanda, maslačak, majčina dušica, kopriva, ...
nelana

Začini

Post Postao/la nelana »

stalno nešto ovdje naučim, pa sam tak i od miu naučila o kurkumi, kupila ju i sad ju doslovno obožavam! :vrtise:

pa me zanima.. jel koristite puno začine... koje začine... da opet nešto novo naučim :D
miumiu

Re: začini

Post Postao/la miumiu »

nelana je napisao/la:stalno nešto ovdje naučim, pa sam tak i od miu naučila o kurkumi, kupila ju i sad ju doslovno obožavam! :vrtise:
:)
nelana je napisao/la:pa me zanima.. jel koristite puno začine... koje začine... da opet nešto novo naučim :D
Koristim puno začina. Neko vrijeme sam se družila s indijcima pa sam ponešto od njih pokupila što se tiče uoptrebe istih. Oni ih poprže na ulju prije nego što dodaju ostale sastojke kod pirjanja.
Ne znam kojim bih redom krenula, pa ću od omiljenih:
Chili - za one koje vole ljuto, paše s uglavnom svime.
Kumin - stavljam ga uvijek s mahunarkama (grah, leća, grašak...), uz to što je jako ukusan pomaže protiv nadimanja
Bosiljak - najbolje svježi, ili sušeni, uvijek s rajčicom
Origano - uvijek s rajčicom, volim ga i u zelenoj salati
Muškatni oraščić - on je jak pa s njim treba pažljivo; obavezan u bešamel umaku, stavljam ga i u juhu od bundeve, neka jela s krumpirom...
Gorušica - crna i bijela, super je u jelima s bundevom, krumpirom...
Asafoetida - zamjena za luk; nekima smrdi, ja je obožavam, korostim je tamo gdje inače ide luk i/ili češnjak
Lovorov list...
toliko za sad.
nelana

Post Postao/la nelana »

počela sam upotrebljava curry, u ćušpajzu od kupusa i krumpirima. superiška okus! :palac:
miumiu

Post Postao/la miumiu »

nelana je napisao/la:počela sam upotrebljava curry, u ćušpajzu od kupusa i krumpirima. superiška okus! :palac:
Curry je smjesa začina. Originalno je u pasti, ali mi ga u hr obično kupujemo u prahu /samo dehidrirano, pretpostavljam/. Sadrži kumin, kurkumu, nekad i češnjak i ko zna što još... možda piše na ambalaži. :D
nelana

Post Postao/la nelana »

evo piše curry da sadrži kurkumu, kumin, korijander, piskavicu, đumbir, sol, brašno od rogača i cayenne ljutu papriku!
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Jučer sam prvi puta kupila kurkumu. U koja/ kakva jela najbolje ide? Kakav okus daje jelu?
Inanna
Kontakt:

Post Postao/la Inanna »

Okus gotovo nikakav :) tak da ide gotovo u sve, od riže, variva, kolača....
Moja sva klopa je mahom žuta od kurkume :smijeh1: :smijeh1:
filo

Post Postao/la filo »

cimet je zaboravljen, na palačinke sam ga danas stavil
crvenu papriku mečem u gotovo sva jela koja radim tipa riža, leća, grah..
lovorov list u grah
kumin sam uvijek čeprkal van iz klipića

a zanima me kam da timijan, koru limuna i majčinu dušicu stavim?
to sam kupil ne sjećam se zbog čega više a otvoril sam da pošnjofam i tak stoji tam.. gore..
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

moja mama kaze za moja jela da su florescentna zbog kurkume lol...u pocetku im nije bas bilo nesto napeto probati ih :D kurkuma ima jako fin okus koji ide jednako dobro i sa slatkim i slanim jelima...
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Inanna je napisao/la:Okus gotovo nikakav :) tak da ide gotovo u sve, od riže, variva, kolača....
Moja sva klopa je mahom žuta od kurkume :smijeh1: :smijeh1:
Aaaaa! Super ti je avatar! :skace:
Kurkuma je jako zdrava /između ostalog kažu da sprečava razvoj alzheimerove bolesti/ a nema jako okus pa ju je moguće koristiti u svemu i svačemu. Ja ju stavljam kad god pirjam neko povrće ili baš trebam da mi se nešto žuti. Npr. kad radim pitu krumpirušu ili sl. s lisnatim tijestom na kraju malo posipam s kurkumom i pošpricam vodom ili sojinim vrhnjem da se lijepo razvuče boja. :)
miumiu

Post Postao/la miumiu »

aspalatus je napisao/la:moja mama kaze za moja jela da su florescentna zbog kurkume lol...u pocetku im nije bas bilo nesto napeto probati ih :D kurkuma ima jako fin okus koji ide jednako dobro i sa slatkim i slanim jelima...
Moja frendica obožava kremšnite pa je nekad radila veganske i stavljale smo uvijek kurkumu pa bi bile već žutozelene kad bi pretjerale s količinom. :D
vuycha

Post Postao/la vuycha »

miumiu je napisao/la:Kurkuma je jako zdrava /između ostalog kažu da sprečava razvoj alzheimerove bolesti
eeeee, to bih ja zbog toga samo zaboravih kak se ono zove... :D
miumiu

Post Postao/la miumiu »

filo je napisao/la: a zanima me kam da timijan, koru limuna i majčinu dušicu stavim
Timijan i majčina dušica je jedno te isto. Ni ja ne znam kud bi s tim. Morat ćeš eksperimentirati. :D
Limunova korica se koristi za kolače, mislim.
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Sjetila sam se da timijan/majčina dušica dobro ide s gljivama. Danas prakticirano. Vidi pod 'Naši obroci', večera ili tako nešto. :D
Odgovori