pa me zanima.. jel koristite puno začine... koje začine... da opet nešto novo naučim
Začini
Re: začini
nelana je napisao/la:stalno nešto ovdje naučim, pa sam tak i od miu naučila o kurkumi, kupila ju i sad ju doslovno obožavam!![]()
Koristim puno začina. Neko vrijeme sam se družila s indijcima pa sam ponešto od njih pokupila što se tiče uoptrebe istih. Oni ih poprže na ulju prije nego što dodaju ostale sastojke kod pirjanja.nelana je napisao/la:pa me zanima.. jel koristite puno začine... koje začine... da opet nešto novo naučim
Ne znam kojim bih redom krenula, pa ću od omiljenih:
Chili - za one koje vole ljuto, paše s uglavnom svime.
Kumin - stavljam ga uvijek s mahunarkama (grah, leća, grašak...), uz to što je jako ukusan pomaže protiv nadimanja
Bosiljak - najbolje svježi, ili sušeni, uvijek s rajčicom
Origano - uvijek s rajčicom, volim ga i u zelenoj salati
Muškatni oraščić - on je jak pa s njim treba pažljivo; obavezan u bešamel umaku, stavljam ga i u juhu od bundeve, neka jela s krumpirom...
Gorušica - crna i bijela, super je u jelima s bundevom, krumpirom...
Asafoetida - zamjena za luk; nekima smrdi, ja je obožavam, korostim je tamo gdje inače ide luk i/ili češnjak
Lovorov list...
toliko za sad.
Curry je smjesa začina. Originalno je u pasti, ali mi ga u hr obično kupujemo u prahu /samo dehidrirano, pretpostavljam/. Sadrži kumin, kurkumu, nekad i češnjak i ko zna što još... možda piše na ambalaži.nelana je napisao/la:počela sam upotrebljava curry, u ćušpajzu od kupusa i krumpirima. superiška okus!
cimet je zaboravljen, na palačinke sam ga danas stavil
crvenu papriku mečem u gotovo sva jela koja radim tipa riža, leća, grah..
lovorov list u grah
kumin sam uvijek čeprkal van iz klipića
a zanima me kam da timijan, koru limuna i majčinu dušicu stavim?
to sam kupil ne sjećam se zbog čega više a otvoril sam da pošnjofam i tak stoji tam.. gore..
crvenu papriku mečem u gotovo sva jela koja radim tipa riža, leća, grah..
lovorov list u grah
kumin sam uvijek čeprkal van iz klipića
a zanima me kam da timijan, koru limuna i majčinu dušicu stavim?
to sam kupil ne sjećam se zbog čega više a otvoril sam da pošnjofam i tak stoji tam.. gore..
Aaaaa! Super ti je avatar!Inanna je napisao/la:Okus gotovo nikakavtak da ide gotovo u sve, od riže, variva, kolača....
Moja sva klopa je mahom žuta od kurkume![]()
Kurkuma je jako zdrava /između ostalog kažu da sprečava razvoj alzheimerove bolesti/ a nema jako okus pa ju je moguće koristiti u svemu i svačemu. Ja ju stavljam kad god pirjam neko povrće ili baš trebam da mi se nešto žuti. Npr. kad radim pitu krumpirušu ili sl. s lisnatim tijestom na kraju malo posipam s kurkumom i pošpricam vodom ili sojinim vrhnjem da se lijepo razvuče boja.
Moja frendica obožava kremšnite pa je nekad radila veganske i stavljale smo uvijek kurkumu pa bi bile već žutozelene kad bi pretjerale s količinom.aspalatus je napisao/la:moja mama kaze za moja jela da su florescentna zbog kurkume lol...u pocetku im nije bas bilo nesto napeto probati ihkurkuma ima jako fin okus koji ide jednako dobro i sa slatkim i slanim jelima...