Osjak

Gospina trava, neven, ružmarin, kadulja, lavanda, maslačak, majčina dušica, kopriva, ...
Odgovori
Medo

Post Postao/la Medo »

ogi je napisao/la:slika
Odlično rahli zemlju ali teško uništava korijen korova
Mislim da bi noževi trebali biti više u L
Ovo je osjak, višegodišnji vrlo agresivan korov, do ljeta stabljika naraste ponekad i preko 1,5 m visoko i napravi ljubičaste cvjetove slične čičku, da bi nakon toga iz tih cvjetova nastale sjemenke koje se zatim raznose dalje, korijen mu ide u dubinu i do pola metra. Ja ga isto imam na njivi iako ne u velikoj količini, tako da ga se uspijem rješavati na način da ga iščupam s korijenom kad god je to moguće, inače u protivnom vrlo brzo iz korijena opet naraste nova biljka.

Možda bi trajno rješenje problema bilo u nekakvom dubokom oranju prije zime, tako da korijenje ostane na površini i onda hladnoća napravi svoje.

Inače ga "za kaznu" koristim u zelenim kašastim sokovima, bodlje pritom ne smetaju, čitao sam negdje da ima i ljekovita svojstva.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Osjak je jedan od najpoznatijih korova, ljekoviti su svi dijelovi biljke. Osjak liječi jetru, žuč, žuticu, zaustavlja unutamja i vanjska krvarenja, izbacuje crijevne nametnike.

Čaj od osjaka
Priprema: 1 čajna žlica suhoga osjaka se prelije s 1/4 lit. hladne vode te zagrijemo da zakipi i odmah procijedimo.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Pašnjaci su se razvili s uzgojem domaćih životinja, a livade košnjom, pa ih danas održavamo ili jednim ili drugim. S obzirom na sastav biljnih vrsta, te se dvije formacije bitno razlikuju, prije svega zato što kosa jednakomjerno reže sve biljke, a pri ispaši životinje biraju ukusniju hranu, izbjegavajući bodljikave ili otrovne biljke, kao što su npr. sitnolista mlječika i različite vrste osjaka.

:upitnik:
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Mlječika - otrovna, osjak- bodljikavi :D

I ja mučim muku s njim na vrtu, nikako da ga potpuno počupam, stvarno ima dubok korijen. Najlakše ide čupanje nakon kiše, ali niti onda nikad ne uspijem počupati sve.

A nisam znala da je tako ljekovit i jestiv, hvala Ogi :palac:
Medo

Post Postao/la Medo »

ogi je napisao/la:izbjegavajući bodljikave ili otrovne biljke, kao što su npr. sitnolista mlječika i različite vrste osjaka.

:upitnik:
Kao što kaže SilveK, ovo otrovno bi se trebalo odnositi na mlječiku. Što se tiče osjaka, dosta sam gledao po internetu i ne spominju se nikakve kontraindikacije u smislu da bi mogao biti štetan, osim toga, ja sam još živ i zdrav. 8)
SilveK je napisao/la: A nisam znala da je tako ljekovit i jestiv
Jesti ga samog za sebe baš i nije nešto (probao žvakati lišće), ali u kašastom soku u kombinaciji s drugim travama i voćem sve OK. :palac:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Medo je napisao/la: Kao što kaže SilveK, ovo otrovno bi se trebalo odnositi na mlječiku.
OK :palac:
Odgovori