Radi se o globalnom pitanju.ogi je napisao/la:Duznost? Mislis zadovoljstvo?Medo je napisao/la:Trebali bi svi drugi ljudi na kugli zemaljskoj osjetiti dužnost da si sami proizvedu hranu.
Čovjek koji živi na ovoj planeti ima neke osnovne potrebe koje treba zadovoljiti da bi preživio. Tu spada hrana, krov nad glavom, odjeća, ispravno obrazovanje, ispravna liječnička pomoć, energija dobivena na ispravan način itd.
Pored navedenih aktivnosti, tijekom tehnološkog razvoja ljudska sloboda mišljenja i sloboda tržišta doveli su do čitavog niza drugih djelatnosti koje ljudi rade i za koje dobivaju novac, a od kojih dobar dio zapravo ljudima izvorno ne bi bio potreban, dok se poslovima vezanima za materijalnu egzistenciju kao fizički najmukotrpnijima (u što spada i proizvodnja hrane) vremenom ostao baviti samo mali postotak čovječanstva, i to često oni koji se nisu uspjeli probiti u tzv. čista i lagodna zanimanja.
Prije 14 godina, radeći kancelarijski posao u jednom trenutku sam osjetio kako zapravo ne radim ništa korisno. Iako, postojanje tog posla je imalo opravdanja s aspekta organizacije ljudskog društva, ali taj posao sam po sebi nije bio nikakva proizvodnja. Kako sam imao zemlju kojom se do tada praktički nisam aktivno bavio, odlučio sam se od sljedećeg proljeća 1997. godine početi s poljoprivredom. I tako to traje do danas.
Nisam nikakav veliki proizvođač i još uvijek radim i drugi konvencionalni posao, ali jednostavno nisam mogao preći preko činjenice da s novcem kojeg sam zaradio radeći izmišljeni kancelarijski posao kupujem rezultate rada nekoga tko se zaista potrudio da proizvede nešto što je meni doista potrebno, a da barem ne pokušam umanjiti tu "etičku neravnotežu". Tako da sam u tom pogledu potrebu za proizvodnjom hrane osjetio kao dužnost.
A vremenom to postane i zadovoljstvo. Boravak u prirodi, na zraku, fizička aktivnost, bez uredskog stresa, povezanost s tom prirodom i sve dublja komunikacija s njom...
S druge strane, premali postotak poljoprivrednika dovodi do toga da se pred te poljoprivrednike postavlja imperativ proizvodnje što veće količine hrane tj. postizanja što viših prinosa, pa je to jedan od razloga zašto imamo konvencionalnu poljoprivredu jer se mora opravdati nastojanje da se za sve ljude (dakle i onih 90% nepoljoprivrednika) proizvede dovoljno hrane, što bi vrlo teško išlo kada bi sva poljoprivreda bila ekološka.
Malo tko se veseli uzgoju hrane, jer to zahtijeva fizički posao koji je često i "prljav", osobito po kriterijima gradske populacije. Mnogi gradski ljudi razmišljaju na način: "Zašto bih se ja mučio saditi, orati i kopati? Ionako će se naći netko tko će tu hranu proizvesti, neki glupi seljak pa neka se on znoji i muči, neka prosvjeduje i neka traktorima radi blokade po cestama, a ja ću raditi svoj uglađeni gradski posao, za njega dobiti novac i moći si lijepo hranu kupiti u trgovačkom centru."ogi je napisao/la:Kao i svime, uzgojem bi se trebali baviti samo oni koje to veseli
Ali svi na kraju jedu hranu, za koju se netko doista namučio da je proizvede, bilo na konvencionalan bilo na ekološki način. Etički problem je u tome što netko prisvaja konkretne rezultate tuđeg rada time što to kupuje novcem, a taj novac koji je zaradio nije rezultat nekog drugog konkretnog rada, već rada za koji su ljudi odredili da ima neku vrijednost iako ta vrijednost sama po sebi ne postoji. Zašto bi netko tko radi primjerice u banci, instituciji koja iz ničega kreira nepostojeće vrijednosti, koja nije ništa proizvela i koja egzistira samo zahvaljujući uvrnutoj ljudskoj logici i etici, imao pravo s tako zarađenim novcem od mene kupiti konkretan proizvod za koji sam ja uložio konkretan rad? (Da se razumijemo, ništa osobno protiv bilo koga tko radi u banci.)
I proizvodnja hrane nije atomska fizika pa da je to nemoguće naučiti. Kao što čovjek uči hodati, govoriti, čitati, pisati i još štošta drugo tako može naučiti i proizvoditi hranu.