Čitam knjigu "Earth sheltered solar greenhouse book" u kojoj se predstavljaju prednosti nekih novih konstrukcijskih detalja u odnosu na klasičan plastenik. Imao sam dosta davno klasičan plastenik, uzgajao cvijeće, a sad mi se stvari koje čitam u ovoj knjizi čine dosta razumne.ogi je napisao/la: Vidim da puno koristite plastične folije i cijevi za navodnjavanje
Mislim da je bolje izbjegavati plastiku što je više moguće
Plastika uvijek ima svoj miris što znači da sigurno nešto otpušta, posebno u uvjetima vlage i sunca
Zašto ne pokrov od slame?
Željezne cijevi za navodnjavanje?
Recimo, cijeli je staklenik ukopan pod zemlju, koja akumulira toplinu i ne dozvoljava ni pregrijavanje, ni smrzavanje. Nema vjetrova koji inače hlade klasičan plastenik. Autor preporuča da se klasičan plastenik barem izgradi na način da je sjeverni zid zaista zid, koji reflektira svjetlost prema biljkama, akumulira toplinu i bolje izolira.
Tlo u gore opisanom stakleniku je na dvije razine, na onoj nižoj čovjek stoji, na višoj je povrće. Tako se ne saginje dok radi, i tako hladan zrak može "iscuriti" na nižu razinu, održavajući biljke toplijima.
Isto tako, za pokrov staklenika se ne preporuča plastična folija radi ograničene trajnosti, izdržljivosti i utjecaja na okoliš. U klasičnom plasteniku, koji je pokriven sa 5 strana plastikom, a samo jedne strane zemljom, cijena pokrova je vrlo važna. Ali kad je staklenik ukopan pod zemlju, kad je 5 zidova zemljano a samo gornja površina mora biti prozirna, mogu se koristiti i skuplji, trajniji materijali, poput stakla.