Da li netko zna kako prirodnim metodama pobijediti ovu bolest jer ukoliko se ne izliječi stablo nakon nekoliko godina propada i osuši se
meni se to dogodilo sa jednom brekvom
nemam sliku kako izgleda kad napadne voćku ali pokušat ću opisati.....list se zakovrća i na njemu nastanu ispupčenja
pokušavala sam skidati zaražene listove ali kako voćke rastu to postaje nemoguć posao jer su sve veće
Pročitala sam negdje da kao prevencija ove bolesti pomaže bakar, pa sam odlučila probati napraviti ovo proljeće juhicu od maslačka za prskanje, jer maslačak sadrži dosta bakra. I moje breskve su dobile tu bolest, a prošle ih godine nisam dirala i pustila nek se bore same protiv bolesti , a potkraj ljeta su potjerale zdrave listove. Ove godine ću ih pratiti kako će djelovati maslačak-juhica
Moj tata je vocke uvijek spricao modrom galicom koja je na bazi bakra
i nismo imali problema
Ali navodno je to isto jaki otrov koji se s godinama skuplja u organizmu
Da, ne želim prskati ni modrom galicom radi otrovnosti, mada je ona kao jedno od "ekološkijih" sredstava..
Maslačak se može koristiti cijela biljka, i korijen i listovi i cvijetovi, a meni je to super jer ga imam pun vrt kako se sam zasijava, pa ga mogu dobro iskoristiti. Maslačak je ljekovita biljka i inače se preporuča dodavati i u biljna gnojiva...pa štetilo sigurno nebu
A omjer....nemam pojma, ja to sve radim otprilike, nekak mi se nalogičnije čini 10:1
Meni je uspjelo, ali dal je sad toliko maslačak pomogao, jer sam samo dvaput zalijala juhom/gnojivom od maslačka, a mogla sam i prskati, pa nikako našla vremena
Uglavnom, veća breskva mi je potpuno zdrava, iako se prethodne dvije godine mučila s kovrčavosti i čak su i grane zavijene od bolesti, ali ove godine je prekrasna i čak ima plodove. A i jedna mlada pokraj je izgledala na proljeće kao na samrti jer ju je kovrčavost napala, ali potjerala je nove grane i raste dalje zdrava. Danas sam ih opet malo zalijala s gnojivom od maslačka.