Izvor vitamina B12 za vegane

Otvoreno o veganstvu
Odgovori
Medo

Post Postao/la Medo »

I mislim da čovjek može vremenom steći "imunitet" od mogućih posljedica konzumacije neopranih biljaka.

Jedan primjer, koji nije baš direktno usporediv, ali govori o principu - čuo sam kako je u Indiji voda (za piće) mnogo zagađenija nego kod nas, ali da ju tamošnje autohtono stanovništvo pije bez ikakvih akutnih posljedica, dok bi se npr. neki turist iz Evrope od pijenja te iste vode razbolio.
Medo

Post Postao/la Medo »

vuycha je napisao/la:
Medo je napisao/la:Ne zato što sumnjam u njih, već jednostavno se ne sjetim uzeti ih iz ladice gdje se nalaze.
Upravo zato ih držim na vidljivom mjestu. Ujutro si, dok rješavam poštu, žvaknem jednu na prazan želudac.
Preselio ih u ladicu koju svakodnevno otvaram, pa ću tako teže preskočiti. :palac: Evo već jutros pojeo jednu tabletu.
miumiu je napisao/la: VEG1 sadrže 10 mikrograma b12 tj.1000% RDA, u formi cyanocobalamina.
Nije li to onda predoziranje? :shock: Je li ono uopće moguće? :?

Ili se u metabolizmu nešto izgubi, pa je zato u jednu tabletu za svaki slučaj natrpana desetorostruka doza? :?
Waits

Post Postao/la Waits »

miumiu je napisao/la: VEG1 sadrže 10 mikrograma b12 tj.1000% RDA, u formi cyanocobalamina.
Nije li to onda predoziranje? :shock: Je li ono uopće moguće? :?

Ili se u metabolizmu nešto izgubi, pa je zato u jednu tabletu za svaki slučaj natrpana desetorostruka doza? :?[/quote]

Problem je u apsorbciji. Ako se vitamini unose putem hrane dosta ga se apsorbira (ne znam točan postotak, ali je visok), a ako se uzimaju suplementi onda je apsorbcija puuuuuno manja. Od tih 1000 posto apsorbirat će se kojih 30 posto. Ako sam u krivu ispravite me...
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Waits je napisao/la:Problem je u apsorbciji. Ako se vitamini unose putem hrane dosta ga se apsorbira (ne znam točan postotak, ali je visok), a ako se uzimaju suplementi onda je apsorbcija puuuuuno manja.
Da, tako je sa svim vitaminima & mineralima & suplementima.
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Medo je napisao/la:I mislim da čovjek može vremenom steći "imunitet" od mogućih posljedica konzumacije neopranih biljaka.
Jedino ako proguta i kosa da pozoba gliste :D
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Hej, kakva iskustva imate sa pretragama B12 i krvnom slikom općenito? Gdje ste išli, koliko novaca....?

Ja se spremam i htjela bi otići što prije, tako da vidim razliku nakon dužeg razdoblja na (polu)sirovom i uz klistiranje, pa da vam javim :D
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Waits je napisao/la:Nije li to onda predoziranje? :shock: Je li ono uopće moguće? :?
B vitamini su topivi u vodi..visak ide mokracom van
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

I recently went to a 5 day vegetarian confrence where some of the speakers were Dr. Michael Klapper, Dr. Michael Greger, and Brend Davis RD. They are all vegans and they are all vegan nutrition authors.

They all said seaweeds and algaes are not dependable sources of b-12. In fact they may do more harm then good as they contain chemicals that are similar enough to b-12 to hook into the same receptor sites and block real b-12
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Nadam se da češ nam, kad pročitaš sve ovo, prenjeti info :D :palac:
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

nasla san nesto sta bi moglo biti zanimljivo vama koji uzimate tabletice ( moja preporuka = zanemarite izgled naratora?! )

<embed src="http://www.youtube.com/v/c1-OeIzkPxc&rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed>[/url]
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

:okreceoci: ..dobar video Asp! :palac:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

aspalatus

upravo sam ponovo pogledala onaj dvd sta sam narucila " break through" ...

to je ona obitelj iz amerike na sirovoj hrani.( njih dvoje i cetvoro njihove dijece dijece)..u jednom trenutku on kaze sljedece: ...ljudi traze znanstvene cinjenice, ja nemam nikakve znanstvene cinjenice, mi smo vec ispali sa mape :) ... govorili su mi ne mozes tako jesti di nalazis B12? moras uzimati dodatke...blabla..
i onda kaze on: pa nalazim ga na istom mijestu gdje ga i krava nalazi...

uglavnom dijeca su im zdrava kao i oni... :skace: :skace: a on je od 72. godine na raw vegan ishrani i nikad nije uzimao nikakve dodatke ...trava trava!!! zelena trava, ovo sta je ogi gore stavio :D

intuitivno osjecam da je to to a sve ostalo je samo marketing
aspalatus

netko ili nesto stalno nam pokusava podvalit pricu da nismo savrseni...ako si vegetairajan onda ti fale proteini...kakva je prehrana kad unosis samo ugljikohidrate...di su ti proteini? onda im kazes voce i povrce mahune sjemenke imaju masu aminokiselina i tako uzimas gradevne blokove i tijelo samo slaze tvoj protein...
i onda kad si vegan prodaju ti pricu aha, sad ti nedostaje b 12... ali izgleda na primjeru ovih ljudi i ko zna kojih jos koje ne znamo da je i to sve smisljeno da nas zarobi u njihovu matricu...ocito se moze zivjeti na raw vegan hrani dugo i zdravo bez uzimanja njihovih nadomjestaka...
Odgovori