Liječenje prehranom

Znanost, osobna iskustva i životne mudrosti
nelana

Liječenje prehranom

Post Postao/la nelana »

na liječenje mislim i o sitnim stvarima kao prehlada i sl., ali da li ima vas koji ste svojom vege ishranom izliječili neke veće bolesti? ja imam bronhitis od treće god, a kroničnu astmu od sedme i konstantne napadaje, pumpica mi je bila uvijek u džepu.. kad sam počela sa vegetarijanstvom, nakon dvije godine kada sam se znala hraniti pravilno i kombinirati ja već pet godina nisam imala napadaj, niti malu prehladu!
Phoenix

Post Postao/la Phoenix »

Ja sam izljecio alergiju. Nikad se nisam testirao na sto. Ali sam imao gadne probleme. Nakon pravilne prehrane sve je nestalo i nikad se nije vratilo. Doktori vele da je alergija neizljeciva :D
nelana

Post Postao/la nelana »

da.. i astma je "neizlječiva". :smijeh1:

na što si bio alergičan?
Phoenix

Post Postao/la Phoenix »

Vjerojatno nesto od hrane je bilo. Ali sve je to isto bilo malo povezano i sa psihom. Uglavnom znao sam oteci i dobiti plikove po kozi pa bi mi se tek smirilo tabletom ili injekcijom.

Sad kod da to nikad nisam ni imao. Samo se mutno sjecam kao iz proslog zivota. :D
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Problem su kemije u industrijskoj hrani..muka mi je kad vidim sto sve roditelji kupuju svojoj djeci :(
Phoenix

Post Postao/la Phoenix »

Da kemija je glavni problem.
Meni je isto muka kad vidim da mama recimo kljuka malo dijete od 2 godine pudingom ili danoninom (kako se vec zove). :?
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Vjerujem da se sve što je potrebno našem tijelu već nalazi negdje u prirodi...u nekom plodu ili biljci...

Naše tijelo se liječi samo, imunološkim sustavom koji ima tu funkciju.
Određenim namirnicama, načinom konzumacije ili načinom života općenito, zapravo mu samo trebamo pomoći da ojača u tom radu ;)

Postom na vodi ili svježim sokovima uspješno rješavam eventualnu glaobolju, gripicu ili virozu.

Upalne procese zbog kojih su mi propisivali standardne lijekove riješila sam klicama rotkvice.

Enormne potrebe za kalcijem - sjemenkama sezama, enormne potrebe za C vitaminom, svježim plodovima šipka...

Imam sistem da za svaki ev aktualni problem, tražim najbolju prirodnu alternativu u nekoj namirnici/ biljki. Tek ako to nikako ne pomogne, ako sam stvarno prisiljena, razmišljam o sintetskim lijekovima...
To je, ukratko, moja filozofija.
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

Phoenix je napisao/la:Da kemija je glavni problem.
Meni je isto muka kad vidim da mama recimo kljuka malo dijete od 2 godine pudingom ili danoninom (kako se vec zove). :?
ah ja sam se vec zakacila sa bakama oko tih gluposti...ko ce njima objasnit da je bolje donit ditetu jabuku nego cips,smoki, puding ah...gledaju me ko zmaja...kao jadna njena dica
filo

Post Postao/la filo »

ah ja sam se vec zakacila sa bakama oko tih gluposti...ko ce njima objasnit da je bolje donit ditetu jabuku nego cips,smoki, puding ah...gledaju me ko zmaja...kao jadna njena dica
totalno... daj pare bako, ne kiki bombone :)
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Hrana kao lijek

Poznato je da su neke vrste hrane ljekovite, tj. mogu doprinijeti sprečavanju i liječenju nekih bolesti, isto kao što neke mogu da izazovu ili pogoršaju bolest.

Još je u antičko doba Plinije tvrdio da kupus liječi 87 bolesti, a crni luk 28.
Nova naučna saznanja daju mnogo podataka o farmakološkim osobinama pojedinih namirnica. Neke od njih djeluju kao antikoagulansi (protiv zgušavanja krvi), druge ako analgetici (protiv bolova), sedativi (za smirenje), antidiuretici (protiv proliva), antihipertenzivi (protiv visokog krvnog pritiska), antipiretici (protiv visoke temperature), vazodilatatori (za širenje krvnih sudova), antitusici (protiv kašlja), antibiotici (protiv mikroba uzročnika bolesti) itd.
Danas se smatra da se oko 25% lijekova koji se prepisuju dobija iz biljaka, uključujući i novi moćni lijek protiv raka.
Veliki dio ljekovitih svojstava pojedinih vrsta hrane pripisuje se sadržaju antioksidansa u njima. Oni neutrališu štetno djelovanje toksičnih oblika molekula kisika poznatih kao slobodni radikali ili oksidansi, koji nastaju u organizmu kao rezultat metabolizma. Ti radikali oštećuju ćelije i izazivaju mnoge bolesti. Antioksidansi se u tijelo unose uglavnom putem hrane, pa se smatra da je zdravija ona hrana koja ih ima više.
Najviše antioksidansa ima u crnom i bijelom luku, brokuli, crnom grožđu, raznom povrću (svježe, smrznuto, pripremljeno u mikrovalnoj pećnici umjesto uobičajenog kuhanja i pečenja), maslinovom ulju, ružičastom grejpfrutu, raznom voću (cijeli plodovi, a ne samo sok), mrkvi, bundevi i lubenici.

Ljekovitost pojedinih namirnica

Ananas - djeluje antibakterijski i protiv upala, pomaže varenje, pomaže rastvaranju krvnih ugrušaka, smanjuje pojavu osteoporoze i lomova kostiju.
Banana - smiruje želudac, smanjuje pojavu čira u želucu smanjenjem lučenja kiseline.
Bijeli luk - smatraju ga čudom od lijeka. Djeluje kako antibiotik (smatra se da pomaže u sprečavanju i liječenju raka), snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje pojavu srčanih napada, prehlada i upala.
Borovnica - liječi proliv, djeluje kao antibiotik kod upale mokraćnih puteva.
Brokula - vrlo bogata antioksidansima (kvercetin, glutation, beta karotin, vitamin C, indoli, lutein, glukarat, sulforafan). Smatra se antikancerogenom i koristi se protiv čira. Reguliše holesterol i šećer u krvi. Kuhanjem se neki antioksidansi uništavaju.
Bundeva - vrlo bogata beta karotinom, antioksidansom koji sprečava srčane napade i kataraktu.
Celer - vrlo bogat antioksidansima koji neutrališu kancerogene u duhanskom dimu. Djeluje diuretično i protiv visokog pritiska.
Crni luk - najbogatiji najsnažnijim antioksidansom kvercetinom zahvaljujući kome smanjuje pojavu raka želuca. Povećava korisni holesterol (HDL-high density lipoprotein - lipoprotein visoke gustoće), a smanjuje štetni (LDL-low-densitiy lipoprotein - lipoprotein niske gustoće). Djeluje protiv krvnih ugrušaka, astme, hroničnog bronhitisa, polenske kihavice, dijabetesa, aterioskrleroze, dijabetesa i infekcija. Djeluje antibiotski.
Dinja - sadrži antioksidans beta karotin i ima antikoabulantno dejstvo.
Gljiva šiitake - odavno se Aziji koristi kao lijek za srce, protiv raka dojke i leukemije. Liječi i gripu, dječiju paralizu, visoki holesterol i krvni pritisak. Sastojak lentinan pokazao je antivirusno djelovanje širokog spektra. Sastojak B glukan je navodno efikasan i protiv side.
Grah - snižava holesterol i šećer u krvi. Odlična je hrana za dijabetičare.
Grejpfrut - (cijela pulpa ili meso, ne samo sok) bogat vitaminom C. Snižava holesterol i smanjuje arteriosklerozu. Pripisuju mu se i antibiotska svojstva.
Jabuka - smanjuje štetni holesterol. Ima blago antibiotičko i antiinflamatorno djelovanje.
Jezgrasto voće - (orah, badem, lješnik) sadrži antioksidantnu oleinsku kiselinu i vitamin E koji smanjuju štetni holesterol i štite srce. Orah je bogat vrlo korisnim uljem omega-3.
Karfiol - kao i ostale kupusnjače (iz porodice krstašica) ima antivirusno dejstvo, navodno i protiv raka.
Kelj - bogat karotinom i drugim antioksidansima. Djeluje antibiotički.
Kivi - vrlo bogat vitaminom C, pa liječi ili sprečava razne bolesti.
Krompir - bogat kalcijem, pa smanjuje krvni pritisak i pojavu moždanog udara.
Kupus - sadrži mnoge antioksidanse i neke antikancerogene materije. Sok od kupusa liječi čir na želucu. Pošto se neki korisni sastojci kupusa uništavaju kuhanjem, bolji je svjež ili kiseli kupus.
Lubenica - vrlo bogata antioksidansima likopinom i glutacionom. Djeluje blago antibakterijski i antikoagulantno.
Malina - djeluje antivirusno. Ima u sebi prirodan aspirin.
Maslinovo ulje - smanjuje štetni holesterol i štiti arterije. Sprečava pretvaranje korisnog holesterola u štetni. Reguliše krvni pritisak i šećer.
Narandža - sadrži vrlo značajne karotinoide, terpene i flavonide, zbog čega se smatra da pomaže u sprečavanju i liječenju raka pankreasa, želuca i dojke. Bogata je C vitaminom i beta karotinom. Smanjuje napade astme, pojavu bronhitisa i oboljenja desni.
Paprika - vrlo bogata antioksidansom vitaminom C. Korisna je protiv prehlade, bronhitisa, astme, respiratornih infekcija, katarakte, arterioskleroze i angine pektoris.
Paradajz - vrlo bogat antioksidansom likopinom, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva.
Patlidžan - snižava holesterol u krvi i smanjuje negativne efekte masne hrane.
Peršun - bogat antioksidansima monoterpenima, ftalidima i poliacetilenima. Neutrališe kancerogene u duhanskom dimu.
Pšenica - Puno zrno pšenice (crno brašno) smanjuje opstipaciju (zatvor), sprečava rast polipa u debelom crijevu. Neki su ljudi alergični na pojedine sastojke pšenice.
Raštika (raštan, listnati kelj) - vrlo bogata antioksidansima, kao što su lutein, beta karotin i vitamin C. Smanjuje pojavu raka. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje se ljudima sa kamenom u bubregu.
Riža - djeluje protiv proliva, dok su rižine mekinje dobre protiv zatvora.
Smokva - djeluje laksativno, antiulcerozno, antibakterijski i antiparazitski.
Soja - bogata hormonima. Smanjuje pojavu raka dojke i prostate. Snižava krvni pritisak.
Špinat - vrlo bogat antioksidansima, naročito beta karotinom, i luteinom. Snižava holesterol. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje se bolesnicima sa kamenom u bubregu.
Šljiva - djeluje laksativno i antibakterijski.
Šparoga -vrlo bogata antioksidansom glutationom koji djeluje antikancerogeno.
Zob - smanjuje holesterol. Korisna je protiv bronhitisa i nekih stomačnih tegoba. Djeluje antidepresivno i može pomoći u odvikavanju od pušenja.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Zdravlje iz hrane

slika

Poznato je da su prehrana i zdravlje tijesno povezani. Neke namirnice mogu potpomoći pojavu povišenog kolesterola ili visokog tlaka, druge, nas pak, mogu zaštititi od kardiovaskularnih oboljenja i nekih vrsta tumora. Dakle, ako želite živjeti dugo i zdravo, pravilno se hranite.

Evo šampiona među namirnicama za koje stručnjaci tvrde da trebaju što češće biti zastupljeni u vašoj prehrani. To znači da se najmanje jednom tjedno trebaju naći na vašem jelovniku. Zašto? Zato što će vas zaštititi od bolesti, pomoći vam da ostanete mladi i osigurati vam dodatnu energiju.

Bijeli luk - Sadrži neke supstance na bazi sumpora koje imaju antibiotsko djelovanje, šire krvne žile i sprječavaju zgrušavanje krvi. U kombinaciji sa kalijem, selenom i vitaminima A i C, te supstance jačaju imunološki sustav. Europska studija "Bijeli luk i zdravlje" potvrdila je da redovno konzumiranje bijelog luka snižava krvni tlak i kolesterol, sprječava arteriosklerozu i štiti od tumora, naročito od tumora crijeva.
Kad kupujete, birajte glavice koje su teške i čvrste, imaju suhu ljusku i kompaktne češnjeve. Ne kupujte mekane glavice sa mrljama od plijesni ili glavice koje su proklijale.

Mrkva - Potiče proizvodnju T limfocita i tako jača imunološki sustav, štiteći nas od virusa i slobodnih radikala. Za sve to zaslužan je betakaroten, kojim je mrkva izuzetno bogata. Američka uprava za hranu i lijekove preporučuje redovno konzumiranje mrkve zato što smanjuje rizik od nekih kožnih bolesti i tumora.
Kad kupujete, birajte čvrste mrkve intenzivne boje, a ne korijenje koje ima tragove plijesni ili je proklijalo.

Crveni luk - Istraživači sa Berkley Sveučilišta u Kaliforniji ustanovili su da najmanje 10 posto njegove težine otpada na tvari koje blokiraju djelovanje raznih kancerogenih spojeva. Njima treba dodati i adenozin, koji razrjeđuje krv i snižava krvni tlak. Djelovanje tih tvari najbolje dolazi do izražaja ako se crveni luk jede sirov. Kad kupujete, birajte teške glavice koje nisu proklijale i imaju suhu, sjajnu koru bez tamnih mrlja.

Zelena salata - Zahvaljujući visokom sadržaju biljnih vlakana i spojeva koja joj daju karakterističan gorkasti ukus, zelena salata potiče izbacivanje toksina iz organizma, što naročito odgovara jetri. Kad kupujete, birajte glavice sa neoštećenim listovima intenzivne boje.

Kupus, karfiol, kelj, brokula - Istraživači sa Berkley sveučilišta otkrili su da osobe koje često jedu takozvano kupusno povrće imaju manje izglede da obole od raka, naročito raka probavnog trakta, pluća i dojke. Kupus i društvo, naime, sadrže vitamin C i brojne antioksidanse koji sprječavaju formiranje kancerogenih spojeva i blokiraju djelovanje estrogena, hormona koji sudjeluju u razvoju nekih vrsta tumora. Kad kupujete, birajte glavice sa čvrstim, sjajnim i neoštećenim listovima.

Orasi - Redovno konzumiranje oraha (dovoljno je četiri do pet dnevno) snižava kolesterol i sprječava srčana oboljenja. Tome doprinosi visok sadržaj vitamina B skupine, a prije svega folne kiseline (B9), koja sprječava taloženje masti u stanicama, ali i esencijalnih masnih kiselina koje osiguravaju elastičnost krvnih žila i razrjeđuju krv. Tome treba dodati i visok sadržaj minerala (cinka i bakra) i vitamina E, jednog od najefikasnijih antioksidansa.
Kad kupujete, birajte teške plodove bez boje; previše tamna boja ukazuje da su orasi previše stari, a previše svijetli plodovi su vjerojatno tretirani nekim kemijskim sredstvom za izbjeljivanje.

Limun - Sadrži kalij, koji predstavlja protutežu natriju, odgovornom za povišen krvni tlak. Osim toga, sadrži dragocjena esencijalna ulja (snižavaju loš kolesterol), limunsku kiselinu (ima dezinfekcijsko djelovanje) i vitamin C (neutralizira slobodne radikale i potiče cirkulaciju).
Stručnjaci američkog Nacionalnog instituta za rak ustanovili su da svi agrumi smanjuju rizik od raka usne šupljine, organa za probavu, gušterače i grlića materice. Kad kupujete, birajte zrele plodove sjajno-žute kore.

Grašak - Sadrži manje biljnih bjelančevina, a više vitamina C nego druge mahunarke. Bogat je i vitaminima B1 i B9 (folna kiselina), kao biljnim vlaknima koja smanjuju apsorbiranje masti i šećera i ubrzavaju prolazak hrane kroz crijeva. Kad kupujete, birajte čvrste, teške mahune sjajnozelene boje; kad ih prelomite, zrna trebaju biti sjajna i čvrsto pričvršćena peteljkicom za mahunu.

Grah i mahune - Sadrže fitoestrogene, supstance bliske ženskim hormonima koje nas štite od raka dojke i debelog crijeva. Prema jednoj studiji Sveučilišta Kentucky, porcija mahunarki dnevno snižava kolesterol za 20 posto u roku od tri tjedna. Za to su zaslužna vlakna koja ograničavaju apsorpciju masti i blagotvorno djeluju na crijeva.
Kad kupujete, ako je riječ o grahu, zrno treba biti suho i čvrsto; ako su posrijedi svježe mahune, onda trebaju biti glatke i sjajne.

Šumsko voće - Zahvaljujući zajedničkom djelovanju flavonoida i vitamina C, pomaže stanicama da ostanu mlade i usporava starenje. Jagode i maline nas štite od virusnih infekcija i jačaju imunološki sustav. Kad kupujete, birajte mesnate, zdrave i zrele plodove lijepe boje; izbjegavajte previše krupne i oštećene plodove.

Jabuka - Pektin, vlakno prisutno prvenstveno u kori, veže toksine i pomaže muskulaturi crijeva da izbaci ostatke probavljene hrane. Zahvaljujući takvom djelovanju, snižava loš i podiže dobar kolesterol. Istraživanje provedeno u Nizozemskoj pokazalo je da redovno konzumiranje ovog voća smanjuje rizik od infarkta za 50 posto. Kad kupujete, birajte svježe i čvrste plodove lijepe boje.

Začinsko bilje - Tvari izolirane iz raznih biljaka koje se u kulinarstvu koriste kao začini imaju slično djelovanje kao acetil-salicilna kiselina, aktivni princip aspirina. To prvenstveno važi za kapsaicin iz ljutih papričica i đumbira i eugenol iz klinčića, tvari koje sprječavaju zgrušavanje krvi i upalne procese.
S druge strane, mnoge aromatične biljke, kao što su peršin, ružmarin i šafran, sadrže tvari koje usporavaju proces starenja. Kad kupujete, provjerite da li je sačuvalo intenzivan miris, bez obzira da li je suho ili svježe.

Riža - Škrob iz riže lakše se probavlja od onog iz tjestenine i krumpira, a pruža duži osjećaj sitosti. Integralna riža je najzdravija zato što obiluje biljnim vlaknima i drugim dragocjenim tvarima, među kojima su i liponska kiselina, koja oslobađa jetru od toksičnih materija i poboljšava apsorbiranje hranjivih sastojaka, i gamaoritanol, moćni antioksidans.
Od minerala, obiluje selenom, strukturnog elementa enzima glutationa, koji štiti organizam od tumora. Kad kupujete, birajte rižu u vakum-pakiranju, obratite pažnju na rok trajanja.

Borovnice - Zahvaljujući visokom sadržaju betakarotena, vitamina C i organskih kiselina usporavaju starenje stanica i postižu čišćenje jetre. Osim toga, sadrže antibakterijske tvari koje su djelotvorne protiv nekih vrsta ešerihije koli, odgovornih za crijevne i urinarne infekcije. Ali, najvažnija funkcija ovog ukusnog voća leži u njihovom blagotvornom djelovanju na kapilare.
Mnoga istraživanja su potvrdila da sprječavaju taloženje masti na stijenkama krvnih žila i potiču mikrocirkulaciju, od ključnog značaja za zdravlje očiju i kože. Kad kupujete, kupujte samo zdrave bobice sa čvrstom i sjajnom kožicom.

Maslinovo ulje - Osim što nam osigurava dragocjene antioksidanse (vitamin E i polifenol), ima izuzetno uravnotežen sastav masnih kiselina. Bogato je, naime, mononezasićenim masnim kiselinama (oko 74 posto), koje snižavaju razinu lošeg kolesterola, a siromašno zasićenim mastima (16 posto), štetnih za arterije. Zato maslinovo ulje smanjuje rizik od infarkta i arterioskleroze.
Stručnjaci su također ustanovili da blagotvorno djeluje na kognitivne sposobnosti, sprječava dijabetes i usporava proces starenja. Kad kupujete, opredijelite se za hladno prešano, nerafinirano ulje.

http://www.fitness.com.hr/
Janis Joplin

Post Postao/la Janis Joplin »

koliko vidim, ne piše ništa posebno za kožu...
no, lice već nekoliko dana perem nekim gelom od onih koštica iz grožda... i 100% bolja mi je koža na dodir, ali izgleda skoro pa isto...
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Janis Joplin je napisao/la:koliko vidim, ne piše ništa posebno za kožu...
no, lice već nekoliko dana perem nekim gelom od onih koštica iz grožda... i 100% bolja mi je koža na dodir, ali izgleda skoro pa isto...
Koža se *hrani* iznutra, ne izvana ;) Nanašanje kremica, gelića i sl na kožu, ima kratkotrajni rezultat - koža ti je ev ok, dok to koristiš.
miumiu

Post Postao/la miumiu »

ogi je napisao/la:Problem su kemije u industrijskoj hrani..muka mi je kad vidim sto sve roditelji kupuju svojoj djeci :(
Da, strava. Smokići, bomboni, čokolade... onda se čudom čude kad ne žele više ništa normalno pojest.
miumiu

Re: Liječenje ishranom

Post Postao/la miumiu »

nelana je napisao/la:na liječenje mislim i o sitnim stvarima kao prehlada i sl., ali da li ima vas koji ste svojom vege ishranom izliječili neke veće bolesti?
Mislim da sam već negdje napisala da više nemam problema s iscrpljujućim napadajima kašlja s kojima sam se mučila veći dio života. Od kad ne pijem kravlje mlijeko i ne jedem mliječne proizvode. I manje me muči PMS i menstrualne tegobe.
Od kad ne jedem meso nisam slabokrvna.
Odgovori