Kolesterol
- carried away
Kolesterol
Na dva sistematska pregleda u organizaciji firme u kojoj radim (prvi je bio prije godinu i 4 mjeseca, drugi prije 4 mjeseca) ustanovljen mi je povišeni kolesterol, i to kažu dosta povišen. Drugo je sve bilo ok. Već sam trebao ići na kontrolu za dva mjeseca, ali ne da mi se. Moram reći da me je to prilično razočaralo, nisam to očekivao. Na drugom pregledu dali su mi list papira sa savjetima što je dozvoljeno, a što nije, a i tu je bilo puno iznenađenja. Taj papir je napravila Krka, kasnije sam dobio sličan od Plive.
Iznenađenja: zabranjene su banane, grožđice, avokado, suho voće, piva, ... Nije mi sad pri ruci papir, vjerojatno sam nešto zaboravio.
Prije par dana sam kupio jednu knjižicu o kolesterolu s tablicama, i nije mi ništa jasno. Za bananu piše da ima masnoća 0 g (to sam znao i prije), a isto tako i kolesterol 0.
Što je još čudnije, baš sam pronašao i jedan link: http://www.zzjzpgz.hr/nzl/31/lijek.htm
gdje se kaže za bananu: "svojstva: smanjuje štetni LDL – kolesterol"..
Sad mi stvarno nije jasno tko tu koga i kome vjeravati a kome ne.
Zna li možda netko više, imate li kakav link, da li ste i sami bili na pregledima i kako stojite s tim?
Iznenađenja: zabranjene su banane, grožđice, avokado, suho voće, piva, ... Nije mi sad pri ruci papir, vjerojatno sam nešto zaboravio.
Prije par dana sam kupio jednu knjižicu o kolesterolu s tablicama, i nije mi ništa jasno. Za bananu piše da ima masnoća 0 g (to sam znao i prije), a isto tako i kolesterol 0.
Što je još čudnije, baš sam pronašao i jedan link: http://www.zzjzpgz.hr/nzl/31/lijek.htm
gdje se kaže za bananu: "svojstva: smanjuje štetni LDL – kolesterol"..
Sad mi stvarno nije jasno tko tu koga i kome vjeravati a kome ne.
Zna li možda netko više, imate li kakav link, da li ste i sami bili na pregledima i kako stojite s tim?
Zadnja izmjena: carried away, dana/u 03 tra 2008, 22:08, ukupno mijenjano 1 put.
Re: Kolesterol
carried away je napisao/la:Iznenađenja: zabranjene su banane, grožđice, avokado, suho voće, piva, ... Nije mi sad pri ruci papir, vjerojatno sam nešto zaboravio.
U namirnicama koje oni navode su *zdrave masnoće*, nema potrebe da ih izbjegavaš.
...hm...mladi si još
- carried away
Ovo su u pravu. Prženo i/ili preliveno masnoćom treba izbjegavati, bez obzira što je riječ o povrću.carried away je napisao/la:Povrće:
prženo povrće ili preliveno maslacem, pomfrit
Ovo je okcarried away je napisao/la:Voće:
avokado, orasi, lješnjaci, bademi, banane, grožđice, suhe šljive
Pliva i mliječne proizvode preporučuje za dobivanje kalcijacarried away je napisao/la:(Plan prehrane za osobe s povećanim masnoćama u krvi - Pliva)
Slušaj me.
Dakle - sve što je u sirovom obliku (neprženo) je ok. Trebaš izbjegavati sve što uključuje loša ulja i masnoće. Dobra ulja su npr.maslinovo, sezamovo, laneno - ali ne pržena/ termički obrađivana! Ako voliš povrće -koncentriraj se na salate začinjene nerafiniranim uljima ili kuhanom na pari. Izbjegavaj sve slatko, prženo, sa dodatkom ulja i margarina...
Da, stavi cijeli popis, pa ćemo ti pomoći oko toga što treba/ ne treba izbaciti
Kako se hraniš, što uglavnom jedeš?
I sad bi carried away trebao učiniti isto?ogi je napisao/la:Mislim da nemaju pojma jer je meni bio OK unatoc brdu fritaca koji sam jeo
Neke stvari su genetski uvjetovane. Ja znam još jednu osobu koja je bila vegan i imala povišeni kolesterol. Nije to kolesterol koji si uzeo hranom, već kolesterol koji /greškom/ proizvodi tvoje tijelo. A naravno da nećeš svoj organizam onda opterećivati hranom koja će poticati proizvodnju još kolesterola.
Nema smisla poricati činjenicu da je zdrava prehrana prva linija obrane kada je u pitanju kolesterol.
- 1 – Bademi
Samo četvrtina šalice badema dnevno može sniziti razinu kolesterola za oko 4,4 posto, tvrde znanstvenici. I ostali orašasti plodovi su dobri, ali bademi predvode, naravno ne oni prženi na ulju, nego neprerađeni.
- 2 – Zobena kaša
Instant pakiranja u vrećicama jednako su dobra koliko i tradicionalna zobena kaša. Poseban učinak ćete postići ukoliko kaši dodate neko šumsko voće.
- 3 – Crveno vino
Čaša kvalitetnog crvenog vina može vam pomoći sniziti kolesterol i u borbi protiv ostalih srčanih oboljenja.
- 4 - Soja
Sojin grah i općenito proizvodi od soje pomažu smanjiti kolesterol.
- 1 – Bademi
Samo četvrtina šalice badema dnevno može sniziti razinu kolesterola za oko 4,4 posto, tvrde znanstvenici. I ostali orašasti plodovi su dobri, ali bademi predvode, naravno ne oni prženi na ulju, nego neprerađeni.
- 2 – Zobena kaša
Instant pakiranja u vrećicama jednako su dobra koliko i tradicionalna zobena kaša. Poseban učinak ćete postići ukoliko kaši dodate neko šumsko voće.
- 3 – Crveno vino
Čaša kvalitetnog crvenog vina može vam pomoći sniziti kolesterol i u borbi protiv ostalih srčanih oboljenja.
- 4 - Soja
Sojin grah i općenito proizvodi od soje pomažu smanjiti kolesterol.
Carried away, evo popis namirnica koje treba izbjegavati:
ŽITARICE: sve proizvode od necjelovitih žitarica (bijeli kruh, tjestenina, peciva, lisnato...);
JUHE: guste, krem i masne juhe (sa dodatkom vrhnja i sl.);
MASNOĆE: margarin, rafinirana ulja, vrhnje;
POVRĆE: prženo ili preliveno masnoćom (maslacom, margarinom, vrhnnjem i sl.);
VOĆE: suho i kandirano voće, prženi i soljeni orašasti plodovi i sjemenke, kompoti;
SLASTICE: slastice sa kremama, bijelim šećerom, čokoladom, medom i sl.;
PIĆA: svi sokovi sa dodatkom šećera, čokoladni napitci, kakao i sva alkoholna pića;
UMACI: majoneza, kečap, ajvar, preljevi za salate.
ŽITARICE: sve proizvode od necjelovitih žitarica (bijeli kruh, tjestenina, peciva, lisnato...);
JUHE: guste, krem i masne juhe (sa dodatkom vrhnja i sl.);
MASNOĆE: margarin, rafinirana ulja, vrhnje;
POVRĆE: prženo ili preliveno masnoćom (maslacom, margarinom, vrhnnjem i sl.);
VOĆE: suho i kandirano voće, prženi i soljeni orašasti plodovi i sjemenke, kompoti;
SLASTICE: slastice sa kremama, bijelim šećerom, čokoladom, medom i sl.;
PIĆA: svi sokovi sa dodatkom šećera, čokoladni napitci, kakao i sva alkoholna pića;
UMACI: majoneza, kečap, ajvar, preljevi za salate.
Ovisi o konzumiranoj količini. Orašasti plodovi su jako zdravi i sadrže kvalitetne masnoće, ali, kao što i piše gore u navodu, ne treba pretjerivati s količinama. Četvrtina šalice ili pola šake ili 10-tak oraščića dnevno je ok. Također, bitno je da se ne jedu prženi, usoljeni ili sl., nego u svom izvornom/ sirovom obliku.miumiu je napisao/la:Moj frend vegan s povišenim kolesterolom nije smio jesti orahe.