Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Trputac

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ljekovito i začinsko bilje
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11089
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 25.11.2015. sri. 22:34    Naslov: Trputac Citiraj i odgovori



Još neka narodna imena: bokvica, dugi trputac, ženska bokvica, duga bokvica, ovčji jezik, glavor, krepatec, maleni ili uski trputac, ženski trputac, kopljasta bokvica, žilovka, žilovlak, duga bokva, konjsko rebro. Njegov rođak, veliki trputac (Plantago major) po djelotvornosti mu je jednak, pa ga jednako i primjenjujemo. Oba nalazimo na svim livadama i putevima, rudinama, u jarcima i vlažnim pustopoljinama, a raste gotovo u cijelom svijetu. Trputac prije svega koristimo kod oboljenja dišnih organa, naročito kod jakog katara, kašlja, hrlpavca, plućne astme pa čak i tuberkuloze pluća. Švicarski župnik Kunzle, pravi biljar, poznavalac velike ljekovite snage naših biljaka, piše: "Sve vrste trputca koristimo cijele, s korijenom, biljkom, cvjetovima i sjemenkama. Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka, pa je dobar za sve one ljude, koji su slabokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve ili kašljucaju, promukli su ili su kao koze mršavi i pored obilja hrane. Pomaže i slabašnoj djeci, koja i pored dobre prehrane zaostaju u razvoju. Kod bronhitisa, plućne i bronhaine astme jako dobro djeluje čaj pripravljen na sljedeći način: u šalicu hladne vode stavimo krišku limuna (ako je limun prskan, tada bez kore) i punu čajnu žličicu smeđeg kandisova šećera, zakuhamo, pustimo da četiri do pet puta zakipi, skinemo s vatre i tek tada dodamo punu kavenu žličicu čajne mješavine. Pustimo da odstoji pola minute. U teškim slučajevima moramo četiri do pet puta dnevno pripraviti svjež čaj. Pijemo ga gutljaj po gutljaj toliko vruć koliko možemo podnijeti. U starim knjigama o bilju možemo pročitati da sjeme trputca, ako dnevno pojedemo 8 grama, spriječava stvaranje kamenaca. Uz to pijemo čaj od trputca. Sirup od trputca čisti krv od svih "nečistoća" i štetnih tvari. Najbolje je provesti pravu kuru s trputčevim sirupom tako da tijekom dana prije svakog obroka uzmemo jednu veliku žlicu (djeca jednu čajnu žličicu). Seljacima je poznato da je trputac još od davnina omiljeno sredstvo za liječenje rana. Svježi smrvljeni listovi pomažu kod ogrebotina, posjekotina, uboda osa, čak i kod ugriza bijesnih pasa, otrovnih životinja i zmija, kod ovih posljednjih u nuždi, ako nema liječnika. Sa svježim listovima smrvljenim između dvije ruke i pomiješanim s malo soli te stavljenim oko vrata, liječimo gušavost. Stavimo li trputčev list u cipele oslobodit će nas žuljeva koje smo zaradili hodanjem. Svakazloćudna oteklina splasne ako ju njegujemo svježe smrvljenim listovima. Listovi pomažu čak i kod zloćudnih oboljenja žlijezda. U tim je slučajevima dobro svježi mažuran, u hitnim slučajevima može biti i osušeni, staviti u maslinovo ulje. Mažuran stavimo u bocu, prelijemo uljem i ostavimo 10 dana na toplom. S tako pripravljenim mažuranovim uljem namažemo oboljele žlijezde, zatim stavimo zdrobljeni trputčev list i zavežemo s krpom (zavojem). Za kratko vrijeme nastupit će poboljšanje.
NAČINI UPORABE
Priprema čaja: Jednu vrhom punu čajnu žličicu lišća stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo, pustimo da kratko odstoji.
Čajna mješavina: Jednu vrhom punu čajnu žličicu mješavine trputca i majčine dušice u jednakim djelovima oparimo s 1/4 litre vode.
Oblog od lišća: Svježe listove dugoga ili velikoga trputca operemo, zgnječimo na dasci s kuhinjskim valjkom u lisnatu kašu i stavimo na oboljelo mjesto.
Sirup:
1. način: Dvije pune pregršti opranih trputčevih listova sameljemo u mašini za mljevenje mesa. Toj lisnatoj kaši dodamo malo vode, da se ne slijepi, 300 g nerafiniranoga šećera i 250 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada još vruće nalijemo u bočice i čuvamo u hladnjaku.
2. način: U staklenku od krastavaca slažemo naizmjence red opranih trputčevih listova i red nerafiniranoga šećera, te sve jako stisnemo. Masa se slegne. Sljedećih dana stavljamo nove slojeve sve dok u staklenci više nema mjesta. Na zaštićenom mjestu u vrtu iskopamo rupu i u nju stavimo staklenku omotanu s tri do četiri sloja celofana. Na to položimo dasku na koju stavimo kamenje. Sve zatrpamo zemljom. Daska i kamenje moraju ostati vidljivi. Iz smjese šećera i lišća pod utjecajem ravnomjerne zemljine temperature nastane sirup. Približno nakon tri mjeseca izvadimo staklenku, sok procijedimo kroz voćnu prešu (ne kroz krpu), još jednom ga dobro prokuhamo i njime napunimo bočice koje možemo dobro zatvoriti. Tko ne može primijeniti ovaj postupak vrenja, neka ostavi staklenku na suncu ili u blizini drugog izvora topline toliko dugo dok se na dnu ne stvori sirup. I ovaj sirup treba još jednom dobro prokuhati.

Izvor teksta: Maria Treben "Zdravlje iz Božje ljekarne"
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11089
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 25.11.2015. sri. 22:38    Naslov: Citiraj i odgovori

Za ljekovito djelovanje trputca zna se već tisućljećima. Izuzetno je cijenjen u kineskoj narodnoj medicini. Njegova popularnost očuvala se do danas.
Trputac (Plantago lanceolata L.) je zeljasta trajnica visine 5-50 cm. Ima uske i duguljaste listove dužine 10-20 cm. To je samonikla biljka rasprostranjena u Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste kao korov na poljima djeteline, u vrtovima, na livadama i pašnjacima, uz putove i nasipe. Vrste roda Plantago L. ubrajamo među najrasprostranjenije bilje. U ljekovite svrhe koriste se svježi ili osušeni listovi ili cijeli nadzemni dio biljke koja raste samoniklo ili iz uzgoja. Listovi se sabiru u vrijeme cvatnje, kad su u potpunosti razvijeni jer ih je tada najlakše razlikovati od biljki sa sličnim listovima. Ubrani se listovi suše u tankom sloju na sjenovitom i prozračnom mjestu. Sušenje traje dugo (do tjedan dana) i potrebno je listove okretati da ne potamne. Sasušeni biljni materijal čuva se u vrećama na suhom mjestu. U ljekarne trputac dolazi u obliku osušenih maslinasto zelenih ili smećkastih listova. Listovi ne smiju biti tamnosmeđi jer to upućuje na kemijske promjene sastavnica.

Listovi trputca se najčešće mogu zamijeniti s listovima vrste Plantago major (obični trputac). Srodne vrste su Plantago media (srednji trputac).
Indijski trputac (Plantago indica L.) mala je jednogodišnja biljka koja raste samo u primorju. Od te biljke koristimo sjemenke koje sadrže veliki postotak sluzi. Imaju purgativno djelovanje pa ih za tu najmenu i koristimo.

Sastav

Glavne tvari u listu trputca su: trijeslovine, polisaharidi (sluzi), kumarin, flavonoidi, silicijeva kiselina, cink i kalij. Sadrži i ulje gorušice koje doprinosi antibiotičkom djelovanju trputca.

Djelovanje i upotreba

U narodnoj medicini trputac se koristi kao sredstvo za liječenje rana, zaustavlja krvarenje, izlučivanje sluzi, jača želudac i snižava povišenu temperaturu, svježi sok od trputca koristi se za zacjeljivanje rana. Suvremena fitoterapija pripravke trputca koristi za smirivanje kašlja i upale sluznice usne šupljine i ždrijela. Trputac se najviše proizvodi u obliku sirupa i čaja, ali i u obliku tableta za otapanje u ustima. Koristi se za izradu homeopatskih preparata za ublažavanje zubobolje, bolova u uhu i kod kožnih oboljenja. Zbog trijeslovina trputac pokazuje antibaketrijsko, antioksidativno i adstrigentno djelovanje.

Osim za kašalj trputac se primjenjuje i kod liječenja čira na želucu i kao antibakterijsko sredstvo kod upala crijeva. Može se primijeniti i lokalno na koži za različita oboljenja kože i sluznice, za liječenje rana i kod hemeroida. Za liječenje manjih rana i sprečavanje nastanka oteklina koriste se usitnjeni listovi trputca. Zbog sadržaja kalija, trputac djeluje diuretički te je česta sastavnica čajeva za kure čišćenja organizma.

Primjena

Čaj trputca se priprema tako da 3 g čaja prelijemo s 250 ml vruće vode, ostavimo poklopljeno 10 minuta i procijedimo. Pije se četiri puta na dan.
Kada radimo obloge za rane, oni se pripremaju kao hladne iscrpine. Četiri grama trputca namoči se u 200 ml hladne vode i ostavi dva sata, te se procijedi.
Napomene

Trputac se vrlo dobro podnosi i mogu ga primjenjivati i djeca. Oprez je potreban kod astmatičara i kontraindiciran je kod napada astme.

Katarina Fehir Šola, mag.pharm, mag. univ.
fitofarmacije s dijetoterapijom
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ljekovito i začinsko bilje Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan