Stranica: 6/7.

Postano: 17 ruj 2008, 11:37
Postao/la milevaindia
ogi thanx :respekt: :palac:
i luna super su sajtovi....
a ja znaci jedem pravu psenicu.....hahahaahah skoro pa bi imala seme........a onda bi je morala kositi.....hahahah :smijeh:

Postano: 22 ruj 2008, 20:30
Postao/la Luna

Postano: 22 ruj 2008, 20:55
Postao/la Luna
Kako klijati heljdu/ zob/ suncokretove sjemenke

<embed src="http://www.youtube.com/v/eqv65dhRgD4&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>

Postano: 23 ruj 2008, 19:40
Postao/la milevaindia
gay forum je cool...ima mnogo interesantnih stvari.....

Postano: 25 ruj 2008, 10:57
Postao/la Luna
Ovih dana sam prvi put probala klijati sama :)
Do sada sam tek tu i tamo bila znala kupiti neke klice u dućanu, već _gotove_. Klijala sam heljdu i odlično mi je ispala :skace:

Jako je važno kupiti/ nabaviti/ uzeti zrno iz organskog uzgoja, kao i zrno kojem nije prethodno odstranjena ljuska. Heljda koja se uzima za klijanje bi trebala biti svjetle, bež-zelenkaste boje. Ovakve:

slika

Klijala sam je u keramičkoj plitici jedan dan i jednu noć, prethodno namakala 20 min i dodatno vlažila 3 puta.
A danas ću je imati za ručak :skace:

Postano: 31 lis 2008, 01:09
Postao/la Ogi
Luna je napisao/la: A danas ću je imati za ručak :skace:
iiiiiiiiii?????

Postano: 31 lis 2008, 01:11
Postao/la Ogi
Da li se uvijek jede kompletno zrno sa klicom ili to ovisi o vrsti klica??

Kak se to jede ljudi??

Postano: 31 lis 2008, 13:16
Postao/la filo
kompletno.
otkud ti onaj graf luna za klijanje klica?
neki smatraju da ne treba tolko klijat.. klice quinoe npr samo 20min? ako se dobo sjecam...

Postano: 31 lis 2008, 14:57
Postao/la Luna
ogi je napisao/la:
Luna je napisao/la:A danas ću je imati za ručak :skace:
iiiiiiiiii?????
Klice heljde su bile odlične :)
Dio sam pojela u voćnoj salati s bananom/ suhim voćem/ lješnjacima, a dio u salati od povrća (ne sjećam se više koje je točno povrće bilo :D ).
Jedino je bilo dosta sluzi. Možda sam trebala više ispirati.
ogi je napisao/la:Da li se uvijek jede kompletno zrno sa klicom ili to ovisi o vrsti klica??
Kak se to jede ljudi??
Jede se kompletno: zrno s izdankom/ klicom.
U procesu namakanja i klijanja zrno omekša i pretvori se u probavljivu varijantu (s velikim porastom vitamina/ minerala/ enzima i dr u sebi).
Ovisno o vrsti, možeš ih dodavati u salate, sendviče, juhe i/ili variva, sokove, shakeove, raditi od njih namaze...kako ti paše.

Postano: 16 pro 2008, 18:31
Postao/la Ogi
Glavni sastojci piva

Slad

Dobiva se iz ječma, pšenice, raži i zobi. U tvornicama za preradu slada (sladarama) se ovo zrnje uz dodatak vode dovodi u stanje klijanja i onda tako proklijalo suši :D

Hmelj

Hmelj je u biti duša piva, on daje pivu njegov biljno-gorak okus, olakšava njegovo držanje i stabilizira pivsku pjenu. Hallertau u pokrajini Bayern (Njemačka) glasi za najveće svjetsko područje u kojem se uzgaja hmelj.

Kvasac

On dovodi smjesu do vrenja i pretvara šečer iz slada u alkohol i ugljični dioksid.

Postano: 13 vel 2009, 19:28
Postao/la Marijanči
zanima me da li se pod klicama podrazumjeva samo kad sjemenka pusti mali korjenčić?
nije mi jasan dio sa suncom i klorofilom, mislim ako nema listova , gdje je klorofil?

sory što pitam sitnice... ali me ovo kopka
nova sam u svemu

Postano: 13 vel 2009, 20:18
Postao/la Ogi
Marijanči je napisao/la:zanima me da li se pod klicama podrazumjeva samo kad sjemenka pusti mali korjenčić?
nije mi jasan dio sa suncom i klorofilom, mislim ako nema listova , gdje je klorofil?

sory što pitam sitnice... ali me ovo kopka
nova sam u svemu
Taj mali izdanak poprimi lagano zelenu boju, cak i bez direktnog sunca
Pogledaj malo bolje slike koje sam stavljao ;)

Postano: 13 vel 2009, 20:50
Postao/la Luna
Marijanči je napisao/la:zanima me da li se pod klicama podrazumjeva samo kad sjemenka pusti mali korjenčić?
Ne, ne nužno. Kada nešto proklija pod tim se prvenstveno misli da je promijenilo svoj sastav - "napucalo" se enzimima, vitaminima, mineralima... Neke sjemnke puste izdanak, neke ne. Neke puste izdanak toliko sitan da je zapravo nevidljiv (ili vrlo slabo vidljiv) golim okom. Npr. badem je dovoljno namočiti preko noći da bi proklijao (oslobodio enzime), a ne pusti izdanak, samo malo omekša i nabubri. Sjemenke sezama puste izdanak koji se uopće ne vidi. Izdanak heljde je 3 puta manji od izdanka proklijale pšenice...Želim reći- samo postojanje izdanka ne određuje nužno je li proces klijanja gotov ili ne. Ovisi od vrste do vrste. Podatke o tome da li je očekivano da nešto pusti "korijenčić" i ako da, do koliko mora narasti, obično možeš pronaći u tablicama klijanja. Ima jedna i na početku ove teme :mig:

Postano: 13 vel 2009, 22:16
Postao/la Marijanči
po njoj sam radila klice slanutka
ja sam mislila da će biti nešto više izrasti .... tj.da mora biti duže


hvala na odgovorima :)

klice brokule

Postano: 09 tra 2009, 13:08
Postao/la vedranapv
Zanima me kako se mogu uzgojiti klice brokule i di se može nabaviti sjeme ili što već za uzgoj?