Klice

Znanost, osobna iskustva i životne mudrosti
Odgovori
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Klice

Post Postao/la Luna »

KLICE – Hrana za održavanje vitalnosti i poboljšanje zdravlja
slika
Klice iz dana u dan postaju sve popularnije diljem svijeta zbog svojih hranjivih vrijednosti, ljekovitih svojstava i jednostavnosti prirpeme. Nutricionisti ih nazivaju vitaminsko-mineralnim bombama jer se količine minerala i vitamina klijanjem uvečavaju za 4-10 puta u odnosu na sjemenke prije početka klijanja. Osim toga, sadrže enzime i nukleinske kiseline koji pokreću izmjenu tvari, regeneriraju stanice i jačaju imuni sustav. Lako su probavljive, pa je iskoristivost vitamina koje sadrže daleko veća nego kod vitaminskih pripravaka dobivenih sintetskim putem. Iako većini ljudi na spomen klica na pamet odmah padaju egzotična kineska i japanska jela, klice možete upotrebljavati u raznim jelima koja svakodnevno pripremate kod kuće.

VRSTE KLICE, NJIHOVO DJELOVANJE I UPOTREBA

Alfalfa klice
- multivitaminske bombe- sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, karoten, vlakna i klorofil, te niz vitamina i minerala
- preporučuju se djeci i odraslima zbog lake probavljivosti i širokog spektra djelovanja
- sprečavaju nastajanje osteoporoze, karcinoma i srčanih tegoba, te simptome menopauze
- najukusnije su svježe – u salatama, sendviučima, sokovima i umacima od povrća
slika
Klice azuki graha
- sadrže bjelančevine, željezo, kalcij, vitamine B3 i C
- dobre su za živčani sustav, u stresnim situacijama te sprečavaju osteoporozu
- ukusan su dodatak juhama i pirjanim jelima, te u salatama i sendvičima
Klice badema
- sadrže kvalitetne nezasičene masne kiseline, te vitamin E
- povećavaju vitalnost organizma
- ukusan su dodatak frapeima, voćnim i slanim salatama, te pirjanim jelima
slika
Klice brokule
- sadrže sulfurafan i druge antioksidanse, niz vitamina i minerala
- potpomažu liječenje nekih vrsta karcinoma te drugih bolesti
- ukusan su dodatak sokovima, salatama i juhama
Klice bundevinih sjemenki
- sadrže visok postotak nezasičenih masnih kiselina, bjelančevine, cink, kalcij, fosfor, vitamine B skupine i vitamin C
- jačaju imunološki sustav te pomažu pri oboljenju prostate
- jedu se svježe, sušene i popržene; ukusan su dodatak namazima, juhama ili kao grickalice
slika
Klice graha (domaćeg)
- obiluju bjelančevinama, balstnim tvarima
- potiču probavu i eliminaciju suvišne tekućine
- ukusan su dodatak salatama, umacima i juhama
slika
Klice graška
- sadrže bjelančevine, balastne tvari
- podržavaju stabilnu razinu šećera u krvi
- ukusan su dodatak salatama, juhama i pirjanim jelima
Klice leće
- sadrže bjelančevine, cink, fosfor, mangan, natrij, selen, željezo, vitamine A, B, C i E
- djeluju kao diuretik, jačaju srce i imunološki sustav
- idealan su dodatak sokovima od povrća, salatama i pirjanim jelima
slika
Klice kresa
- sadrže vitamine C i A
- sprečavaju infekcije, djeluju diuretično, reguliraju hormone i vezivno tkivo, potiču probavu i poboljšavaju tek
- ukusan su dodatak salatama, juhama, sendvičim i napicima od povrća
Klice mungo graha
- sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, kalij, željezo, B vitamine
- čiste organizam od toksina, djeluju diuretčno, jačaju krv i funkciju jetre
- izvrstan su dodatak pirjanim jelima, juhama i varivima
Klice pšenice
- sadrže bjelančevine, kalij, natrij, magnezij, vitamin E i vitamine B skupine
- potiču metabolizam, otklanjaju stres, preporučuju se u prehrani djece i starijih osoba
- ukusan su dodatak salatama, juhama, jelima s pahuljicama i desertima
Klice kvinoe
- sadrže bjelančevine, željezo, kalij, magnezij, cink, bakar, mangan, folnu kiselinu, vitamine B i E
- jačaju organizam
- ukusan su dodatak juhama, pirjanom povrću i salatama
slika
Klice raži
- sadrže kalij, fosfor, željezo, fluor, vitamine B skupine
- jačaju organizam i štite zube
- ukusan su dodatak salatama, juhama, jelima s pahuljicama i desertima
Klice rotkvice
- sadrže kalcij, željezo, fosfor, vitamine B i C
- potiču cirkulaciju, imaju protuupalno djelovanje
- ukusan su dodatak salatama i sendvičima
slika
Klice sezama
- sadrže nezasičene masne kiseline, lecitin, kalcij, fosfor, magnezij i elemente u tragovima, a od vitamina A, B i E
- djeluju kod stresa i pomanjkanja hranjivih tvari
- ukusan su sirovi dodatak salatama, juhama, sokovima od povrća, slasticama, a možete ih suhe dodavati i u peciva
Klice soje
- sadže bjelančevine, lecitin, željezo, kalcij, kalij, B vitamine i visoko vrijedne masne kiseline
- ublažavaju srčane tegobe, probavne smetnje, održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, te ublažavaju smetnje u menopauzi
- ukusan su dodatak salatama i pirjanim jelima
Klice slanutka
- sadrže bjelančevine, ugljikohidrate, željezo i elemente u tragovima te vitamine A, B i balastne tvari
- jačaju funkciju gušterače, želuca i srca
- ukusan su dodatak salatama i juhama
Klice suncokretovih sjemenki
- sadrže kalcij, magnezij, kalij, fosfor, minerale u tragovima, vitamin B1, B2 i E, te visok postotak nezasičenih masnih kiselina
- ukusan su dodatak salatama, namazima, voćnim jelima i slasticama
Klice zobi
- sadrže bjelančevine, masnoće, vitamine B1, B2, i B6, kalcij, magnezij, fosfor, kalij
- jačaju organizam, koriste se u liječenju neplodnosti kod životinja
- ukusne su sirove u jelima s pahuljicama, pirjanom povrću i kruhu
slika

(Izvor: Klice, Tončika Cukrov)
Avatar
aspalatus
Postovi: 2575
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:12
Lokacija: Split

Post Postao/la aspalatus »

do sad sam radila samo klice od psenice :( jednom sam probala s sezamom ali nije proklijao ? jel znas mozda gdje mogu kupiti sjemenke za klijanje?ove prodavaonice zdrave hrane imaju uglavnom klice ali ja bi ih radije klijala sama...
btw hvala za izvrsnu temu :respekt:
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Nice Luna :)
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

aspalatus je napisao/la:do sad sam radila samo klice od psenice :( jednom sam probala s sezamom ali nije proklijao ? jel znas mozda gdje mogu kupiti sjemenke za klijanje?ove prodavaonice zdrave hrane imaju uglavnom klice ali ja bi ih radije klijala sama...
btw hvala za izvrsnu temu :respekt:
Ima u nekim trgovinama zdrave hrane (npr."bio&bio") za kupiti sjemenaka za klijanje, pa čak i posuda, poput:
slika
Nisam još nikad sama klijala, ali ima detaljan opis procedure, pa stavim ovdje čim stignem.

Ja sam bila jedno vrijeme jela klice rotkvice u većim količinama, umjesto protuupalnog lijeka koji su mi propisali i full su mi pomogle ;)
Problem je samo, ako ih kupuješ-u jelima se koriste u jako malim količinama, a u kutijici u kojoj prodaju je dosta velika količina, pa ak ih ne jedeš svaki dan, bez obzira što svako malo prskaš vodom, brzo dobe one bijele mucice :?

Ja se isto spremam raditi sama. Drago mi je da nas ima još :)

(Btw, ako je netko zainteresiran i za recepte sa klicama, neka javi, pa mogu staviti pod "Vege kuhinju").
Janis Joplin

Post Postao/la Janis Joplin »

:skace: sa zadovoljstvom :P
kako se sjemenke točno pripremaju za klijanje, koliko se dnevno toga smije pojesti i kako se priprema za jelo... molim te :vrtise:
:vjesticakuha:
Avatar
Inanna
Postovi: 556
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 22:43
Lokacija: mu-mu
Kontakt:

Post Postao/la Inanna »

to i mene zanima. o klicama ne znam gotovo ništa.
najčešće odem do mog lokalnog "kineza" i naručim si salatu od klica. to je moj domet. :oops:
filo
Postovi: 2386
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:32

Post Postao/la filo »

uf ja sad za tak nekaj prvi put čujem :respekt:
to skupo?

http://www.advent.hr/uredj/klijalica.htm
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Klijanje sjemenki

Od davnina, posebice na Istoku, klice ne samo da su bile dodatak gurmanskim jelima, nego su se koristile i u terapijske svrhe (niz vrijednih hranjivih tvari korisni su pomagači u borbi protiv karcinoma i drugih bolesti – učinkovitost potvrđuju suvremena nutricionistička istraživanja) te za pomlađivanje.
Tajna bogatstva sadržanog u klicama krije se u procesu klijanja sjemenja. Ako je cjelovito, sjeme žitarica, mahunarke ili trava može se, u trenutku kad se stvore uvjeti, pokrenuti iz stanja mirovanja. Tad se struktura sjemena počinje raslojavati na različite sastojke: ugljikohidrati i masti pretvaraju se u jednostavne šećere; dolazi do enzimske hidrolize bjelančevina koje se razgrađuju u aminokiseline; povećava se postotak vitamina E i C, vitamina B skupine te karotena. Osim toga, prisutno je i mnoštvo minerala i minerala u tragovima; klorofil, koji pridonosi kvaliteti oksidacije u stanicama; i golema količina energije. Upravo u takvim uvjetima klica započinje svoj rast.

U izboru sjemenki za klijanje treba se pridržavati nekih pravila:

- kupujte sjemenke iz biološko-organskog uzgoja
- odstranite zrna koja su promijenila boju ili su raspuknuta
- operite sjemenke pa ih namočite (duljina namakanja ovisi o vrsti i starosti sjemenki)
- najbolja temperatura za klijanje većine sjemenki je 20-25 C
- dva ili više puta dnevno ispirite sjemenke čistom vodom dok ne isklijaju (vidi tablice klijanja)
- zbog plijesni izbjegavajte vlažne prostore za klijanje, ali i prečesto ispiranje, osim ako to ne zahtijeva sjemenka (soja, riža)
- nakon namakanja klijajte ih jednom od sljedećih metoda:


A. Klijanje u staklenki
slika
- staklenke operite od nečistoća i sterilizirajte u pećnici na 100 C
- očistite sjemenke za klijanje, operite pa stavite namakati u omjeru 1:5 (1 šalica sjemenki: 5 šačica vode)
- nakon namakanja sjemenke isperite čistom vodom (možete se poslužiti i cjedilom)
- stavite ih u staklenku u kojoj je odnos slobodnog prostora i sjemena 10:1
- staklenku zatvorite gazom i pričvrstite gumicom
- nakosite je tako da otvorom leži na podlozi, a drugi dio staklenke povisite tako da je pod kutem od 25-40 stupnjeva, kako bi se voda od ispiranja cijedila kroz gazu (također, u ovom položaju sjemenke imaju više zraka za klijanje)
- ovisno o vrsti, u razdoblju klijanja klice se nekoliko puta dnevno ispiru vodom pa postavljaju u isti položaj

B. Klijanje u klijalištima
slika
Postoji više vrsta plastičnih i keramičkih klijališta. U njima je nekoliko istih posuda poslagano jedna na drugu zbog čega istodobno možete klijati nekoliko vrsta sjemenki. Posljednja posuda može imati poklopac koji prilikom klijanja štiti od prašine, ali i pomaže pri iscjeđivanju vode kojom se ispiru sjemenke. Procedura:
- pripremite klijalište za klijanje (isperite od nečistoća pa octom uklonite mirise)
- sjemenke namačite u zatvorenoj posudi pa stavite u jednu od posuda klijališta (u klijalištu možete istodobno klijati više različitih vrsta sjemenki – jednu na svakoj razini klijališta, odnosno u svakoj posudi)
- ispirite ih čistom vodom jednom do dva puta dnevno (po potrebi), ali svaku posudu posebno
- klijanje traje dok se ne razvije klica

C. Klijanje u plitici/ plitkoj posudi
slika
Ovakav način klijanja je rijeđi i preporučuje se samo za pojedino sjeme.
- sjemenke očistite od nečistoća pa pripremite određenu količinu za klijanje
- u plitku posudu ili na pliticu stavite papirnati ubrus (gazu) namočenu vodom, a na njega u tankom sloju naslažite sjemenke
- čim se papirnati ubrus osuši, vodom poprskajte sjemenke (učestalost prskanja ovisi o temperaturi u prostoriji za klijanje)
- klice berete nakon što sjeme proklija do određene dužine

Još nekoliko općenitih napomena:

- sjemenke klijaju najmanje 2-3 dana, a najčešće je to 3-4 dana
- veličina klica se razlikuje (klice graha, pšenice, raži i riže trebaju biti posve male; leće, alfalfe ili mungo graha biti dugačke 3-5 cm, a kres treba izrasti u biljku što traje 10-tak dana)
- kod klijanja se volumen sjemenki znatno povećava (dvostruko, četverostruko pa i više)
- prije pripreme klice je potrebno isprati u hladnoj vodi (tako ćete isprati miris i sluz te druge nečistoće)

Tablica klijanja

slika
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna..good job! :palac:
Janis Joplin

Post Postao/la Janis Joplin »

Hvala... mogu li sada recepti? :golubi:
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Janis Joplin je napisao/la:Hvala... mogu li sada recepti? :golubi:
Može, naravno. Čim stignem ;)
Avatar
Inanna
Postovi: 556
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 22:43
Lokacija: mu-mu
Kontakt:

Post Postao/la Inanna »

a ja bih prezentaciju :)
Avatar
nelana
Postovi: 359
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 14:12
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la nelana »

nemate puno posla oko klica kad ih pravite sami, pravila sam ih i uspjele mi od prve :skace: ja sam digla knjigu o klicama u knjižnici, nemogu se sjetiti autora, ali je jako dobra, pojednostavljuje sve, jer napraviti klice stvarno nije ništa komplicirano niti oduzima vremena :)
Avatar
aspalatus
Postovi: 2575
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:12
Lokacija: Split

Post Postao/la aspalatus »

pa da sve obavi priroda ti samo malo zalijes ;)
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

aspalatus je napisao/la:pa da sve obavi priroda ti samo malo zalijes ;)
Da. Lijepo si to rekla :)
Odgovori