Novi voćnjak

Pogled prema jugu

Pogled prema jugo-zapadu

Pogled prema sjevero-zapadu

Pogled prema sjeveru

Pogled prema sjevero-istoku

Pogled prema jugo-istoku
Slikao sam na brzinu i to su jedine slike koje imam jer nisam imao vremena za slikanje ili svijetlost nije bila nešto.
Bager je kopao rupe promjera 4m na način da je samo promiješao zemlju bez vađenja do dubine 1m. Išlo je puno brže nego prošli puta kada smo vadili zemlju i zamijenili slojeve ali pojavio se jedan problem, zemlja nije bila čista od korova površinskog sloja i to je smetalo kod sadnje. Znači ipak treba gornji i srednji sloj zamijeniti potpuno.
Svakoj rupi sam stavio dvije tačke humusa kod kopanja i jednu kod sadnje. Iskopali smo rupe za 12 oraha i 22 jabuke.
Nova zemlja je udaljenija od kuće, lošije kvalitete, većeg nagiba i površine.
Zato sam odlučio na njoj imati voćnjak i ovu jesen sam preselio 20 jabuka od 28. Ostavio sam samo dva reda po četiri jabuke na zapadnoj strani do susjeda kemičara tako da kukuruz koji uzgajamo bude udaljen najmanje 20m s krošnjama između koje će možda malo zaustaviti pelud.
Bio je to velik i težak posao jer su neke voćke već bile prevelike za presađivanje. Kiša je padala često tako da nisam na vrijeme stigao iskopati rupe i presađivao sam u premokrim i hladnim uvjetima.
Osim jabuka na razmak 9x7.2m, posadio sam i sedam oraha na razmak 12x12m. Između zapadnog dijela sa orasima i istočnog s jabukama sam predvidio mjesto za jedan dugi red lješnjaka koji će biti točno ispod žica od struje jer na tom mjestu ionako ne mogu saditi visoke voćke a stupovi od struje smetaju pri košnji traktorom. Lješnjak isto treba puno sunca za dobar urod, zato sam stavio veći razmak do redova oraha i jabuka. Razmaci su veliki jer želim travnati voćnjak koji može dobro služiti za pašu životinjama jednog dana i da voćke imaju obilje sunca za kvalitetne plodove. Sve je posađeno u pravilne redove što nije prirodnog izgleda ali je lakše za košnju traktorom i to će mi sigurno još dugo biti važnije.