Ogi

Dosta mi je! Odustao sam od sijanja povrća ove godine.
Moja zemlja je katastrofa! Beton!
Jučer i danas sam bezuspješno pokušavao usitniti zemlju za sjetvu.
Velika suša je stvorila tvrde grude koje noževi traktorske freze nisu mogli usitniti iako je freza odlična i noževi su jako brzi u trećoj brzini kardana.
Jutros je pala kiša ali nije pomoglo, vlažna zemlja se hvatala na kotače ali grude su ostale. Probao sam i sa malom električnom frezom koja je odlična za usitnjavanje, nije pomoglo.
Čak i da sam uspio, nakon prve kiše i sunca opet bi imao beton.
Zato od sada prije svega uzgajam humus i tražim vodu!
Ove godine ću pokušati samo sa kukuruzom, grahom i tikvicama.
Uzgoj ostalog povrća nastavljam kada na gredice stavim deblji sloj humusa.
I nema šanse da ga takne traktor ili štihača!
Proteklih mjesec dana sam posijao samo niski grah (mahunar i zrnaš) i tikvice, kao što sam planirao. Ostalo povrće neću uzgajati dok ne popravim kvalitetu zemlje.
Kukuruz se drži dobro, bilo je jako puno korova kojeg sam oko samog kukuruza morao čupati ručno.
Za kišnih dana su mi dovezli drvenu građu za spremište alata koje radim iako sam im naglasio da obavezno mora biti suho. Zapeli su s kamionom iako je imao pogon na sve kotače, morao je doći bager da mu pomogne. Pri tome su ušli u voćnjak i napravili masakar. Jedan red voćki su totalno uništili, zemlja izgleda kao da su se tenkovi borili, nisam to želio slikati jer ne želim takve uspomene. Nisam bio prisutan tako da nisam mogao ništa učiniti.

Kukuruz se drži dobro, bilo je jako puno korova kojeg sam oko samog kukuruza morao čupati ručno.
Za kišnih dana su mi dovezli drvenu građu za spremište alata koje radim iako sam im naglasio da obavezno mora biti suho. Zapeli su s kamionom iako je imao pogon na sve kotače, morao je doći bager da mu pomogne. Pri tome su ušli u voćnjak i napravili masakar. Jedan red voćki su totalno uništili, zemlja izgleda kao da su se tenkovi borili, nisam to želio slikati jer ne želim takve uspomene. Nisam bio prisutan tako da nisam mogao ništa učiniti.

Mrvičasta, rahla, mirisna, topla, tamna, humusna zemlja...predivan osjećaj, imati prste u njoj
Jučer sam ponovo vilama preokrenuo kompost, sada već izgleda jako dobro, mislim da će do jeseni biti zreo.
Donio sam jednu vreću u Zagreb, pokrio pola m2 vrta s njom i posijao blitvu s crvenim stapkama.
Tako da je mogu svaki dan gledati i dotaknuti, pa makar samo tih pola m2
I sada znam, ja sam zaljubljen....!

Jučer sam ponovo vilama preokrenuo kompost, sada već izgleda jako dobro, mislim da će do jeseni biti zreo.
Donio sam jednu vreću u Zagreb, pokrio pola m2 vrta s njom i posijao blitvu s crvenim stapkama.
Tako da je mogu svaki dan gledati i dotaknuti, pa makar samo tih pola m2
I sada znam, ja sam zaljubljen....!

Iako smo u prvoj polovici 6mj., sunce je strašno jako, gola zemlja se doslovno peče na njemu
Tih pola m2 humusne zemlje je također dobilo pokoricu, donio sam tu u sobu jedan komadić, gledam i ne vjerujem, pečeno kao u pećnici
Dvoumim se oko uzgoja u redovima ili sirom na gredicama, mislim da ću napraviti pola/pola i onda vidjeti što je dalo bolje rezultate uz manje truda
Gredice ću raditi 80cm široke s 35cm prolazima
Redove sa razmakom 35cm
Tih pola m2 humusne zemlje je također dobilo pokoricu, donio sam tu u sobu jedan komadić, gledam i ne vjerujem, pečeno kao u pećnici
Dvoumim se oko uzgoja u redovima ili sirom na gredicama, mislim da ću napraviti pola/pola i onda vidjeti što je dalo bolje rezultate uz manje truda
Gredice ću raditi 80cm široke s 35cm prolazima
Redove sa razmakom 35cm
Proljetna sjetva sitno sjeme:
1. Proljetna zelena salata razna
2. Rimska zelena i crvena salata
3. Radič crveni
4. Mrkva raznih boja
5. Peršin
6. Celer
7. Luk i poriluk
8. Zelje bijelo i crveno
9. Kelj kovrčavi, savojski i pupčar
10. Cvjetača
11. Brokula
12. Korabica bijela i plava
13. Rikula
Proljetna sjetva srednje:
1. Blitva
2. Cikla
3. Špinat
4. Rotkvica
5. Neven
Proljetna sjetva veliko u redove:
1. Bijeli kukuruz
2. Grah i mahune razne
3. Grašak
4. Bob
5. Krastavci
6. Tikvice
7. Buče
8. Krumpir
2. Rikula
3. Rimska zelena i crvena salata
4. Repa
5. Korabica bijela i plava
6. Endivija
7. Komorač
8. Cikla
9. Cvjetača
10. Neven
Veliko:
1. Grah i mahune
2. Krastavci
3. Tikvice
3. Rotkvica
4. Špinat
1. Proljetna zelena salata razna
2. Rimska zelena i crvena salata
3. Radič crveni
4. Mrkva raznih boja
5. Peršin
6. Celer
7. Luk i poriluk
8. Zelje bijelo i crveno
9. Kelj kovrčavi, savojski i pupčar
10. Cvjetača
11. Brokula
12. Korabica bijela i plava
13. Rikula
Proljetna sjetva srednje:
1. Blitva
2. Cikla
3. Špinat
4. Rotkvica
5. Neven
Proljetna sjetva veliko u redove:
1. Bijeli kukuruz
2. Grah i mahune razne
3. Grašak
4. Bob
5. Krastavci
6. Tikvice
7. Buče
8. Krumpir
2. Rikula
3. Rimska zelena i crvena salata
4. Repa
5. Korabica bijela i plava
6. Endivija
7. Komorač
8. Cikla
9. Cvjetača
10. Neven
Veliko:
1. Grah i mahune
2. Krastavci
3. Tikvice
3. Rotkvica
4. Špinat

Kukuruz danas, odlično napreduje za razliku od prošle godine kada sam ga pokušao uzgajati sa trajnim malčom.
Okopao sam ga danas po drugi puta ali više nisam stigao slikati jer kod nas je oko 7h počela jaka kiša. Ove godine imamo veliku sreću s kišom!

Ovdje je samo niski grah
Razmak između redova je 60cm, slijedeći puta ću staviti po dva reda na 30cm i prolaz 50cm

Tu sam stavio tikvice, tri vrste niskih mahuna, luk, krumpir...