Ogijeva prehrana
Pitao sam Anitu, evo što ona kaže o tome:Luna je napisao/la: Pozitivno, I guess - masnoće u salati (općenito) omogućavaju apsorpciju vitamina topivih u masti.
S time da zelenjavu ne promatram samo kao izvor vitamina i minerala već i kvalitetnih proteina. Znači kako god okrenem kombinacija maslaca sa zelenjavom je dobitna kombinacijaZelena salata i drugo zeleno povrće ne ometaju probavu, dapače, treba uz proteine i masti jesti povrće. Ako jedeš samo povrće, onda ti se minerali iz njega ne mogu pravilno apsorbirati jer za apsorpciju trebaš vitamine topive u mastima A,D i K2. Iste vitamine trebaš i za sintezu proteina u tijelu, pa zato trebaš i uz povrće i uz proteine jesti masnoću - maslac, žumanjke.
Opažanja nakon tek nekoliko dana konzumiranja "nezdravih životinjskih masnoća"
- manje mi je hladno, toplije ruke i noge
- spavam gotovo 1/3 vremena manje
- brže zaspim jer se brzo ugrijem u krevetu
- manje sam lijen, imam više energije za posao, sinoć sam prao brdo suđa u 1h u noći, to bi inače sigurno ostavio za idući dan
- koža ruku izgleda bolje, ne mažem ih ničime
- na vagi nema promjene, čini se da je istina da masnoće ne debljaju
- mislim da su mi lica mrvu punija
- u jutro imam veći apetit, preko dana manji
Rano je za zaključke ali sviđa mi se reakcija organizma na maslac i sir
Jučer sam za probu kupio i ovaj Žigljen: www.sirena.hr/hr/proizvodi/%C5%BEigljen-s9-p2.htm
Duplo jeftiniji od Paškog ali isto jako dobar, samo birajte zreliji koji se lomi i ima intenzivniju aromu
Možda na ove dobre rezultate utječu i moje domaće čokolade ili kombinacija, kako god
- manje mi je hladno, toplije ruke i noge
- spavam gotovo 1/3 vremena manje
- brže zaspim jer se brzo ugrijem u krevetu
- manje sam lijen, imam više energije za posao, sinoć sam prao brdo suđa u 1h u noći, to bi inače sigurno ostavio za idući dan
- koža ruku izgleda bolje, ne mažem ih ničime
- na vagi nema promjene, čini se da je istina da masnoće ne debljaju
- mislim da su mi lica mrvu punija
- u jutro imam veći apetit, preko dana manji
Rano je za zaključke ali sviđa mi se reakcija organizma na maslac i sir
Jučer sam za probu kupio i ovaj Žigljen: www.sirena.hr/hr/proizvodi/%C5%BEigljen-s9-p2.htm
Duplo jeftiniji od Paškog ali isto jako dobar, samo birajte zreliji koji se lomi i ima intenzivniju aromu
Možda na ove dobre rezultate utječu i moje domaće čokolade ili kombinacija, kako god
Glavno da si konačno uključio masnoće, kojeg god porijekla. Ja preferiram maslinovo ulje, čokoladu (kao i ostalih 5 namirnica koje preporučuje Bernando, ali med, cimet i češnjak nisu masnoće) i avokado kao glavni izvor masnoća i trčim maratone i nemam simptome koje si ti imao kad si bio samo na jabukama i zelenoj salati.
Samo naprijed Ogi!
Samo naprijed Ogi!
Naša vrsta se je definitivno razvijala na bazi biljnih masnoća! Pogledaj druge primate i vidjet ćeš da jedu orašaste plodove, a među brojnim voćkama sigurno je bio i avokado ili nešto vrlo mu nalik. I maslina je voće.ogi je napisao/la:Nažalost kod nas ne raste avokado
Med sam zaboravio ubaciti skroz na vrh piramide
Maslinovo i ostala biljna ulja su proizvodi na kojima se naša vrsta nije razvijala
Nije to ni maslac ali mi se čini bliži masnoćama koje su naši preci dobivali od ubijenih životinja
No neki od nas su se uspjeli prilagoditi mliječnim proizvodima, pa i maslacu. Tako je nastala krvna grupa B - kad su ljudi počeli držati životinje radi mlijeka. A je agrikulturna krvna grupa i i ti ljudi odlično probavljaju žitarice i mogu imati jako zdrav i dug život s prehranom baziranom na žitaricama. Ja sam krvna grupa O ili 0. To je osnovna krvna grupa lovaca-skupljača. Meso je bilo za djecu i žene. Odrasli muškarci su jeli jako malo mesa. "Primitivna" plemena i danas imaju taj običaj gdje žene i djeca dobivaju najbolje komade mesa.
Nakon 30 godina na uglavnom biljnoj hrani (uz malo ribe), sudeći prema mom dobrom zdravlju i jakom imunitetu vjerujem da barem nešto radim dobro. Sviđa mi se Bernandov savjet pa ću i dalje tamaniti maslinovo ulje. Nastalo je od voća, dakle nečega što su skupljači skupljali stotinama tisuća godina, pa me malo čudi takav tvoj zaključak.
Govorimo o koncentriranim masnoćama (uljima i mastima), naravno da primati jedu orašasto
Mislim da je lakše pretjerati uljem od koštica buča nego samim košticama
Orašasto i sjemenke se ne mogu jesti puno, omjer i vrsta omege nije dobra, navodno
Ekipa koja je na 80/10/10 prehrani tvrdi da povećavanje unosa biljnih masnoća loše utječe na njihovo zdravlje
U isto vrijeme izgledaju posušeno i imaju potrebu jesti masno a opet više biljne masnoće im šteti
Možda im ustvari nedostaju životinjske masnoće??
Bilo bi odlično da i ti otvoriš temu i predstaviš svoju prehranu detaljnije
Mislim da je lakše pretjerati uljem od koštica buča nego samim košticama
Orašasto i sjemenke se ne mogu jesti puno, omjer i vrsta omege nije dobra, navodno
Ekipa koja je na 80/10/10 prehrani tvrdi da povećavanje unosa biljnih masnoća loše utječe na njihovo zdravlje
U isto vrijeme izgledaju posušeno i imaju potrebu jesti masno a opet više biljne masnoće im šteti
Drago mi je da se osjećaš odlično nakon 30g prehrane sa minimalnom količinom životinjskih namirnicaEPA i DHA nalaze se samo u hrani životinjskog podrijetla i to plavoj ribi, mesu pašnih životinja i jajima slobodnih kokoši. EPA se teoretski može dobiti iz svog biljnog ”predstadija” ALA (alfalinolenska kiselina), kojom su npr bogate lanene sjemenke, ali iz ovog oblika čovjek može proizvesti samo vrlo mali postotak EPA. A.Šupe
Bilo bi odlično da i ti otvoriš temu i predstaviš svoju prehranu detaljnije
Pa nemam tu potrebu. Ja sam u stalnom procesu prilagodbe. Ni ne znam kako opisati svoju prehranu. Znam samo da mi je knjiga 80/10/10 otvorila neke horizonte, ali kako ništa ne uzimam zdravo za gotovo, nisam se obazirao na one stvari koje mi nisu izgledale/zvučale logično. Npr. možda kombinacija masnoća/bjelančevina/ugljikohidrata i nije dobra jer naši preci sigurno nisu mogli kombinirati različite namirnice u istom obroku kako mi danas možemo. Recimo našli su voćku koja je imala puno zrelog voća i tada su jeli puno tog voća. Ali u nekoj drugoj zgodi su jeli insekte, male životinje, orašaste plodove ili nešto slično što ne spada u visokofruktozni izvor. Možda je dr Graham u pravu kad kaže da ne bismo trebali u istom obroku zadovoljiti sve naše životne potrebe. To mi zvuči logično. Ali masnoće su jako važne. I bjelančevine. Dr Graham mi baš ne izgleda jako dobro za svoje godine. Ali čak i on izgleda bolje nego 80 % ljudi njegove dobi. A 60-godišnjaci sigurno nisu u tako dobroj formi i snazi kao on. Samo da nastavi istraživati, jer još nije to to! Recimo Lou Corona mi izgleda puno bolje. Bolje nego 99 % ljudi njegove dobi. To je već puno bolji postotak. Nema problema s izvorima masnoća i bjelančevina, ali vjeruje da našoj hrani često nedostaje enzima. Kad sam ga prvi put vidio mislio sam da ima 45 godina. A ima 60. Dr Graham izgleda kao vitalan 55 godišnjak. Nije loše, ali nije baš sve pohvatao. Barem se meni tako čini.
Ali ima primjera http://www.youtube.com/watch?v=O6oJA_xhTa8 gdje se vidi da ljudi mogu jesti i prirodno i biti zdravi i živjeti dugo.
BTW koja si ti krvna grupa?
Ali ima primjera http://www.youtube.com/watch?v=O6oJA_xhTa8 gdje se vidi da ljudi mogu jesti i prirodno i biti zdravi i živjeti dugo.
BTW koja si ti krvna grupa?
Ma nemam što za "prijaviti". Stalno tražim. Baš kao i ti. Svaki dan si radim sokove od voća i zelenjave (uz dosta vode jer se inače ne bi dobro izmiješalo): banana, naranča, jabuka, limun, đumbir, cimet, med, spirulina (alga), izdanci pšenice, ječma, leće (nemam u svakom trenutku sve), aloe vera, raštika, salata, divlji radič (listovi maslačka)...; na poslu jedem muesli i to bez ičega - kao što ti jedeš bademe ili grožđice; ujutro pojedem ostatak soka (sok obično blendam navečer), a kad dođem na posao onda 3-4 jabuke potamanim. Kad dođem doma s posla pojedem jedini kuhani obrok: grah, kupus, povrtna juha (brokula, grašak, proklijala leća...) i 1-3 puta tjedno komadić ribe (srdela, skuša, pastrva, losos...) uz to. Kruha ne jedem puno. Šnita kruha uz kuhano jelo i to je to. Mislim da bih mogao i bez kruha, ako bih to htio. Inače kruh radimo od integralnog brašna i pečemo doma. Nikad ne jedemo kruh iz trgovine jer to smatramo nejestivim/nezdravim. Na 179 cm imam 75-76 kg. I teško gubim kilograme iako trčim nekoliko puta tjedno. Kruh, čokolada, orašasti plodovi i sl. se pobrinu za to!
All in all, moglo bi i bolje, ali dobro je. To je proces i moram ići postupno. Kod mene su promjene spore. S 13 godine sam počeo proučavati vegetarijansku hranu, a tek s 15 postao vegetarijanac - prije 30 godina. A sljedećih 10 godina sam jeo puno mliječnih proizvoda jer sam se bojao da mi možda nešto ne nedostaje pa je to bio kompromis. Danas jedva da pojedem malo sira iz gušta. Mlijeko nisam pio barem 25 godina.
Eto. To ti je to. Proces koji nikad ne prestaje. Baš kao i kod tebe!
Volim proučavati zdravu prehranu. Volim se osjećati zdravo i ljudi mi često daju barem 10 godina manje nego što imam. No to nije bit. Možeš sutra umrijeti u saobraćajnoj nesreći ili od nekog opakog virusa, ali zar nije bolje osjećati se dobro i zdravo i pun energije i činiti sve za svoje zdravlje? Naše je tijelo je poklon i predstavlja hram koji moramo poštovati i brinuti se o njemu. Slažeš se?
Eto. To ti je to. Proces koji nikad ne prestaje. Baš kao i kod tebe!
"Ako se ne brineš za svoje tijelo, gdje ćeš onda živjeti?" 
Mi uopće nismo svjesni koliko možemo biti jadni kada se ozbiljno razbolimo
Zato da, slažem se!
Poštivati i brinuti se o našem tijelu je najmanje što možemo
Na žalost danas ljudi nemaju vremena ni za wc a kamoli jesti u miru, pripremati i uzgajati hranu (unaprjeđivati isto)
Meni je ova tema kao moj dnevnik, koristi meni a možda će još nekome
Mi uopće nismo svjesni koliko možemo biti jadni kada se ozbiljno razbolimo
Zato da, slažem se!
Poštivati i brinuti se o našem tijelu je najmanje što možemo
Na žalost danas ljudi nemaju vremena ni za wc a kamoli jesti u miru, pripremati i uzgajati hranu (unaprjeđivati isto)
Meni je ova tema kao moj dnevnik, koristi meni a možda će još nekome
Odnos omega3:omega6ogi je napisao/la: Ekipa koja je na 80/10/10 prehrani tvrdi da povećavanje unosa biljnih masnoća loše utječe na njihovo zdravlje
Srdele 14:1
Jaja 1:14*
Maslac 1:8*
*ovisi o hrani životinja
Orasi 1:4
Lješnjaci 1:90
Koštice buče 1:114
Bademi 1:2010
Suncokret 1:311
English Walnuts 4:1
Macadamia is 6:1
Black Walnuts are 16:1
Pecans are 20:1
Pistachio is 37:1
Hazelnut is 88:1
Cashew is 117:1
Pumpkin Seeds 117:1
Sunflower Seeds 300:1
Pine Nuts are 300:1
Brazil Nut is 1000:1
Almonds 1800:1
CA Avocados 15:1
FL Avocados 16.5:1
Flaxseed 3.9:1 ***
Chia Seed 3:1 ***
http://en.wikipedia.org/wiki/Ratios_of_ ... rent_foods
Zadnja izmjena: Ogi, dana/u 31 ožu 2013, 23:52, ukupno mijenjano 3 puta.