Lychee - Liči

Jabuke, kruške, marelice, breskve, šljive, trešnje, jagode, ribiz, orah, lješnjak...
Odgovori
muki

Lychee - Liči

Post Postao/la muki »

Azijska trešnja, veoma omiljeno voće u Kini gde se inače i uzgaja već preko 4000 godina. Prva knjiga napisana o voću bila je posvećena upravo ličiju. A na Tajlandu postoje čak i festivali posvećeni ovom voću. Ako vam neko u toj zemlji pokloni liči znači da vas mnogo voli i da je spreman da vam ponudi brak. Kora ličija je crvenkastosmeđe boje, a ispod je providno meso koje obmotava košticu. Kada se ovo voće priprema za jelo, potrebno je da se nožem zaseče kora i napravi mali rez, tad je koru lako oljuštiti prstima. Providno meso iseče se na pola i iz njega izvadi koštica. Najbolje je kada se liči jede svež, a ne iz konzerve ili sušen, jer tada gubi dragoceno zeljezo i vitamin C.

slika
muki

Post Postao/la muki »

slika

probao i odusevio se....odlicno......

slika

nisu moje pandze na slici :)
:D
spot

Post Postao/la spot »

ovo mi predobro izgleda

slika

i bas mi se sad jede...
Inanna
Kontakt:

Post Postao/la Inanna »

volim kompot od lichija mmmmmmmmmm :)
Luna
Kontakt:

Re: Lici....Lichi

Post Postao/la Luna »

muki je napisao/la:Na Tajlandu - Ako vam neko u toj zemlji pokloni liči znači da vas mnogo voli i da je spreman da vam ponudi brak.
Dobro zvuči :D
Nisam nikad vidjela. Gdje toga ima za kupiti kod nas? Cijena?
Janis Joplin

Post Postao/la Janis Joplin »

ima jedna voda s okusom toga
Inanna
Kontakt:

Post Postao/la Inanna »

Luna je napisao/la:
muki je napisao/la:Na Tajlandu - Ako vam neko u toj zemlji pokloni liči znači da vas mnogo voli i da je spreman da vam ponudi brak.
Dobro zvuči :D
Nisam nikad vidjela. Gdje toga ima za kupiti kod nas? Cijena?
ja sam papala kompotić u kineskom restoranu. nekih 12 kuna je zdjelica. :)
muki

Post Postao/la muki »

ista stvar....kineski restoran...ne znam da li ga ima za kupiti direktno - ali je dobar za ubiti se u njemu....
Janis Joplin

muki je napisao/la:ista stvar....kineski restoran...ne znam da li ga ima za kupiti direktno - ali je dobar za ubiti se u njemu....
hehe, onda ću ga pokupovat na tone :plazi:
muki

Post Postao/la muki »

prvo probaj :)
da ne bi bilo - pa to nis' ne valja!!! :)
....
ma nece - nije uopce los....meni se svidja :)
Janis Joplin

:smijeh: rekao si da se može ubit u njemu... pa zato ću ga pokupovat toliko... jer, popis nije kratak hihi
muki

Post Postao/la muki »

o.k. :)
filo

Post Postao/la filo »

u probal ovu stvar u beču prekjučer, preefinoo i totalno osvjejzavajuce
pil sam i neki tonik bioloski ne znam neki k od tog isto al mi nije pasal, pogotovo kaj sam uz to jel hudi umak od čilija sa slatkim krumpirom i nekim čipsom
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Lychee (liči) - Azijska trešnja, vrlo omiljeno voće u Kini gdje se inače i uzgaja već preko 4000 godina. Prva knjiga napisana o voću bila je posvećena upravo ličiju. A na Tajlandu postoje čak i festivali posvećeni ovom voću. Ako vam netko u toj zemlji pokloni liči znači da vas mnogo voli i spreman je da vam ponudi brak. Kora ličija je crvenkastosmeđe boje, a ispod je prozirno meso koje obmotava košticu. Kada se ovo voće priprema za jelo, mora se nožem zasiječi kora i napravi mali rez, tada je koru lako oljuštiti prstima. Prozirno meso isječe se na pola i iz njega izvadi koštica. Najbolje je kada se liči jede svjež, a ne iz konzerve ili sušen, jer tada gubi dragocjeno željezo i vitamin C.
Odgovori