Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kelj - Pupčar (Prokulica)

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Krstašice
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11165
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 18.6.2011. sub. 17:29    Naslov: Kelj - Pupčar (Prokulica) Citiraj i odgovori



Kelj pupčar je dvogodišnja povrtna kultura razvijenog vretenastog korijena i uspravne stabljike koja prve godine vegetacije naraste do oko 1 m visine. Stabljika je spiralno obrasla listovima okruglastih plojiki i dugih peteljki koji na vrhu biljke čine rozetu. U pazuhima listova razvijenh biljaka formiraju se male okrugle ili ovalne glavice koje se koriste za jelo. Glavice su najčešće promjera 3 - 4 cm, a po jednoj biljci ih se može formirati do stotinjak. Pred početak tehnološke zriobe listovi počevši od baze prema vrhu stabljike postepeno žute i otpadaju.

U drugoj godini vegetacije iz vršnog i bočnih pupova razvijaju se cvjetne grane s cvijetovima identične građe kupusu oplodnjom kojih se formiraju desetak centimetara dugačke komuške s po dvadesetak okruglastih sjemenki crvenkasto smeđe boje.

Kelj pupčar je povrtna kultura umjerenih zahtjeva prema toplini. Optimalne temperature za rast i razvoj su 15-18oC. Osjetljiv je na visoke temperature naročito u vrijeme formiranja glavica zbog čega one ostaju rahle. Zbog toga se rokovima sadnje podešava da period razvoja glavica bude u vrijeme kada su srednje dnevne temperature niže od 18oC. Prema niskim je temperaturama znatno tolerantniji. Bez značajnijih oštećenja podnosi temperature i do -12oC pa se u kontinentalnim područjima može brati do početka zime, a u priobalnim tijekom zime do početka proljeća. Pod utjecajem niskih temperatura ukusnost za jelo mu se povećava.

Glavice kelja pupčara znatno većeg su sadržaja suhe tvari u odnosu na kupus. Od hranjivih sastojaka prevladavaju ugljikohidrati kojih ima oko 9% i bjelančevine koji s 3,5 % zbog čega mu je energetska vrijednost gotovo dvostruko veća od kupusa. Sadržaj gotovo svih vitamina i minerala ima veći od kupusa. Za jelo se koriste uglavnom kuhane ili pirjane glavice. Osim u svježem stanju može se koristiti smrznut ili ukiseljen poput kupusa.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Krstašice Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan