Zumbul

Ruža, ciklama, mak, suncokret, orhideje, tulipan, ljiljan, ...
Odgovori
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Zumbul

Post Postao/la Ogi »

Zumbul - lat. Hyacinthus

slika

Porijeklo zumbula je južno-zapadna Azija a dolazi u Europu već u 16 stoljeću. Postoje dvije vrste zumbula: rimski zumbul (lat. Hyacinthus orientalis albulus) koje ima rjeđe cvjetove i ima intenzivniji miris a može bit u bijeloj, ružičastoj i plavo-ljubičastoj boji. Holandski zumbul (lat. Hyacinthus orientalis) koji ima gušče zbijene cvjetove ima slabiji miris te može biti u bijeloj, krem, roza, crvenoj, ljubičastoj boji.

Biljka naraste 20-30 cm u visinu ima tanke duguljaste mesnate listove zelene boje iz koje izlazi debela stapka sa cvatom po njoj. Sadi se u jesen u vrt ili u posude koje treba spremiti u kuću da se ne smrzne ali ukoliko je posaditi u vrt to se neće dogoditi.

Lukovicu treba posaditi u bogatu humusnu propusnu zemlju na dubinu od 15- 20 cm te razmak između lukovica od 15-20 cm. Dobro ih utisnite tako da ne ostane rupa ispod lukovice da ne dođe do truljenja. Nakon što smo ih posadili treba čekati proljeće da izrastu i vidimo plod našeg truda. Cvat se može rezati i staviti u vazu.

Lišče ne treba odrezati nakon cvatnje nego ostaviti da prirodno uvene i tako stvori granu za lukovicu da ponovno iznikne u proljeće. Takve lukovice ostavite u zemlji, jer nema potrebe da ih vadite a ukoliko kupujete lukovice zumbula u trgovini ili u vrtnim centrima obratiti pozornost da je lukovica tvrda, da nije nagnječena ili bilo kako oštećena.

Izvor: http://www.cvijet.info
Luna
Kontakt:

Re: Zumbul

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Sadi se u jesen u vrt ili u posude koje treba spremiti u kuću da se ne smrzne ali ukoliko je posaditi u vrt to se neće dogoditi.
Jel se kuži netko od vas u sadnju cvijeća? Zašto se vani u posudi smrzne, a vani u vrtu ne? :shock: :oops:
Btw, prekrasno izgleda :)
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Luna je napisao/la:Zašto se vani u posudi smrzne, a vani u vrtu ne? :shock: :oops:
Zbog manjeg volumena posuda se brže zaledi nego tlo, pretpostavljam.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

miumiu je napisao/la:
Luna je napisao/la:Zašto se vani u posudi smrzne, a vani u vrtu ne? :shock: :oops:
Zbog manjeg volumena posuda se brže zaledi nego tlo, pretpostavljam.
Ja sam mislila da zato jer je tlo/ zemlja (sama po sebi) toplija :oops:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:Ja sam mislila da zato jer je tlo/ zemlja (sama po sebi) toplija :oops:
Ustvari da..postoji cak tehnologija za grijanje kuca koristeci toplinu zemlje

Malo izvojene zemlje na zraku se brze smrzne jer 'taj volumen' zemlje ima vecu dodirnu plohu sa hladnim zrakom+nema dotoka topline iz dubine zemlje

Kad stisne zima smrzava se i tlo, ali nikada dublje od nekih pola metra
iris
Kontakt:

Post Postao/la iris »

nema ih puno al miiiirišu :)

slika
floraifauna

Post Postao/la floraifauna »

ti su mi najdraži! :skace: kod mene tj. mame još u pupovima
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

I kod mene su još u pupovima, a kako tek mirišu dok procvatu :love:

Ovu vrstu zumbula ne vole voluharice, tako da nema straha za njih, dok kupovne kultivare tamane sve u 16 - doslovno ih vuku u zemlju ako nisu posađeni u košarice :roll:
iris
Kontakt:

Post Postao/la iris »

tih štetočina nema kod mene...srećom po ostale lukovice :)
Odgovori