Krtice i voluharice

Zemlja, kompost, alati, tehnike...
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Sad mi je jasno zašto mačke tako vole dolaziti u moj vrt :smijeh1:

Primjetila sam rupe od voluharica, ali ne i da su (već) nešto pojele.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

SilveK je napisao/la:Neke biljke automatski počnu proizvoditi više otrova u lišću kad ih počnu jesti neki biljojedi ili kukci, neke počnu otpuštati feromone kojima prizivaju prirodne neprijatelje vrste koja ih je napala, trava luči "miris" kad ju se počne kositi da upozori ostale da se spremi na "napad"...
Nešto kao imunološki sustav... :)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

SilveK je napisao/la:Hm, mene su uvjerili, čitala sam o tome i u knjizi "Tajni život tla". Vjerujem da su biljke ipak puno više od onog što naše antropocentričko stajalište može razumijeti...a dokaz svijesti ne mora biti središnji živčani sustav...ali naša znanost je daleko od toga da to može razumijeti i tumačiti ...što opet ne znači da ako to ne možemo dokazati ne može biti realno. Neke biljke automatski počnu proizvoditi više otrova u lišću kad ih počnu jesti neki biljojedi ili kukci, neke počnu otpuštati feromone kojima prizivaju prirodne neprijatelje vrste koja ih je napala, trava luči "miris" kad ju se počne kositi da upozori ostale da se spremi na "napad"...meni je to dovoljan dokaz "inteligencije"...
A muziku bi povezala i s pjevom ptica - tako su povezali u gore spomenutoj knjizi - to im potiče rast ...sve je povezano:)
SilveK..biljke nemaju slusni organ ni 'procesor' koji bi mogao obraditi takav signal, a to je nemoguce na stanicnom nivou

Mozda biljke jesu inteligentne i svjesne ali onda je to "cloud computing"
A sve mi se cini da smo i mi spojeni na njega
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

S stajališta znanosti jednom davno Zemlja je bile ravna ploča i to je bila jedna jedina istina :D Nakon toga zemlja je bila središte svemira oko koje se je okretalo sunce. "Ljudsko znanje" je jako relativan pojam :D

Ogi, gledamo na jednu stvar s potpuno različitih stajališta i to je ok, kamo bi došao svijet da svi misle isto :) A ima toliko istina... :D :D :D

E da, voluharice i krtice . :) Kod mene su si voluharice i krtice podijelile teritorij: kod susjeda je sve prepuno krtičnjaka, a kod mene gotovo da krtičnjaka i nema - samo rupe od voluharica...valjda neki granični sporazum :smijeh2:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

A zakaj kod mene voluharice nisu ništa pojele? :huh:
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Daj im vremena, sigurno budu nešto našle :D :D :D
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

SilveK je napisao/la:Sve mi se čini da je suživot neminovan....naravno, možda jednom otkrijem neku dobru kombinaciju biljaka koja će ih otjerati s vrta
:D
SilveK je napisao/la:E da, jako vole mrkvu, a peršin još više, on im je jedan od najomiljenijih :lol:
Mozda je najbolje posijati vise onog sto vole pa ce biti za sve :)
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

ogi je napisao/la:
Mozda je najbolje posijati vise onog sto vole pa ce biti za sve :)
Da, ali ne sve na jedno mjesto, nego jednu vrstu na više mjesta u različtitm kombinacijama biljaka - tako će možda na jednom mjestu pojesti, ali na drugom mjestu neće "namirisati", pa će nam nešto i ostati :D
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

SilveK je napisao/la:Da, ali ne sve na jedno mjesto, nego jednu vrstu na više mjesta u različtitm kombinacijama biljaka - tako će možda na jednom mjestu pojesti, ali na drugom mjestu neće "namirisati", pa će nam nešto i ostati :D
Da :palac:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

SilveK je napisao/la:E da, jako vole mrkvu, a peršin još više, on im je jedan od najomiljenijih :lol:
SilveK je napisao/la:čičoku čim dalje od vrta, nju obožavaju voluharice, da ih ne namamiš u vrt
Dobro..onda cu mix mrkva+persin+cicoka staviti samo za njih na rubu imanja, daleko od vrta :zubi:
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Neće ti moći ništa rasti skupa s čičokom, pogotovo ne drugo gomoljasto povrće, ona ima jako gusto invazivno korijenje/gomolje ;)

Mrkvu svakako preporučam u kombinaciji s lukom jer jedni drugome tjeraju nametnike - lukovu i mrkvinu muhu, ne mora biti nužno da će mrkvu "namirisati" :D
Drug Mile

Post Postao/la Drug Mile »

Prvo, kako da provjerim što imam, krtice ili voluharice? Imam humke, ne znam čije, jako puno njih po travnjaku, a sve što sam posadio se lijepo primilo i ne vidim neke štete ako su voluharice prisutne.

Ako ipak imam voluharice, a želim uzgojiti nešto čičoke za sebe, koje ono cvijeće tjera voluharice? Čitao sam nedavno u knjizi Zeleni kvadrat od tv vrtlarice Kornelije, ali nemam tu knjigu, samo sam ju prelistao u knjižari.
prima

Post Postao/la prima »

voluharice nemaju humke, samo male rupice, i vide se "cestice" u travi nakon košenja-ostane čitava mreža njihovih stazica.
pomoć neznam,nažalost.
Drug Mile

Post Postao/la Drug Mile »

prima je napisao/la:voluharice nemaju humke, samo male rupice, i vide se "cestice" u travi nakon košenja-ostane čitava mreža njihovih stazica.
pomoć neznam,nažalost.
Onda po svemu sudeći imam krtice. To je ok, samo nek čim dulje ostanu, je da ću prije razbiti kosilicu radi tolikih krtičnjaka ali bar nema voluharica.
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Drug Mile, blago tebi ako su samo krtice. Ja sam u velikim mukama od voluharica, kod nas je prava najezda, a ne samo da jedu povrće, ove godine su mi oglodale i korijenje par voćaka, a već se dobrano časte mladim krumpirom. Što ih tjera - po svim literaturama češnjak - kod mene su ove godine i češnjak pojele, toliko o tome :lol:
Čitala sam u knjizi "Vrtlarski trikovi iz starih vremena" da ih jako odbija - trnje, i da je jedan čovjek uspio rješiti se voluharica tako da je po cijelom gruntu ukopao bodljikave grančice - ogrozda i sl, sve što ima trnje. Navodno pomaže i mrvljeno staklo oko npr korijenja voćaka.
Moram se pohvaliti da mi ove godine i psi i mačle tamane voluharice, ali puno ih je....a evo i fotke voluharice, ovo mi je prva fotka voluharice u zadnjih 6 godina, snimljena prošli mjesec - ja sam ju prva spazila, pa sam pozvala macu da ju sredi, dobra stvar je da nisu brze kao miševi :D

slika

što velite na ove zube i kandže

slika
Odgovori