Organski uzgoj voća i povrća :: Pogledaj temu - Bob
Organski uzgoj voća i povrća Organski uzgoj voća i povrća
Priprema vegetarijanske hrane

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Bob

Započni novu temu   Odgovori na temu    Organski uzgoj voća i povrća -> Mahunarke
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin

PostPostano: 29.9.2007. sub. 00:20    Naslov: Bob Citiraj i odgovori

Bob, nekada dosta gajenu kulturu su sa naših vrtova potisnuli "Amerikanci" (grah, krumpir, kukuruz). Za prehranu se upotrebljavaju mlade sočne mahune, nedozrelo, kao i suho zrno, a mogu i mladi listovi za salatu. Malih je zahtijeva za toplinom, jer mlade biljke izdrže temperature i do - 70C. Sije se čim vremenski uvjeti dopuštaju - što ranije. Voli teška tla bogata vapnencem, koja su o jesen bila pognojena stajnjakom. Prije sjetve povoljno je zrnje preko noći močiti u hladnoj vodi. Sije se u kučice (5 - 6 zrna) razmaka 40 x 60 cm, ili u redove razmaka 40 cm i međusobnog razmaka 25 cm, na dubinu 5 - 8 cm. Za vrijeme vegetacije, po potrebi zalijevati, jer suša uvelike smanjuje urod. Ako su biljke bujne, treba osigurati oslonac, kako ne bi polegle.

Preporuča se pinciranje vrhova iznad 10 - 14 lista, jer se time zadržava rast u visinu. Kao mahune, bere se dok su mlade i krhke i dok je zrno još slabo razvijeno
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
nelana

PostPostano: 27.11.2008. čet. 10:10    Naslov: Citiraj i odgovori

ako tko zna gdje se može nabaviti sjeme za bob.. bila bih jako zahvalna!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Marijanči

PostPostano: 21.3.2009. sub. 21:33    Naslov: Citiraj i odgovori

kod nas ima i u Konzumu sjemena

nije mi jasno jedno: bob voli siromašnu zemlju
dakle u plodoredu dolazi na iscrpljenu zemlju ,nakon zahtjevnih kultura npr.kupus, tikvice itd..

nikakvo pognojavanje steljnakom na jesen nije potrebno

moj dida je uvik sadija bob ispod maslina - dobro jednom i drugom
jeli su njegova sirova zrna dok bi bio zelen, u vrijeme okapanja vinograda (masline bi išle rubom vinograda) , pljeve itd...
[Vrh]
Marijanči

PostPostano: 21.3.2009. sub. 21:40    Naslov: Citiraj i odgovori

ob je povrce iz reda mahunarki, oblikom je pomalo nalik grahu a bojom grasku.
Više bjelancevina ima samo u kikirikiju i soji, a sadrzi jos i lecitin, vitamine skupine B, fosfor i zeljezo. Riječ je o vrlo zdravoj namirnici koja je nedovoljno zastupljena u nasim jelovnicima. Kako djeca često ne vole variva, dobro je znati da se bob smije jesti i sirov i da je tako najzdraviji. Za jelo se koriste mlade mahune, sazreli svjezi bob ili osuseni.
Malih je zahtjeva za toplinom tako da mlade biljke izdrze temperaturu i do -7 * C i sije se sto ranije; cim vremenski uvjeti dozvoljavaju: pocetkom marta do aprila a u mediteranskim podrucjima od oktobra do aprila.
[Vrh]
breza

PostPostano: 24.3.2009. uto. 00:04    Naslov: Citiraj i odgovori

kuhala sam nekidan smrznuti bob jel nema svježeg nigdje i nije me baš oduševio. pogotovo ona kožica Confused grašak/leća/grah su mi daleko bolji
[Vrh]
aspalatus

PostPostano: 28.4.2009. uto. 11:28    Naslov: Citiraj i odgovori

ja sam se navukla na ledov smrznuti bob koji je odlican... mlad , kozica da je ne osjetis a i puno je bizi po ukusu onom svjezem bobu... i onda odjednom skuzim da je taj ledov ( kupujmo hrvatsko ) bob zapravo iz belgije trlja oci Mad
[Vrh]
SilveK

PostPostano: 7.3.2010. ned. 15:23    Naslov: Citiraj i odgovori

Pred tjedan dana sam posijala bob, nisam mogla prije radi snijega i zamrznutog tla, bila mi je to prva sjetva ove godine Very Happy
Bob jako napadaju crne uši, pogotovo ako se razvija kasnije u toplijim uvjetima, zato ga je bitno čim prije sijati. Prošle godine uopće nisam imala problema s crnim ušima, baš me zanima kako ću proći ove godine Smile
[Vrh]
Marijanči

PostPostano: 12.3.2010. pet. 20:19    Naslov: Citiraj i odgovori

moj djed kaže da se bobu treba otkinuti vrh, jer kao taj vrh privlači uši
[Vrh]
SilveK

PostPostano: 12.3.2010. pet. 22:40    Naslov: Citiraj i odgovori

Da, čitala sam da je preporučljivo otkidati vrh dok biljka dostigne određenu visinu baš radi ušiju, ali kad one napadnu, napadaju sve - skidala sam ih s već dosta velikih mahuna, baš su se lijepo rasporedile po njima.... ako stvarno napadnu, zanimljivi su im svi dijelovi Rolling Eyes
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Organski uzgoj voća i povrća -> Mahunarke Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.