update o vrtu

na zalost nije sve islo tako glatko kao sta smo zamisljali, te eto nismo posadili vocke na jesen....ono sto smo ucili na seminaru o tome kako se panjevi ne cupaju vec samo rezu mladice mozda stoji ako se radi o nekim manjim kolicinama, ali ovo je bila zapustena suma zadnjih 100 godina i jednostavno nije moglo bez bagera

( al zato imamo humusa

)
i tu su nastali problemi, od nestrucnosti bagerista ( jedan nam je iscupao 100 god. staru maslinu,a usto mu se pokvario bager pa je ulje procurilo

)
do ne/vremena....al evo, jucer smo konacno uspijeli povaditi vecinu panjeva, sada cekamo rodjaka da nam prvi i jedini put predje sa traktorom i preore ( jer se u ekopoljoprivredi ne ore, jel...al ovo je ipak extremni slucaj i ekopoljoprivrednici se slazu da se u takvim slucajevima treba jednom preorati a kasnije prepustiti posao prirodi)
al nismo mi ljencarili u medjuvremenu, osim onog prvog komposta, radimo i drugi na njivi koji jako lijepo napreduje...a kako i ne bi kada sakupljamo ne samo organski otpad ( nazicali smo i obje bake da nam skupljaju, a i moja frendica koja radi u vrticu nam skuplja kada klincima daju voce za uzinu), zatim soc od kave ( fundacu), i to odlazimo u cak 2 kafica koji nam ostavljaju talog pa tako u tjedan dana sakupimo par kila toga:) a oni misle vjerovatno da nismo bas normalni....zatim skupljamo lisce ( takodjer ga dosnosimo od svukuda, skupljamo u ogromne vrece za smece i stavljamo u kompost), zatim morske trave, otkose, aktivator u obliku onog gotovog biokomposta iz kauflanda...
i zato su se lijepo slojevi poceli raspadati i pretvarati u crni humus...kad se malo okrene kompost, osjeti se toplina iz njega sto je znak da bakterije rade svoj posao, a i mnostvo glisti smo nasli sto je znak da ima puno toga hranjivog i da im je lijepo unutra....
osim toga okopavamo masline, rucno....kupili smo kubik i po ovcjeg/kozjek stajnjaka kojeg stavljamo oko maslina..rezemo ih, mazemo....i pripremamo za proljetnu sadnju povrca!
u planu je jos i nabava peradarskog gnoja....a mozda i koju vockicu posadimo, ako ne onda na jesen...
aha da, skoro sam zaboravila najbitnije, unajmiti cemo rasljara da nam pronadje vodu jer postoji velika mgucnost da je ima i to na maloj dubini, s jedne strane zbog onog jezerca, a s druge jer je susjed na 20m nasao povecu zilu..pa se i mi nadamo necemu slicnom

pozdrav svima, slijedeci put cu staviti i neke slike...makar maslina ako ne bude vrt spreman!