Klice od zelene soje ( mungo grah )
Klice od zelene soje ( mungo grah )
Sve mahunarke možemo klijati ali se najčešće klijaju zelena i obična soja. Klice zelene soje su još finiji izvor bjelančevina nego njeno zrno.Uz to su bogatije vitaminima ,a siromašnije ugljikohidratima ( manje kalorične). Npr. sadržaj vitamina C se u njima kreće u količini do 0.346 mg/g. Maksimalna količina ovog vitamina u njima je drugog dana klijanja ali su u tom stadiju klice prilično male.
Uobičajeno vrijeme klijanja je 4-6 dana, ovisno o sobnoj temperaturi. Za klijanje se najidealnija temperatura od 18-24 °C.
POSTUPAK KLIJANJA - Od 1 grama zrna se dobije 6-8 g klica. Zrnje se preko noći namoči, stavi se u posudu na toplo ( sobna temperatura) i mračno mjesto. Klijanje u mraku se preporuča da bi se dobile bljede klice, a ukoliko klijamo na svijetlu, biti će zelenkaste. Važno ih je stalno održavati vlažnima, pa ih trebamo barem tri puta dnevno poškropiti. Kad klice narastu do željene dužine (najčešće oko 3-5 cm i debljine oko 5-7 mm), mogu se koristiti u prehrani. Prethodno se operu u hladnoj vodi da bi isprali sluz, omotač sjemenke, vlaknasto korjenje i druge ostatke. Klice je najkorisnije jesti odmah, ali se mogu par dana sačuvati u hladnjaku, u plastičnim vrećicama radi održavanja vlažnosti.
Klice se koriste u mnogim orijentalnim jelima, posebice kineskim. Najkorisnije je ako ih jedemo sirove u sklopu nekakve salate, ali mogu se i kuhati. Koristimo ih u juhama i pirjanim jelima gdje mogu zamjeniti određenu količinu luka i gljiva, a prženim jelima i omletima daju finu teksturu.
Uobičajeno vrijeme klijanja je 4-6 dana, ovisno o sobnoj temperaturi. Za klijanje se najidealnija temperatura od 18-24 °C.
POSTUPAK KLIJANJA - Od 1 grama zrna se dobije 6-8 g klica. Zrnje se preko noći namoči, stavi se u posudu na toplo ( sobna temperatura) i mračno mjesto. Klijanje u mraku se preporuča da bi se dobile bljede klice, a ukoliko klijamo na svijetlu, biti će zelenkaste. Važno ih je stalno održavati vlažnima, pa ih trebamo barem tri puta dnevno poškropiti. Kad klice narastu do željene dužine (najčešće oko 3-5 cm i debljine oko 5-7 mm), mogu se koristiti u prehrani. Prethodno se operu u hladnoj vodi da bi isprali sluz, omotač sjemenke, vlaknasto korjenje i druge ostatke. Klice je najkorisnije jesti odmah, ali se mogu par dana sačuvati u hladnjaku, u plastičnim vrećicama radi održavanja vlažnosti.
Klice se koriste u mnogim orijentalnim jelima, posebice kineskim. Najkorisnije je ako ih jedemo sirove u sklopu nekakve salate, ali mogu se i kuhati. Koristimo ih u juhama i pirjanim jelima gdje mogu zamjeniti određenu količinu luka i gljiva, a prženim jelima i omletima daju finu teksturu.
Vjerojatno nisi dovoljno ispirao u toku klijanja. Nakon 2-3 dana na klicama, kao i na ostalom vlažnom što stoji na toplom/ sobnoj temperaturi, obično započne proces fermentacije. To uzrokuje taj "specifičan miris". Ako se to dogodi, probaj ih prvo isprati. Neki dan sam klijala heljdu i, nakon što je proklijala, imala je lagano fermentirani (neugodan) miris. Nakon što sam je isprala, neugodan miris je u potpunosti nestao i bile su odlične za jelo. Ne mora značiti da se mora odmah bacati.filo je napisao/la:usmrdi pri klijanju. jel to normalno?
Ne planiram jesti sirove klice jer:Luna je napisao/la:Zašto si kuhao (ako su sirove bile dovoljno mekane/ ukusne)?ogi je napisao/la:Okus i miris je blag, mogu se jesti kao sirove jer su dovoljno mekane i ukusne
Ja sam ih kuhao 10-15min
- su uvjeti klijanje vrlo pogodni za razvoj bakterija
- ih planiram jesti svaki dan u vecim kolicinama
- neke od klica u mojem miksu zahtjevaju kratko kuhanje
- u zrnju zna biti kukaca koje je gotovo nemoguce uociti i izdvojiti
- u stajskom gnojivu cesto zna biti parazita koji se mogu prenjeti i na plod
Mislim da je 15min. kuhanja na pari dobar kompromis
-
Pantera Nera
- Postovi: 17
- Pridružen/a: 19 svi 2008, 01:03
ogi je napisao/la:Ne planiram jesti sirove klice jer:Luna je napisao/la:Zašto si kuhao (ako su sirove bile dovoljno mekane/ ukusne)?ogi je napisao/la:Okus i miris je blag, mogu se jesti kao sirove jer su dovoljno mekane i ukusne
Ja sam ih kuhao 10-15min
- su uvjeti klijanje vrlo pogodni za razvoj bakterija
- ih planiram jesti svaki dan u vecim kolicinama
- neke od klica u mojem miksu zahtjevaju kratko kuhanje
- u zrnju zna biti kukaca koje je gotovo nemoguce uociti i izdvojiti
- u stajskom gnojivu cesto zna biti parazita koji se mogu prenjeti i na plod
Mislim da je 15min. kuhanja na pari dobar kompromis
Nekidan sam u novom vege restoranu probala jelo s njima i bilo mi je super, tak da ću ipak probat. Miso sve popraviogi je napisao/la:Ja sam odustao od mungo graha iz dva razloga
Kod kuhanja na pari, zajedno sa klicama kukuruza i psenice, sve poprimi neki cudan kiselkasti okus
Toga nema ako se kuha u vodi
Kao i zuta soja, mungo grah nema neki okus, nema gusta
Btw ispala je totalna apsolutna katastrofa.Kuhala sam lijepo isklijali, 4-5 dana stari mungo sa porilukom, lukom, shoyu,soba itd. Uglavnom, ne znam jel poriluk bio kriv il te vrazje klice, al sve je bilo uber GORKO?
Klice su bile ok, ne znam jel su one mogle sta skriviti. Kasnije sam ih opet radila (skuhala pa pirjala sam odrescima od soje i sl.) i nije bilo gorčine.Sumnjičim poriluk. 
ja isto, idem u lakšu kategoriju alfa alfeogi je napisao/la:Tesko da je bilo gorko zbog poriluka
Cini mi se da je to taj cudan okus o kojem sam govorio![]()
Mislim da je u mungo grahu problem
Malo je cudno da se ta gorcina meni javlja kod kuhanja na paru ali ne i kod kuhanja u vodi
U svakom slucaju, odustao sam od njega
