Sirova hrana i frutarijanstvo

Otvoreno o veganstvu
ejla

Post Postao/la ejla »

aspalatus je napisao/la:...kruh rade sa pomom?kapulom...ljesnjacima??? pa to nesto dehidriraju...pun mi je k vise i tog dehidratora i svih ostalih masina...da li netko od vas zna ili se sjeca kako se radi taj sirovi kruh od zita?...
najjednostavnije ti je namocit i isklijat psenicu.. 2-3 dana, mozes dodati i heljdu koju namocis par sati i mljeveni lan - sve izblendas i istreses na neko sito ( prvo na sito stavis pakpapir- onaj smedji papir koji se stavi na protvan da se ne zalepe kolaci) i ostavis prek noci - il duze... sto tanje razmazes brze bu suho... mos dodat i origano idr. stvarce... ne triba ti dehidrator, sam stavi negdje blizu radijatora il one termo peci su ok... susis, al ne peces :palac:
filo

Post Postao/la filo »

Mislim da je Gunter (sa dvije točkice na u).
no mislim dajte daljnji popis ltierature vezi prehrane
gunter mi nis ne daje na stranici knjznice
ja 2 dana evo radim neki kvazi post, ujutro sokic limunov sokic topli, pa mrkve posebno, popdne event. kuhano, navecer salata il sad 3 banane zmljevene s limunovim sokicem.. a zadnjih tjedan dana opcenito radikalniju manje intenzivnu prehranu. to ispada kao neki post jel.
danas me boljela glava e celi dan.. sad malo manje.. sam dosel s deckima, spil sam si 2 mala pana.. neeee.. :oops: koji sam ja slabićććć
no mogu reći da me nije ožezlo, inače sam od 1 malog pana već woohoo... a nisam popil nis alkoholnog vec 3 mjeseca
kakva je to glupost tam da treba dozvola za diio foruma za pripremu sirove hrane?
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Luna je napisao/la:
filo je napisao/la:btw vodu inače ne pijete (kak je anorganska jel)?
Da, anorganska je - sadrži sitne sitne čestice anorganskih minerala/ kamena...ja sam neko vrijeme razmišljala o destilatoru
:oci:
Ne kužim. Destilirana voda? Kaj vama ne trebaju minerali??
miumiu

Post Postao/la miumiu »

filo je napisao/la:ja 2 dana evo radim neki kvazi post, ujutro sokic limunov sokic topli, pa mrkve posebno, popdne event. kuhano, navecer salata il sad 3 banane zmljevene s limunovim sokicem.. a zadnjih tjedan dana opcenito radikalniju manje intenzivnu prehranu. to ispada kao neki post jel.
Post je kad ne jedeš niš. Čovječe, ti imaš 3 obroka dnevno! :smijeh1:
filo

Post Postao/la filo »

eh da kaj ono ehret veli da doda žlicu nekog k-a (morske vode il tak nekaj) u svaku salatu, zbog tih minerala i svega toga. kao more inače sadrži sve potrebne minerale

post dodje kao neko jače uzdržavanje od hrane, kršćani (samo katolici? ne znam) imaju kao post di ne jedu 'meso' vec ribu.
(slično ko raw vegani koji se smatraju takvim makar su na kolko, 70% sirove?) zato sam i napisal kvazi post
ja sam inače imal prave obroke, ovo ove dane to nije niš, sokić, salata, voće, stalno sam gladan.. makar sam sitan, inače puno trošim..
piše da bi trebalo pit puno, pogotovo ak glava boli.. to bas i nisam.

a špinat ne mogu najti svježi nikak. il ga nema il je stari kaj vise ne valja..
miumiu

Post Postao/la miumiu »

filo je napisao/la:post dodje kao neko jače uzdržavanje od hrane, kršćani (samo katolici? ne znam) imaju kao post di ne jedu 'meso' vec ribu.
Ma jak mi je taj njihov post. Kao suzdržavanje neko, a prežderu se ribe i druge hrane.
Probaj post samo na vodi. Mislim da će ti biti lakše od tog što radiš na pola. Ali taj dan bi se trebao suzdržati i od aktivnosti. Posvetiti se sebi, meditirati... :D
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

miumiu je napisao/la:
filo je napisao/la:ja 2 dana evo radim neki kvazi post, ujutro sokic limunov sokic topli, pa mrkve posebno, popdne event. kuhano, navecer salata il sad 3 banane zmljevene s limunovim sokicem.. a zadnjih tjedan dana opcenito radikalniju manje intenzivnu prehranu. to ispada kao neki post jel.
Post je kad ne jedeš niš. Čovječe, ti imaš 3 obroka dnevno! :smijeh1:
:smijeh2:
Da 3...možda 3 _glavna_, ali kad bi se sve pobrojalo negdje...ukupno 10? Jel tak Filo? :D
filo

Post Postao/la filo »

inače? inače jedem kroz cijeli dan.. gotovo da nisam imal prave obroke.
post je suzdržavanje jel, a neko gojazan ko svaki dan ždere 8 piščenca, samo s jednim je na postu, ne? pa slično i ja.
filo

Post Postao/la filo »

elementi u tragovima potrebni za organizam (59)
sve imaju alfalfa, cikla, kelj, paprika, mrkva, kukuruz, krastavac, crvena alga, lešnjak, artičoka, alga, mango, maslina, pinijin orah, bundevsko sjeme,dragušac, papaja)
morska voda - catalina (otočje kod kalifornie), sadrži 59 tvari, walkeri ih dodaju u salate i 1/4 žličice u napitke.
(a naša jadranska? ja se ionak ljeti plivajući nagutam vode dostatno za cijelu god :) )

žito smekšaje prek noći u tploj vodi (ne prek 50C), i tad se može žvakati (zob, raž, pšenica)
zadržite zrnje u ustima dok se ne zaslini, sažvačite dobro dok ne bude tekuće i progutajte.

aminokiseline - namirnice koje sadrže sve, ja sam prepisal samo neke, tj. koje bi ja redovito koristil. znači nema avokada, ananasa, jagoda itd.
alanin - alfaalfa, mrkva, celer, jabuke
arginin - alfa, mrkv, celer
asparaginska kiselina - mrkva, celer, limun
cistin - alfa mrkva, jabuke, orasi
diodtrosin - mrkva, celer, rajčica
glutaminska kis - mrkva, celer, peršin
glicin - alfa, mrkva, celer, naranče
histidin - mrkva, celer, krastavac, luk
hidroksiglutaminska kis - mrkva, celer, paradajz
hidroksiprolin - mrkva, krastavci, orasi, cvebe, naranče
isolencin - orasi, suncokret, avokado, masline
lencin - isto ko isolencin
lisin - mrkva, krastavci, celer, alfa, abuke
metionin - jabuke, orasi, prokulica, kelj
norlencin - isto ko lencin
fenilalanin - mrkva, krastavci, orasi, cvbe, naranče
serin - luk, mrkva, hren, rotkva, afla, jabuke
treonin - mrkva, alfa, zeleno lisnato
tiroksin - alge, mrkva, seler, paradajz
triptofan - mrkva, celer, alfa, prokulica
tirosin - alfa, mrkva, krastavci, zelena paprika
valin - mrkva, celer, jabuke

recepti: pružaju dovoljno za obrok
1 salata, šparoga, luk, zel. paprika, celer, paradajz
2 kelj, celer, masline
3 jabuka, špinat, celer, kelj, peršin
4 celer, salata, peršin, rotkva, jabuka
5 kelj, špinat, celer, rotkvica, rastavac, luk, paprika, paradajz
6 mrkva, salata, paradaz, celer, šljive, cvebe, kelj, banane, datulje, rotkva, jabuka, avokado, datulja, maraska, dragušac
7 kelj, špinat, celer, mahune, krastavac, zel.paprika, avokado, paradajz
8 krastavac, celer, špinat, peršin, kelj, paradajz, zel.paprika, maslinovo ulje, maslines

za doručak limun u pola litre tople vode. 15-30h poslie čaša naranče
1 15m posle - mrkva, il mrkva, špinat il mrkva, rotkva, krastavac. eventualno banane, mrkva, med
2jabuka, datulje, mrkva-špinat sok, bademi, orasi
3 kruška, sok mrkve, rotkve, krastavca
4 kruška, sok mrkve i celera, jabuka, datulje, orasi
5 brekve, kruške, sezonsko voće, mrkvin sok ili celerov

za ručak
1 sok od povrća, jabuka/kruska, banane, grožđe/sezonsko voće
2 jabuke, sok od povrća, celer, špinat, salata
3 datulje, cvebe, orasi, celer, salata, peršin, sok povrća (mrkva, celer može)

izmedju obroka sok mrkve, il celera po ljeti

za večeru
1 datulje, kruska, bademi, mrkvin sok
2 jagode, celerov sok
3 masline, celer. sok jabuke i šipka, ananas, bademi

suho voće, izbjegavati postupak napajanja anorganskim supmorom.
plodove stavimo u duboki tanjur, vodom pokrijemo i omekšavamo dok ne postanu meki ali ne gnjecavi. potom na hladno

luk u salatama nemojte sjeckat na sitno, da se njegov okus ne razliježe salatom.
orasi četvrt kg tjedno, meso nepotrebno. kikiriki veoma škodljiv, kiselo djelovanje na tijelo
krivo jesti orahe na završetku obroka. najbole izmedu obroka sa mrkvinim sokom

sve ovo je iz 'svakodnevno svježe salate održavaju vaše zdravlje', to su onak, bilješke jelte :plazi:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Rezultati istraživanja na 1000 sirovojeda (2005god):

http://www.alivefoods.com/survey.html
Phoenix

Post Postao/la Phoenix »

evo nesto za curice :D

http://rawmodelcom.blogspot.com/2008/01 ... otein.html

naravno i za muske da se vidi sto se moze :palac:
filo

Post Postao/la filo »

Magnovey

Post Postao/la Magnovey »

Eh nadam se da je ovo ta tema bash ih ima. Ja planiram da predjem na presnu ishranu iliti raw food. Slushao sam jedno predavanje o suncojedima i ljudima koji jedu raw hranu. Ako je neko zainteresovan neka mi se obrati jer vec duze vreme prouchavam takav nachin ishrane i kako ga organizam prihvata. :)
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

jos jedna " sirovina " vise na forumu weeeeee :skace: :skace: :skace: :D
Odgovori