Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Sirov - posušen
1, 2, 3  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Vegan SOS
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.7.2008. sub. 20:18    Naslov: Sirov - posušen Citiraj i odgovori

Ovak..sirov kruh od tikvica meni zvuci skoro kao Lukin veganski gulas

Zadnja promjena: ogi; 6.7.2008. ned. 00:02; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 5.7.2008. sub. 20:41    Naslov: Citiraj i odgovori

Very Happy ok ni meni bas ne zvuci ukusno a mozda je skroz njamii... glupo je sebe
ogranicavati. u ovoj sirovoj kuzini sam probala svakakve lude kombinacije i bile su predobre. tko zna.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.7.2008. sub. 20:53    Naslov: Citiraj i odgovori

I ne razumijem zasto dehidrirati voce/povrce ako to nije nacin za spremanje zimnice Upitnik

Mislim da je najbolje njamati friske biljkice sa sto manje obrade
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4198

PostPostano: 5.7.2008. sub. 22:13    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Ovak..sirov kruh od tikvica meni zvuci skoro kao Lukin veganski gulas

Objasni (?)
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4198

PostPostano: 5.7.2008. sub. 22:21    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
ne razumijem zasto dehidrirati

Dehidriranje je manje "zlo" od kuhanja. Izvlači iz namirnica korisnu tekućinu/ vodu, ali ostavlja ostale nutrijente neoštećene. Tom metodom se koriste sirovojelci navikli na određene okuse, kako bi se postepeno/ lakše navikli na novi način prehrane, a sačuvali u hrani vitamine/ minerale/ enzime/ ostalo.
ogi je napisao/la:
najbolje je njamati friske biljkice sa sto manje obrade

Slažem se. I što manje različitih vrsta po obroku (tzv. mono-prehrana). Tome bismo trebali težiti.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.7.2008. sub. 22:52    Naslov: Citiraj i odgovori

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:
Ovak..sirov kruh od tikvica meni zvuci skoro kao Lukin veganski gulas

Objasni (?)

Zamjene!! ..opet zamjene!!

Zovi to posusene tikvice a ne kruh, zna se sta je kruh a sta je gulas Rolling Eyes
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.7.2008. sub. 23:00    Naslov: Citiraj i odgovori

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:
ne razumijem zasto dehidrirati

Dehidriranje je manje "zlo" od kuhanja. Izvlači iz namirnica korisnu tekućinu/ vodu, ali ostavlja ostale nutrijente neoštećene. Tom metodom se koriste sirovojelci navikli na određene okuse, kako bi se postepeno/ lakše navikli na novi način prehrane, a sačuvali u hrani vitamine/ minerale/ enzime/ ostalo.

Meni je to stvarno neshvatljivo, ako zelis biti sirov onda budi sirov a ne posusen
Danas sam pojeo 4 velika krastavca iz naseg vrta
Ogulio sam ih kao krumpir i jeo..bio bi lud da sam ih isao prvo isusiti 10h na 40C
Tak je i sa ostalim

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:
najbolje je njamati friske biljkice sa sto manje obrade

Slažem se. I što manje različitih vrsta po obroku (tzv. mono-prehrana). Tome bismo trebali težiti.

Nisam siguran jer mislim da treba u jednom obroku obuhvatiti sve esencijalne aminokiseline
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 6.7.2008. ned. 09:52    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi pa naravno da jedemo masu svjezih plodova ali ponekad se zazelis nesto malo kako bih rekla sto te podsjeca na nesto poznato. iako su i svjezi plodovi jako poznati i kao sto ti kazes poenkad ti jednostavno dode da pojedes 4 kukumara onako iz vrta, ipak updas u krizu s vremenom. i zato je dobro imati nesto posuseno kao kruh, jer onda mozes spremiti sendvic i nesto zaista ugristi... hehe
kruh o kojem ti govoris kad pricas o posusenim tikvicama, i kruh o kojem ja govorim ( dehidriranom) su dvije razlicite stvari. kad se jednom navuces na sirovi kruh, vise te ne zadovoljava okus pecenog. zapravo skuzis da i nema bas nekog okusa u tome.
a posto ovde ricamo o sirovoj hrani, ja bih radije rekla da je peceni kruh zamjena za sirovi a ne obratno.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.7.2008. ned. 11:05    Naslov: Citiraj i odgovori

Meni to zvuci kao tofu kobasice / salame Rolling Eyes

Dehidriranje priznajem samo kao metodu za spremanje zimnice Cool
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 6.7.2008. ned. 11:13    Naslov: Citiraj i odgovori

ma ogi nemoj pretjerivati... kako ti sirovi kruh moze zvucati kao tofu kobasice?? molim te objasni mi Smile to je obicni kruh... a tofu su kobasice kao sto se tako i zovu i izgledaju. sirovi kruh ne podsjeca ni imenom ni izgledom a bogami ni okusom na nista zivotinjsko.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.7.2008. ned. 11:39    Naslov: Citiraj i odgovori

Kaj se tice naziva, kao sto mi je apsurdan naziv 'soja sunka' tako je i 'sirov kruh'
A sto se tice dehidriranja, ne vidim smisao u dehidriranju necega sto ce se brzo pojesti
To je cisti gubitak vremena, struje i sigurno nekih nutrijenata
Idu mi na zivce zamjene, ako brijes na nesto, onda budi dosljedan, zaboravi sunku i kruh
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
milevaindia



Pridružen/a: 03. 11. 2007.
Postovi: 618
Lokacija: sombor, srbija

PostPostano: 6.7.2008. ned. 14:03    Naslov: Citiraj i odgovori

da to ko ono...sta jedes umesto mesa?? mislim nejedem nista umesto..... to ce reci nije potrebna nikakva zamena............
mozda su ti nazivi soja-kobasica itd...ok za one ljudi koji prelaze na vege ishranu.pa da vide da eto nece puno izgubiti...ili sta znam............meni je bezveze..... ali onom koji je na pocetku sigurno nije.............
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4198

PostPostano: 6.7.2008. ned. 14:16    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Zamjene!! ..opet zamjene!!

Postoje zamjenski/ alternativni/ zdraviji izvori električne energije i postoje zamjenski/ alternativni/ zdraviji izvori hranjivih tvari. Vjetrenjača npr. pomaže u korištenju prvog, dehidrator npr.– u korištenju drugog. Možemo preživjeti i bez struje i bez kruha. Pa ipak, da bismo si olakšali život, izabrati ćemo opciju koju smatramo najmanje štetnom/ najispravnijom. Ti ćeš voziti bicikl na vjetar, ja ću pripremati mali dio hrane na topli zrak. Ti ćeš moj izbor osuđivati i/ili ismijavati, ja ću tvoj razumijeti i podržati.
ogi je napisao/la:
Zovi to posusene tikvice a ne kruh, zna se sta je kruh.

Mješavima mljevenih žitarica/ sjemenki/ ostalih dodataka po izboru (začini, kvasac, povrtni ili voćni pire itd.), termički obrađeno na temperaturi iznad 180 C, zove se kruh (običan, pečen).
Mješavima mljevenih žitarica/ sjemenki/ ostalih dodataka po izboru (začini, kvasac, povrtni ili voćni pire itd.), termički obrađeno na temperaturi ispod 48 C, zove se kruh (sirovojelski, sušen).
Tikvice nisu isto što i kruh.
ogi je napisao/la:
Meni je to stvarno neshvatljivo, ako zelis biti sirov onda budi sirov a ne posusen.

Većina sirovojelske prehrane se sastoji od svježih plodova voća, povrća i zelenog bilja.
Metoda sušenja/ dehidriranja se koristi za izradu sirovojelskih šnita i krekera koji se jedu povremeno. Dehidrator ću još koristiti i za sušenje bilja (izradu domaćih, prirodnih začina) i sušenje voća (nesumporenog, za konzumaciju preko zime; ili cijele godine). Žao mi je što ti je to neshvatljivo. (?)
ogi je napisao/la:
mislim da u jednom obroku treba obuhvatiti sve esencijalne aminokiseline

Vitalan 100-godišnjak koji za jedan obrok pojede zdjelu svježih marelica ili svježih krastavaca (=bez svih esencijalnih amino u obroku), misli drugačije.
ogi je napisao/la:
Meni to zvuci kao tofu kobasice / salame

Mene žitarice/ sjemenke/ povrće ne podsjećaju na meso. Nadam se da je tako i kod ostalih.
ogi je napisao/la:
Dehidriranje priznajem samo kao metodu za spremanje zimnice

Zimnica (=ajvar, pasirana rajčica, kiseli kupus, kiseli krastavci. pekmez, marmelada i itd) se kuha ili kiseli. Sušeno (dehidrirano) voće i povrće nije zimnica.
ogi je napisao/la:
Kaj se tice naziva, kao sto mi je apsurdan naziv 'soja sunka' tako je i 'sirov kruh'

Stvari jednostavno imaju svoj naziv, značenje im pridajemo/ određujemo sami. Sirovi kruh je naziv za – sirovi kruh – kruh koji nije termički obrađivan na temperaturi iznad 180 C/ pečen. Ako uz njega vežeš negativne asocijacije, predloži prikladniji. (?)
ogi je napisao/la:
A sto se tice dehidriranja, ne vidim smisao u dehidriranju necega sto ce se brzo pojesti
To je cisti gubitak vremena, struje i sigurno nekih nutrijenata

Smisao dehidriranja je napraviti obrok koji je u sebi zadržao enzime/ vitamine/ minerale, neovisno o tome hoće li se to pojesti prije ili kasnije i neovisno o godišnjem dobu. Ono je zdravija alternativa kuhanju/ pečenju/ kupovanju aditiranih namirnica iz trgovine. Za mene to nije gubitak vremena.
ogi je napisao/la:
Idu mi na zivce zamjene, ako brijes na nesto, onda budi dosljedan, zaboravi sunku i kruh

Ako briješ na sirovu hranu, jedeš sirovu hranu. Sirovi kruh je sirova hrana. Čini mi se da miješaš/ ne radiš razliku između svježeg i sirovog. Pojašnjenje:

Bez termičke obrade = svježa hrana = sirova, s tekućinom i svim ostalim hranjivim nutrijentima;
S termičkom obradom do 48 C = sirova hrana = bez tekućine, sa svim ostalim hranjivim nutrijentima;
S termičkom obradom preko 48 C = kuhana/ pečena hrana = bez tekućine, bez ili s vrlo malo hranjivih nutrijenata.

Naravno, namirnice iz prve skupine su najprirodnije i trebale bi činiti većinu naših obroka.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.7.2008. ned. 14:32    Naslov: Citiraj i odgovori

Ocekivao sam tako nesto Very Happy

Procitao sam sve ali neda mi se.. smijeh2 ..tko je shvatio, shvatio je
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ica



Pridružen/a: 01. 03. 2008.
Postovi: 442
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.7.2008. ned. 14:48    Naslov: Citiraj i odgovori

luna napadni ga curo !!!
... pa da opet bude kavez hehe smijeh2 smijeh2 ...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Vegan SOS Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2, 3  Sljedeća
Stranica 1 / 3.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan