Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin

|
Postano: 5.7.2008. sub. 20:18 Naslov: Sirov - posušen |
|
|
Ovak..sirov kruh od tikvica meni zvuci skoro kao Lukin veganski gulas
Zadnja promjena: ogi; 6.7.2008. ned. 00:02; ukupno mijenjano 2 put/a. |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 5.7.2008. sub. 20:41 Naslov: |
|
|
ok ni meni bas ne zvuci ukusno a mozda je skroz njamii... glupo je sebe
ogranicavati. u ovoj sirovoj kuzini sam probala svakakve lude kombinacije i bile su predobre. tko zna. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 5.7.2008. sub. 20:53 Naslov: |
|
|
I ne razumijem zasto dehidrirati voce/povrce ako to nije nacin za spremanje zimnice
Mislim da je najbolje njamati friske biljkice sa sto manje obrade |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

|
Postano: 5.7.2008. sub. 22:13 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Ovak..sirov kruh od tikvica meni zvuci skoro kao Lukin veganski gulas |
Objasni (?) |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

|
Postano: 5.7.2008. sub. 22:21 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | ne razumijem zasto dehidrirati |
Dehidriranje je manje "zlo" od kuhanja. Izvlači iz namirnica korisnu tekućinu/ vodu, ali ostavlja ostale nutrijente neoštećene. Tom metodom se koriste sirovojelci navikli na određene okuse, kako bi se postepeno/ lakše navikli na novi način prehrane, a sačuvali u hrani vitamine/ minerale/ enzime/ ostalo.
ogi je napisao/la: | najbolje je njamati friske biljkice sa sto manje obrade |
Slažem se. I što manje različitih vrsta po obroku (tzv. mono-prehrana). Tome bismo trebali težiti. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 5.7.2008. sub. 22:52 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | ogi je napisao/la: | Ovak..sirov kruh od tikvica meni zvuci skoro kao Lukin veganski gulas |
Objasni (?) |
Zamjene!! ..opet zamjene!!
Zovi to posusene tikvice a ne kruh, zna se sta je kruh a sta je gulas  |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 5.7.2008. sub. 23:00 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | ogi je napisao/la: | ne razumijem zasto dehidrirati |
Dehidriranje je manje "zlo" od kuhanja. Izvlači iz namirnica korisnu tekućinu/ vodu, ali ostavlja ostale nutrijente neoštećene. Tom metodom se koriste sirovojelci navikli na određene okuse, kako bi se postepeno/ lakše navikli na novi način prehrane, a sačuvali u hrani vitamine/ minerale/ enzime/ ostalo. |
Meni je to stvarno neshvatljivo, ako zelis biti sirov onda budi sirov a ne posusen
Danas sam pojeo 4 velika krastavca iz naseg vrta
Ogulio sam ih kao krumpir i jeo..bio bi lud da sam ih isao prvo isusiti 10h na 40C
Tak je i sa ostalim
Luna je napisao/la: | ogi je napisao/la: | najbolje je njamati friske biljkice sa sto manje obrade |
Slažem se. I što manje različitih vrsta po obroku (tzv. mono-prehrana). Tome bismo trebali težiti. |
Nisam siguran jer mislim da treba u jednom obroku obuhvatiti sve esencijalne aminokiseline |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 6.7.2008. ned. 09:52 Naslov: |
|
|
ogi pa naravno da jedemo masu svjezih plodova ali ponekad se zazelis nesto malo kako bih rekla sto te podsjeca na nesto poznato. iako su i svjezi plodovi jako poznati i kao sto ti kazes poenkad ti jednostavno dode da pojedes 4 kukumara onako iz vrta, ipak updas u krizu s vremenom. i zato je dobro imati nesto posuseno kao kruh, jer onda mozes spremiti sendvic i nesto zaista ugristi... hehe
kruh o kojem ti govoris kad pricas o posusenim tikvicama, i kruh o kojem ja govorim ( dehidriranom) su dvije razlicite stvari. kad se jednom navuces na sirovi kruh, vise te ne zadovoljava okus pecenog. zapravo skuzis da i nema bas nekog okusa u tome.
a posto ovde ricamo o sirovoj hrani, ja bih radije rekla da je peceni kruh zamjena za sirovi a ne obratno. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 6.7.2008. ned. 11:05 Naslov: |
|
|
Meni to zvuci kao tofu kobasice / salame
Dehidriranje priznajem samo kao metodu za spremanje zimnice  |
|
[Vrh] |
|
 |
aspalatus

|
Postano: 6.7.2008. ned. 11:13 Naslov: |
|
|
ma ogi nemoj pretjerivati... kako ti sirovi kruh moze zvucati kao tofu kobasice?? molim te objasni mi to je obicni kruh... a tofu su kobasice kao sto se tako i zovu i izgledaju. sirovi kruh ne podsjeca ni imenom ni izgledom a bogami ni okusom na nista zivotinjsko. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 6.7.2008. ned. 11:39 Naslov: |
|
|
Kaj se tice naziva, kao sto mi je apsurdan naziv 'soja sunka' tako je i 'sirov kruh'
A sto se tice dehidriranja, ne vidim smisao u dehidriranju necega sto ce se brzo pojesti
To je cisti gubitak vremena, struje i sigurno nekih nutrijenata
Idu mi na zivce zamjene, ako brijes na nesto, onda budi dosljedan, zaboravi sunku i kruh |
|
[Vrh] |
|
 |
milevaindia

Pridružen/a: 03. 11. 2007. Postovi: 618 Lokacija: sombor, srbija
|
Postano: 6.7.2008. ned. 14:03 Naslov: |
|
|
da to ko ono...sta jedes umesto mesa?? mislim nejedem nista umesto..... to ce reci nije potrebna nikakva zamena............
mozda su ti nazivi soja-kobasica itd...ok za one ljudi koji prelaze na vege ishranu.pa da vide da eto nece puno izgubiti...ili sta znam............meni je bezveze..... ali onom koji je na pocetku sigurno nije............. |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

|
Postano: 6.7.2008. ned. 14:16 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Zamjene!! ..opet zamjene!! |
Postoje zamjenski/ alternativni/ zdraviji izvori električne energije i postoje zamjenski/ alternativni/ zdraviji izvori hranjivih tvari. Vjetrenjača npr. pomaže u korištenju prvog, dehidrator npr.– u korištenju drugog. Možemo preživjeti i bez struje i bez kruha. Pa ipak, da bismo si olakšali život, izabrati ćemo opciju koju smatramo najmanje štetnom/ najispravnijom. Ti ćeš voziti bicikl na vjetar, ja ću pripremati mali dio hrane na topli zrak. Ti ćeš moj izbor osuđivati i/ili ismijavati, ja ću tvoj razumijeti i podržati.
ogi je napisao/la: | Zovi to posusene tikvice a ne kruh, zna se sta je kruh. |
Mješavima mljevenih žitarica/ sjemenki/ ostalih dodataka po izboru (začini, kvasac, povrtni ili voćni pire itd.), termički obrađeno na temperaturi iznad 180 C, zove se kruh (običan, pečen).
Mješavima mljevenih žitarica/ sjemenki/ ostalih dodataka po izboru (začini, kvasac, povrtni ili voćni pire itd.), termički obrađeno na temperaturi ispod 48 C, zove se kruh (sirovojelski, sušen).
Tikvice nisu isto što i kruh.
ogi je napisao/la: | Meni je to stvarno neshvatljivo, ako zelis biti sirov onda budi sirov a ne posusen. |
Većina sirovojelske prehrane se sastoji od svježih plodova voća, povrća i zelenog bilja.
Metoda sušenja/ dehidriranja se koristi za izradu sirovojelskih šnita i krekera koji se jedu povremeno. Dehidrator ću još koristiti i za sušenje bilja (izradu domaćih, prirodnih začina) i sušenje voća (nesumporenog, za konzumaciju preko zime; ili cijele godine). Žao mi je što ti je to neshvatljivo. (?)
ogi je napisao/la: | mislim da u jednom obroku treba obuhvatiti sve esencijalne aminokiseline |
Vitalan 100-godišnjak koji za jedan obrok pojede zdjelu svježih marelica ili svježih krastavaca (=bez svih esencijalnih amino u obroku), misli drugačije.
ogi je napisao/la: | Meni to zvuci kao tofu kobasice / salame |
Mene žitarice/ sjemenke/ povrće ne podsjećaju na meso. Nadam se da je tako i kod ostalih.
ogi je napisao/la: | Dehidriranje priznajem samo kao metodu za spremanje zimnice |
Zimnica (=ajvar, pasirana rajčica, kiseli kupus, kiseli krastavci. pekmez, marmelada i itd) se kuha ili kiseli. Sušeno (dehidrirano) voće i povrće nije zimnica.
ogi je napisao/la: | Kaj se tice naziva, kao sto mi je apsurdan naziv 'soja sunka' tako je i 'sirov kruh' |
Stvari jednostavno imaju svoj naziv, značenje im pridajemo/ određujemo sami. Sirovi kruh je naziv za – sirovi kruh – kruh koji nije termički obrađivan na temperaturi iznad 180 C/ pečen. Ako uz njega vežeš negativne asocijacije, predloži prikladniji. (?)
ogi je napisao/la: | A sto se tice dehidriranja, ne vidim smisao u dehidriranju necega sto ce se brzo pojesti
To je cisti gubitak vremena, struje i sigurno nekih nutrijenata |
Smisao dehidriranja je napraviti obrok koji je u sebi zadržao enzime/ vitamine/ minerale, neovisno o tome hoće li se to pojesti prije ili kasnije i neovisno o godišnjem dobu. Ono je zdravija alternativa kuhanju/ pečenju/ kupovanju aditiranih namirnica iz trgovine. Za mene to nije gubitak vremena.
ogi je napisao/la: | Idu mi na zivce zamjene, ako brijes na nesto, onda budi dosljedan, zaboravi sunku i kruh |
Ako briješ na sirovu hranu, jedeš sirovu hranu. Sirovi kruh je sirova hrana. Čini mi se da miješaš/ ne radiš razliku između svježeg i sirovog. Pojašnjenje:
Bez termičke obrade = svježa hrana = sirova, s tekućinom i svim ostalim hranjivim nutrijentima;
S termičkom obradom do 48 C = sirova hrana = bez tekućine, sa svim ostalim hranjivim nutrijentima;
S termičkom obradom preko 48 C = kuhana/ pečena hrana = bez tekućine, bez ili s vrlo malo hranjivih nutrijenata.
Naravno, namirnice iz prve skupine su najprirodnije i trebale bi činiti većinu naših obroka. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 6.7.2008. ned. 14:32 Naslov: |
|
|
Ocekivao sam tako nesto
Procitao sam sve ali neda mi se.. ..tko je shvatio, shvatio je |
|