Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Pinjoli

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Lupinasto
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 25.6.2008. sri. 13:46    Naslov: Pinjoli Citiraj i odgovori

Kaj je najbolje napravit s njima? Napravila bi pesto, ali nemam svježeg bosiljka i nemam tarionik/mužar. Imam samo suribači.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2386

PostPostano: 25.6.2008. sri. 15:09    Naslov: Citiraj i odgovori

sladach zbananom?
di to kupis, ja sam samo videl one przene u kutijici..
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 25.6.2008. sri. 15:31    Naslov: Citiraj i odgovori

filo je napisao/la:
sladach zbananom?
di to kupis, ja sam samo videl one przene u kutijici..


Ja bi to na slano, ne slatko.
Kupila sam ih u Merkatoru u rinfuzi. Obično ih imaju oni kaj prodaju začine ili rinfuza sjemenke, arašide, suho voće i sl. Opako su skupi.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 25.6.2008. sri. 16:46    Naslov: Citiraj i odgovori

Tjestenina s umakom od bosiljka

Potrebni sastojci
300g tjestenine
40g listića svježeg bosiljka
25g pinjola
4 režnja češnjaka
150g koktel rajčica
maslinovo ulje
sol
papar
.

Priprema
Najveće listove bosiljka operite i nasjeckajte, a male sačuvajte. Rajčice operite i narežite na četvrtine, češnjak ogulite i nasjeckajte. Pripremljene sastojke pomiješajte u zdjeli, dodajte 6 žlica ulja, posolite, popaprite i dobro promiješajte. Pinjole prepržite na laganoj varti. Tjesteninu skuhajte u dosta slane vode i ocijedite. Kada se ohladi, začinite pripremljenim umakom. Tjesteninu rasporedite na tanjure, pospite preprženim pinjolima i listićima bosiljka koje ste sačuvali.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 25.6.2008. sri. 16:48    Naslov: Citiraj i odgovori

Njoki preliveni umakom

Potrebni sastojci
1 staklenka umaka od rajčice
50 g pinjola
1 žlica svježeg bosiljka
2 češnja češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
sol, papar
100 ml vode
500 g njoka


Priprema
Pinjole kratko popržite, ohladite i nasjeckajte. Umaku od rajčice dodajte nasjeckane pinjole, narezani bosiljak, maslinovo ulje, protisnuti češnjak, sol, papar i sve dobro promiješajte. Pripremljenu smjesu stavite u tavu, dodajte vodu i prokuhajte 3-4 minute. Njoke skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i pomiješajte s pripremljenim umakom.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 25.6.2008. sri. 16:49    Naslov: Citiraj i odgovori

btw zasto ne kupis bosiljak, sigurna sam da ga ima i kod vas gore u onim malim pitaricima pa ga mozes presaditi u malo veci na prozor i tako uvik imas svijeze listove
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 25.6.2008. sri. 16:57    Naslov: Citiraj i odgovori

aspalatus je napisao/la:
btw zasto ne kupis bosiljak, sigurna sam da ga ima i kod vas gore u onim malim pitaricima pa ga mozes presaditi u malo veci na prozor i tako uvik imas svijeze listove


Ima (na tržnicama, u Merkatoru i sl.). Kupit ću. Imala sam ga prije pa mi se osušio. Mislim da je to jednogodišnja biljka.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 25.6.2008. sri. 17:39    Naslov: Citiraj i odgovori

da , jednogodisnja je biljcica Smile svako proljece kupis novu ili ako sacuvas sjeme palac
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4206

PostPostano: 15.3.2010. pon. 01:05    Naslov: Citiraj i odgovori



Pinus pinea, pinj, pinija je zimzeleno drvo koje naraste do 25 metara visine, krošnja mu je zaobljena ili kišobranasta, kora sivo-smeđa ili crvenkastosmeđa. Spada u dvoigličaste borove jer se po dvije iglice nalaze u čuperku. Češeri su okrugli a sjeme koje se zove pinjol ima tvrdu ljudsku i jestivu jezgru. Pinjoli su plodovi borova roda Pinus čiji se krupniji primjerci upotrebljavaju kao hrana. Plodovi bora (uglavnom Pinus monophylia i Pinus edulis) sakupljali su se u Sjevernoj Americi još prije 10 000 godina, dok ih u mediteranskom području (Pinus pinea) upotrebljavaju već preko 2 000 godina.
Pinija raste u područjima oko Sredozemnog mora a kod nas prirodno samo na otoku Mljetu i potrebno je oko 15 godina da bi davala veću količinu češera, ali je zato produktivna cijelo stoljeće. Berba se obavlja ručno, a češeri se suše na suncu kako bi se njihove ljuske otvorile.

Ostatak teksta na: http://www.blog.hr/print/id/1624051581/pinija.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
floraifauna



Pridružen/a: 12. 03. 2010.
Postovi: 99
Lokacija: Vallis Aurea

PostPostano: 15.3.2010. pon. 15:09    Naslov: Citiraj i odgovori

Našla sam na jednom mjestu da Pinus pinea može preživjeti kontinentalnu zimu, a u dogledno vrijeme planiram nabaviti i ostale vrste s jestivim sjemenkama.

Jel` to tvoj?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4206

PostPostano: 15.3.2010. pon. 15:34    Naslov: Citiraj i odgovori

floraifauna je napisao/la:
Jel` to tvoj?

Nije, nije. To je fotka s bloga s kojeg je kopiran članak. Ih, da bar... Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
floraifauna



Pridružen/a: 12. 03. 2010.
Postovi: 99
Lokacija: Vallis Aurea

PostPostano: 15.3.2010. pon. 17:14    Naslov: Citiraj i odgovori

Sutra ću upikati u zemlju te stare pinjole, nekoliko sam ih otvorila i bili su dobri- ljuska ih čuva. Moglo bi nešto biti od njih.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Lupinasto Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan