Stranica: 1/1.

Bundeva, buča, tikva, tikvica

Postano: 09 ožu 2008, 16:34
Postao/la Ogi
slika

Starosjedioci Novog Svijeta uzgajali su bundeve, kukuruz i grah – zajedno. Na istom polju rastao je kukuruz, grah bi se u strasnom zagrljaju penjao po njemu, a na zemlji bi kraj njih stajala bundeva. Te biljke gotovo da su dostatne za zdravu prehranu i normalan život.

Bundeve su jedna od onih sretnih biljaka koje možemo pripremati na najrazličitije načine. Što god im radili - pohali, pekli, pirjali, probadali ili punili, neće se naljutiti. Sve se više koristi i cvijet tikvica, koji se puni i potom prži u dubokom ulju ili poha. Već su se počele i uzgajati male tikvice koje imaju veliki, lijepi, žuti cvijet.

Jedan od najvažnijih proizvoda koji se dobiva od bundeve je ulje. Najvrjednije je bučino ulje u sirovim sjemenkama, ali i ono koje je nastalo hladnim prešanjem. Sadrži ljekovite esencijalne masne kiseline i, što je još važnije, nezamjenjivo je u "grah šalati".

Tikvice su posebna priča. Dugo su prije svega bile dio mediteranske kuhinje, ali posljednjih desetljeća sve više se šire. Nisko su kalorične, a mogu se prirediti na mnogobrojne načine. Kuhane, pečene, sirove ili pohane, podjednako su zanimljive. Mogu se i kiseliti, a dobro podnose i zamrzavanje ako se prethodno blanširaju.

Postano: 01 lis 2008, 18:58
Postao/la milevaindia
Zdravlje iz bundeve
Ponovo je vreme bundeva, ali one nisu samo jeziva dekoracija za Noć veštica, kaže bečki profesor Hademar Bankhofer, nego igraju veliku ulogu i u našem zdravlju.

Spisak zdravstvenih efekata konzumiranja bundeve je dugačak. Bundeva, na primer, podstiče probavu, jača nerve, a pri tom ima malo kalorija. Osim toga, jedna švedska studija je pokazala da sam miris kuvane bundeve podstiče polnu moć muškarca i žene.

Bankhofer preporučuje bundevu jer snižava i visok nivo holesterola, smanjuje probleme sa kožom i jača disajne puteve zahvaljujući dragocenim supstancama u voćnom mesu poput balastnih materija, enzima, karotina, vitamina C i E.

U zelenim semenkama bundeve nalaze se mnoge interesantne supstance. Još je pre dužeg vremena ustanovljeno koliko je za muškarce važno grickanje semenki bundeve. One mogu da zaustave nastanak dobroćudnog uvećanja prostate, da ga ublaže ili čak spreče, a mogu i da zaustave s tim povezanu naglašenu inkontinenciju.

Dugo se nije znalo da semenke bundeve donose i ženi veliku korist za zdravlje. Naime, supstance u semenkama bundeve jačaju bešiku i zato mogu da se koriste protiv iritirane bešike i da spreče kasniju pojavu urinarne inkontinencije.

Da bi uzimanje semenki bundeve imalo zdravstveni efekat, prema Bankhoferu, trebalo bi jesti svakodnevno jednu do dve kašike – to je oko 10 do 15 grama. Najbolje ih jedite ujutru i uveče i dobro ih žvaćite. Kad kupujete bundevu, obratite pažnju da je kora neoštećena i da je bundeva mala jer male sadrže više biomaterija.

Bućine sjemenke

Postano: 15 lis 2013, 15:34
Postao/la pkristo
Svi znamo da su tikve/buće/bundeve jako zdrave i da su im sjemenke među najzdravijim namirnicama, ali ponekad je dobro imati podsjetnik na konkretne razloge zašto ih je dobro konzumirati:
http://truththeory.com/2012/06/29/12-be ... kin-seeds/

Postano: 15 lis 2013, 15:53
Postao/la Ogi
Ovaj vikend je 9. Bučijada u Ivanić gradu

http://www.tzig.hr/popis-izlagaca-po-lo ... 9-bucijade

Postano: 09 stu 2013, 17:15
Postao/la Ogi
slika

Postano: 09 tra 2017, 15:16
Postao/la Ogi

Postano: 25 ruj 2020, 17:18
Postao/la Ogi
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/t2h365iABeo" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"></iframe>¸
Usisavačem usisao koštice iz 150 tona tikve