Marijana je dobar primjer nedostatka takve prehrane
Na njenom licu se vidi taj dubinski umor tipican za vegane
Mozda je u pitanju B12
Ja ne vidim na njoj nikakav umor.
A ja za sebe mogu reći da kako sam tijekom zimskog perioda počeo ponovo jesti mnogo više kuhane hrane, kruha, pa i slatkiša da mi treba nekih 1,5 sati više spavanja nego tamo negdje u prošlo ljeto i jesen.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12594 Lokacija: Zagreb
Postano: 27.10.2011. čet. 10:58 Naslov:
Kupusasto povrce (cruciferous vegetables) kao rukola, brokula, kelj, cvjetaca, kupus, repa, rastika, prokulica, rotkvica, zuta koleraba i potocarka sadrze goitrogene, kemijske supstance koje blokiraju proizvodnju tiroidnog hormona (hormona stitnjace) sto znaci da mogu pridonijeti razvoju hipotireoze. Narocito bi osobe koje vec imaju smanjenu funkciju stitnjace trebale izbjegavati ovo povrce u sirovom stanju. Kuhanje smanjuje kolicinu goitrogena u ovom povrcu za 2/3. Fermentacijom se goitrogeni ne smanjuju, ali obicno se kiseli kupus jede kao dodatak u malim kolicinama, sto onda ne smeta ako prehrana sadrzi dovoljno joda.
Zeleno lisnato povrce kao spinat, blitva, persin, vlasac i listovi cikle sadrze oksalnu kiselinu koja je vrlo iritirajuca za probavni trakt. Takodjer blokira absorpciju zeljeza i kalcija u tijelu i moze doprinjeti stvaranju bubreznih kamenaca. Oksalna kiselina se potpuno neutralizira kuhanjem, tako da je najbolje ovo povrce malo obariti ili skuhati na pari, te jesti sa rastopljenim maslacem, jer da bi smo absorbirali minerale iz povrca trebamo vitamine topive u masti.
Oksalna kiselina se potpuno neutralizira kuhanjem, tako da je najbolje ovo povrce malo obariti ili skuhati na pari, te jesti sa rastopljenim maslacem, jer da bi smo absorbirali minerale iz povrca trebamo vitamine topive u masti. Osim toga kuhano povrce sa maslacem je puno boljeg okusa
??
da je napisano- sa msalinovim uljem, onda ajde OK, misli na zdravlje i to višestruko
ali ne
nego baš maslac
dobro da nije napisano da je nabolje ubaciti povrće u deep-fry i onda bi bilo puno ukusnije i masnije
oksalna kiselina se ne neutralizira kuhanjem
ona se neutralizira sa kalcijem, jer se veže za kalcij i nastane spoj kalcij-oksalat kojeg probana ne apsorbira i jednostavno se izbaci van
hm...
autorica bloga je nutricionistica a ne zna za kalcij-oksalat?
puno ljudi je diplomiralo moj faks, pa nisu svi stručnjaci niti taletni
jer, uistinu, fakultet se ne završava inteligencijom nego upornošću
sa istog linka:
Suncajte se 15-30 minuta na jakom suncu sa izlozenim nepokrivenim dijelovima tijela bez zastitnog faktora, bez da izgorite naravno. Da bi doslo do efektivnog stvaranja D vitamina u vasem tijelu, sunce mora biti tako visoko da je vasa sjena kraca od vaseg tijela.
kut upada sunca je nebitan, ako je sunce niže jednostavno ćeš dulje boraviti na njemu da dobiješ istu količinu vitamina D
sve u svemu, nekoliko tekstova sam otvorila i nije me niti malooduševilo
zaključila sam da ženska i nije neki matematičar, tekstovi su senzacionalistički i površni - taman na takve tekstove imam alergiju
Lijepo je kada se trudimo hraniti zdravo i stečeno znanje/iskustvo dijelimo, to je prava rijetkost
Nije bitno u kojem se postotku u ovom trenutku slažemo, bitno je da želimo dobro, jednom ćemo se spojiti u istini
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.