Zemljani :: Pogledaj temu - Kokos
Zemljani Zemljani
čuvari Zemlje
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kokos
1, 2, 3  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Južno
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4061

PostPostano: 23.12.2007. ned. 13:42    Naslov: Kokos Citiraj i odgovori



Kokos najvjerojatnije potječe iz Malezijskog arhipelaga, iako je danas proširen u svim područjima svijeta sa tropskom klimom. Smatra se da se ta biljka proširila tropskim svijetom oceanskim strujama koje su rasprostranile kokosov orah, u kojemu sjemenka može proživjeti mjesecima.
Kokosova palma uvijek raste kraj vode koju obilato koristi u sedamdesetak godina svog životnog vijeka.
Godišnje na svakoj palmi izraste i više od stotinu kokosovih oraha. Svoje ime kokos je dobio od portugalske riječi "coco", što znači "nasmješena faca ". Naime, portugalske istraživače je kokosov orah sa svoje tri rupe - "oka", asocirao na ljudsku glavu.
Kokosov orah je građen od nekoliko slojeva. Vanjski tamno smeđi, "dlakavi" tvrdi oklop ima na dnu, odnosno na bazi tri rupe. Nakon njega slijedi tanka smećkasta "koža", zatim kremasto bjelkasto kokosovo meso koje se jede, i na kraju, u sredini, mutan kokosov sok. Taj se sok često pogrešno naziva kokosovim mlijekom, pošto se pravo kokosovo mlijeko proizvodi iz njegovog "mesa".
Ista sirovina se koristi u proizvodnji kokosovog ulja. Ono je veoma bogato zasićenim masnim kiselinama, tako da je u prehrani najbolje koristiti, kao što je to slučaj i sa svim ostalim vrstama oraha, sam originalni plod. 86% kalorija iz kokosa dolazi iz njegovih masnoća, od kojih je najveći dio zasićeno, što nije baš česta pojava u biljnom svijetu, niti najzdravija varijanta. Naime, zasićene masne kiseline podižu kolesterol u krvi. No, kod vegetarijanaca je dokazano da taj negativni učinak kokosovih masnoća izostaje.
Osim toga, kokos sadrži i značajne količine određenih vitamina i minerala. Vitamin C i kalij su obilato prisutni.
Kokosov se orah, osim u prirodnom stanju, danas najčešće prodaje u obliku kokosovog brašna, kokosovih mrvica ili kokosovih pahuljica, sirovih ili sušenih, zaslađenih ili nezaslađenih.

http://www.advent.hr/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4061

PostPostano: 23.12.2007. ned. 13:44    Naslov: Citiraj i odgovori



Kokos se u malezijskoj kuhinji koristi oduvijek, dok su palmu britanski kolonijalisti uvezli iz zapadne Afrike. Obje biljke koriste se i u slanim i u slatkim jelima.
Unatoč velikoj industrijalizaciji u svijetu, kokosovi plodovi se i danas beru ručno. S nižih grana berba se obavlja dugim motkama s oštricama na vrhu, kojima se plodovi režu i padaju na tlo. S viših grana plodove ubiru spretni ljudi, penjući se na drveće, ili posebno trenirani majmuni.
Kokosov orah nalazi se u vlaknastom tkivu žutozelene do narančastosmeđe boje. Niti jedan dio kokosa se ne baca, nego se koristi u proizvodnji namještaja, posuda i sl. U kuhinji nas zanima isključivo orah. Kokosov plod nije srodnik orašastih plodova, nego je voćka s kao kamen tvrdom korom, no mi ćemo ga ipak zvati uobičajenim nazivom – orah.
U unutrašnjosti kokosa nalazi se tvrdi i tekući dio, ali tekući dio nije ono što nazivamo mlijekom. Plod kokosa zrije godinu dana. U prvih osam mjeseci plod je sladak i osvježavajući, a meso ljepljivo i mekano toliko da se može izdubiti žlicom. Tako mladi kokos servira se s odrezanim vrhom kako bi se tekućina mogla popiti, a meso ostrugati žlicom.
Kinezi izbjegavaju piti puno kokosove tekućine jer misle da ona remeti ravnotežu jina i janga. Zreliji kokos pogodniji je za ribanje i proizvodnju mlijeka. Dakle, mlijeko je proizvod od kokosa, a ne tekućina iz njegove unutrašnjosti.
Ponekad na zrelim kokosovim plodovima narastu vrlo ukusne klice (izdanci), od veličine malog luka do veličine naranče.
Kokosovo mlijeko proizvodi se tako da se unutrašnjost kokosa nariba te se, kao kod proizvodnje kravljeg sira u nas, stiskanjem iscijedi kroz gazu u posebnu posudu. Mlijeko se, kao i kravlje, može razrijediti, pa dobivamo proizvode različite masnoće, odnosno kvalitete. Na površini punomasnog mlijeka stvara se vrhnje kao i na kravljem mlijeku.
U receptima se koriste mlijeko, vrhnje i maslac. Ako vam svježi kokos nije dostupan, dobra alternativa je i sušeni ribani kokos, poznat kao kokosovo brašno, a ono se prije cijeđenja mlijeka mora namakati u vodi barem pola sata.
Mlijeko se u jela dodaje na samom kraju, pusti se da kratko provri (samo jednom) i odmah servira. Maslac i druge masnoće od kokosa nekad se koriste za prženje, no najčešća primjena im je u kozmetičkoj industriji.
Palme se koriste za proizvodnju ulja i šećera. Ulje se može proizvesti i od plodova i od sjemenki uljne palme, a šećer od cvjetnih stapki šećerne palme (i palme vrste attapalm). Da bi se dobio šećer, ne smije se dozvoliti da se počne razvijati plod, nego se berba vrši u razdoblju cvjetanja.
Za opis proizvodnje šećera i ulja trebalo bi malo više vremena, no nas ionako zanimaju gotovi proizvodi u kuhinji.
Palmino ulje koristi se kao i svako drugo ulje - za kuhanje, prženje i začinjanje, dok je proizvedena šećerna masa tekuća te se ulijeva u posude od bambusa. Kad se masa stvrdne, mora se ribati ili sjeckati (jer je neočekivano tvrda) kako bi se dobio šećer za upotrebu u kuhinji. Palmin šećer se u Maleziji naziva gula melaka.
Slatki iscjedak palme sladak je samo dok je svjež, a na tropskim vrućinama brzo fermentira ako se ne preradi u šećer, no i to se nekad namjerno dopušta – u proizvodnji palminog vina. Kad se vino destilira, dobiva se piće jako poput rakije i konjaka (tuak i arrack), no sve ovo je zabranjeno konzumirati u Maleziji jer islam zabranjuje alkohol, pa se sva proizvodnja izvozi.

http://www.tportal.hr/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4061

PostPostano: 23.12.2007. ned. 13:48    Naslov: Citiraj i odgovori

Danas sam prvi puta (u životu) kupila kokos. Na akciji je u Intersparu bio po 3,00 kn/ kom (požurite, požurite Very Happy ).
I sad...kak se to jede? Mislila sam od onog "mlijeka" što se bućka unutra napraviti frape s bananom, a ostalo? huh

I kak se to otvori, a da mi se to mlijeko unutra ne razleti na sve strane?

SOS
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2576
Lokacija: Split

PostPostano: 23.12.2007. ned. 15:42    Naslov: Citiraj i odgovori

busilicom Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
vuycha



Pridružen/a: 07. 10. 2007.
Postovi: 1019

PostPostano: 23.12.2007. ned. 15:43    Naslov: Citiraj i odgovori

Luna je napisao/la:
I kak se to otvori, a da mi se to mlijeko unutra ne razleti na sve strane?

SOS


E kaj nisi nikad gledala Sandokana? Uzmeš mačetu, kokos držiš u drugoj ruci. Uvježbanim glatkim pokretom otfikariš gornji frtalj kokosa.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 8361
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 23.12.2007. ned. 21:09    Naslov: Citiraj i odgovori

Kupio sam dva komada.. skace od srece

Pola sata sam ih muckao dok nisam nasao dva koja imaju nesto u sebi..
Ostali su bili lagani..i valjda prazni

Mislim da je busilica ok
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2370

PostPostano: 23.12.2007. ned. 21:41    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.howtoopenacoconut.com/
http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=how+to+open+coconut&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 8361
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 23.12.2007. ned. 23:25    Naslov: Citiraj i odgovori

Fala Filo!! skace od srece
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2370

PostPostano: 24.12.2007. pon. 12:46    Naslov: Citiraj i odgovori

razbil sam laganini ona 3 otvorenja, niš nije izlazilo van.
oomotal u krpu, i čekićem BAM! sve se razbilo.
dobil sam neku lopticu koju sad gulim, ide teško i po svemu sudeći danas budem saugal Very Happy
al evo


Zadnja promjena: filo; 24.12.2007. pon. 13:21; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2370

PostPostano: 24.12.2007. pon. 13:04    Naslov: Citiraj i odgovori

da ček i zakaj sam ga ja uopće kupil?
kaj da radim sad s tim?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4061

PostPostano: 24.12.2007. pon. 13:39    Naslov: Citiraj i odgovori

aspalatus je napisao/la:
busilicom Very Happy

Prvo mi je pao na pamet onaj sjekač za led s kojim je Sharon "operirala" u Sirovim strastima Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4061

PostPostano: 24.12.2007. pon. 13:42    Naslov: Citiraj i odgovori

vuycha je napisao/la:
Luna je napisao/la:
I kak se to otvori, a da mi se to mlijeko unutra ne razleti na sve strane?
SOS

E kaj nisi nikad gledala Sandokana? Uzmeš mačetu, kokos držiš u drugoj ruci. Uvježbanim glatkim pokretom otfikariš gornji frtalj kokosa.

Obzirom na svoju "spretnost" u takvim stvarima, bojim se da ne bi "otfikarila" nešto drugo ovom metodom Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4061

PostPostano: 24.12.2007. pon. 13:47    Naslov: Citiraj i odgovori

filo je napisao/la:
da ček i zakaj sam ga ja uopće kupil?
kaj da radim sad s tim?

Vidi ovdje : http://www.forum.hr/showthread.php?t=289250
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4061

PostPostano: 24.12.2007. pon. 13:54    Naslov: Citiraj i odgovori

Luna je napisao/la:
U unutrašnjosti kokosa nalazi se tvrdi i tekući dio, ali tekući dio nije ono što nazivamo mlijekom. Mlijeko je proizvod od kokosa, a ne tekućina iz njegove unutrašnjosti.
Kokosovo mlijeko proizvodi se tako da se unutrašnjost kokosa nariba te se, kao kod proizvodnje kravljeg sira u nas, stiskanjem iscijedi kroz gazu u posebnu posudu.
Mlijeko se u jela dodaje na samom kraju, pusti se da kratko provri (samo jednom) i odmah servira.

Moram priznati da sam ja mislila da je ona tekučina u kokosu - kokosovo mlijeko. Ali - nije Upitnik
Mislim da se ta "bijela unutrašnjost" ili pojede ili nariba pa procijedi iz nje "mlijeko" ili se nareže na listiće pa posuši i onda jede kao sušeno voće. Upitnik
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4061

PostPostano: 24.12.2007. pon. 14:03    Naslov: Citiraj i odgovori

How to Open a Coconut

[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Južno Vremenska zona: GMT + 01:00.
1, 2, 3  Sljedeća
Stranica 1 / 3.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan