Organski uzgoj voća i povrća :: Pogledaj temu - Čičoka
Organski uzgoj voća i povrća Organski uzgoj voća i povrća

 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Čičoka
1, 2  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Organski uzgoj voća i povrća -> Glavočike
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 14.12.2007. pet. 00:02    Naslov: Čičoka Citiraj i odgovori



Čičoka (Helianthus tuberosus L.) stigla je u Europu s američkog kontinenta. Uspijeva u toploj i u kontinentalnoj klimi. U prošlosti se koristila za hranu, krmivo i proizvodnju alkohola (individualnu i industrijsku), ali je s vremenom nepravedno pala u zaborav. U novije se vrijeme počinje sve više koristiti u razvijenim zemljama, gdje su prepoznate kvalitete te biljke.

U svijetu je čičoka poznata pod nazivima: jerusalem artichoke (engleski), Topinambur (njemački), pataka (španjolski), girasole terra (talijanski) itd. U nas je još nazivaju: divlji (stoljetni) krumpir, nahod i slatki krumpir. Čičoka je slična suncokretu. Ima lijep žuti cvijet, a stabljika može narasti i preko 2 metra visine. Često je možemo naći uz rijeke i potoke, a nerijetko je ukras vrtova i okućnica. Višegodišnja je biljka i u našim se krajevima razmnožava gomoljima. Gomolji su vretenasti i izduženi i, za razliku od krumpira, umjesto škroba sadrže inulin.

Inulin

Inulin je polisaharid koji sadrži fruktozu. Budući da je neprobavljivo biljno vlakno, razgradnja inulina započinje u debelom crijevu. Inulin je prebiotik, što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima (bifidobakterija i acidofila), koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. One eliminiraju štetne mikroorganizme crijevne flore (Clostridium sp., Salmonella sp., E. coli, Candida sp. itd.), spriječavaju crijevne infekcije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20% osobito (Ca, Mg, Fe), same proizvode vitamine B skupine, smanjuju proizvodnju jetrenih toksina, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Inulin dakle normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crijevnih infekcija. Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, čime spriječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage, koje muče mnoge ljude s viškom kilograma. Kako razgadnjom inulina ne dolazi do porasta šećera i inzulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare.

Minerali i vitamini u čičoki

Čičoka se odlikuje niskom energetskom vrijednošću (79 kcal/100 g) i visokim sadržajem vitamina i minerala. Dobar je izvor kalija i fosfora. Kalij je važan za kontrolu krvnog tlaka, prijenos živčanih impulsa, rad mišića i srca te regulaciju vode u tijelu. Fosfor je sastavni dio kostiju, zubi, molekula DNA i RNA, a važan je faktor za procese na razini stanice. Čičoka također sadrži kalcij, magnezij i željezo u nešto manjim količinama, međutim, zahvaljujući inulinu njihova je apsorpcija poboljšana. Važan su sastojak čičoke vitamini koji su, kao i minerali, važni za pravilno funkcioniranje organizma. Ona sadrži vitamine B skupine, vitamin C i provitamin A (beta-karoten). Čičoka je zanimljiva i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, tj. aminokiselina koje organizam ne može proizvesti.

Čičoka i zdravlje

Budući da uvelike pomaže zdravlju i vitalnosti, čičoka se preporuča širokom krugu korisnika. Uvođenjem čičoke u prehranu, bolesnicima se mogu popraviti njihova stanja i olakšati tegobe. Čičoka pomaže kod probavnih infekcija i smetnji (npr. opstipacije), alergija na hranu, visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, dijabetesa, pretilosti, a sudjeluje i u njihovoj prevenciji.

Priprema čičoke


Čičoka se najčešće priprema na isti način kao krumpir, kuhana (preporuča se u kori) i pečena, ali se može pripremati i sirova, na salatu s ostalim povrćem, ili kao zimnica. Od čičoke se mogu napraviti i kolači (npr. savijača).
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
nelana



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 359
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 14.12.2007. pet. 07:45    Naslov: Citiraj i odgovori

čičoka se može jesti i sirova, kao neko voće. jako je fina.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 14.12.2007. pet. 10:53    Naslov: Citiraj i odgovori

nelana je napisao/la:
čičoka se može jesti i sirova, kao neko voće. jako je fina.

Da, ima sličan okus kao sirova mrkva.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2370

PostPostano: 14.12.2007. pet. 11:49    Naslov: Citiraj i odgovori

izgleda ko đumbir..
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4060

PostPostano: 14.12.2007. pet. 14:37    Naslov: Citiraj i odgovori

filo je napisao/la:
izgleda ko đumbir..

Upravo sam to htjela napisati. Već sam išla tražiti pod "drugi nazivi"... Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2576
Lokacija: Split

PostPostano: 14.12.2007. pet. 14:41    Naslov: Citiraj i odgovori

mi je ovde zovemo kartuf meni ima okus po heljdi...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 19.12.2007. sri. 22:55    Naslov: Citiraj i odgovori

Nešto čičoke ću imati sa sobom u ZG ovog produženog vikenda, pa ako netko želi to vidjeti ili uzeti si za probu, neka mi se javi na p.p. (imat ću pristup kompjuteru).
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
vuycha



Pridružen/a: 07. 10. 2007.
Postovi: 1019

PostPostano: 19.12.2007. sri. 23:45    Naslov: Citiraj i odgovori

Medo je napisao/la:
Nešto čičoke ću imati sa sobom u ZG ovog produženog vikenda, pa ako netko želi to vidjeti ili uzeti si za probu, neka mi se javi na p.p. (imat ću pristup kompjuteru).


Evo javljam se, nikad nisam to jeo a volio bih probati Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 19.12.2007. sri. 23:57    Naslov: Citiraj i odgovori

vuycha je napisao/la:
Medo je napisao/la:
Nešto čičoke ću imati sa sobom u ZG ovog produženog vikenda, pa ako netko želi to vidjeti ili uzeti si za probu, neka mi se javi na p.p. (imat ću pristup kompjuteru).


Evo javljam se, nikad nisam to jeo a volio bih probati Smile

Mislim da će ti u raw kontekstu biti sasvim u redu. palac
Čujemo/vidimo se!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
vuycha



Pridružen/a: 07. 10. 2007.
Postovi: 1019

PostPostano: 20.12.2007. čet. 00:00    Naslov: Citiraj i odgovori

Medo je napisao/la:
Mislim da će ti u raw kontekstu biti sasvim u redu. palac
Čujemo/vidimo se!


Super, thanks palac . A to se kod nas može normalno kupiti?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 20.12.2007. čet. 00:10    Naslov: Citiraj i odgovori

vuycha je napisao/la:

Super, thanks palac . A to se kod nas može normalno kupiti?


Misliš po dućanima? Makar malo zalazim po Mercatorima i sličnima pa ne mogu tvrditi, ali čisto sumnjam. Za mjesta tipa Bio&bio isto ne vjerujem, makar možda prije tamo nego drugdje. Ali ako se tebi i bilo kome drugome biljka učini zanimljivom, ne brini, bit ćete opskrbljeni.

Nije to za sada još dovoljno popularizirana biljka da bi bila u nekoj širokoj prodaji.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
vuycha



Pridružen/a: 07. 10. 2007.
Postovi: 1019

PostPostano: 23.12.2007. ned. 15:37    Naslov: Citiraj i odgovori

Dobio sam od Mede čičoku palac . Hvala Medo skace od srece . Poslije ću probati pa vam javim dojmove.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
vuycha



Pridružen/a: 07. 10. 2007.
Postovi: 1019

PostPostano: 24.12.2007. pon. 12:01    Naslov: Citiraj i odgovori

Probao sam, odlično je. Vrlo slično mrkvi, malo neutralniji okus. Jeo sam sirovo. palac
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2884
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 24.12.2007. pon. 18:48    Naslov: Citiraj i odgovori

vuycha je napisao/la:
Probao sam, odlično je. Vrlo slično mrkvi, malo neutralniji okus. Jeo sam sirovo. palac


Meni je sirova najfinija.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2370

PostPostano: 25.12.2007. uto. 20:28    Naslov: Citiraj i odgovori

čičoka, celer, koraba.
za umak hren, ulje, ocat, med, gorušica.
sol i papar.
orasi, rikula.
dobar tek
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Organski uzgoj voća i povrća -> Glavočike Vremenska zona: GMT + 01:00.
1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan