
Grožđe je jedno od najstarijih kultiviranih voća i koje je poznato još puno prije nego što je Noah imao svoj vinograd na planini Ararat. Divlje grožđe poznato je već u kamenom dobu, ali tada čovjek još nije znao da ga može pretvoriti u vino.
Vjeruje se da su ga Egipćani koristili za svoje rituale radije nego ga pili.
Stari Grci i Rimljani bili su veliki ljubitelji vina i grožđa, posjedovali su brojne vinograde, te u kratko vrijeme naučili tehniku "gaženja" vina.
Grožđe se uvrštava u energetsku namirnicu bogatu vitaminima A, B i C.
Preporuča ga se uzimati u većoj količini onima koji imaju visoku razinu kolesterola.
Stručnjaci savjetuju da je za zdravo srce potrebno svaki dan poslije ručka popiti jednu čašu crnog vina. Postoji na stotine sorta grožđa, a sa gastronomske strane razlikujemo one koje se koriste svježe za jelo i one koje se uzgajaju za proizvodnju vina, octa i sokova. Kupujemo zrele grozdove, a u hladnjacima nam mogu stajati i do dva tjedna.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Grožđe
http://www.coolinarika.com/namirnica/grozde
http://www.coolinarika.com/clanak/grozd ... bi-ljepote