Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Mango
Prethodna  1, 2
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Južno
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 23.1.2008. sri. 23:44    Naslov: Citiraj i odgovori

Btw vidjela sam ih u Merkatoru. Nisu ni tak skupi, za egzotično voće: oko 7 kn komad. Npr. svježi ananas je dosta skuplji.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4206

PostPostano: 23.1.2008. sri. 23:52    Naslov: Citiraj i odgovori

miumiu je napisao/la:
Btw vidjela sam ih u Merkatoru. Nisu ni tak skupi, za egzotično voće: oko 7 kn komad.

Ja sam naišla na njega u Kauflandu. Bio je 5 kn/ kom, pa rekoh...idem probati.
Ovi koji su bili crveniji su mi se činili nekak premakani...no dobro, sada znam za drugi put leti
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 24.1.2008. čet. 00:06    Naslov: Citiraj i odgovori

Luna je napisao/la:
Ovi koji su bili crveniji su mi se činili nekak premakani...no dobro, sada znam za drugi put leti


Nisam stručnjak za mango, al mislim da bi struktura zrelog primjerka trebala biti kao kod čvrste nektarine. Okus intenzivniji od breskve ili nektarine. Slatko-kiseli.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4206

PostPostano: 24.1.2008. čet. 12:26    Naslov: Citiraj i odgovori

miumiu je napisao/la:
Nisam stručnjak za mango, al mislim da bi struktura zrelog primjerka trebala biti kao kod čvrste nektarine. Okus intenzivniji od breskve ili nektarine. Slatko-kiseli.

Tako je nekako i bilo, samo što je imao zelenu koru.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
muki



Pridružen/a: 17. 10. 2007.
Postovi: 372
Lokacija: Osijek

PostPostano: 25.1.2008. pet. 13:17    Naslov: Citiraj i odgovori

ma sve je to dobro - jedino sto kada je tvrd onda bude kiseliji.... ja volim najvise one koji malo smeksaju i koji su malo crveniji.....neki dan sam bas smrkao jednog zajedno sa dragom - definitivno najbolji koji sam ikada uzeo.... a bio mi je tak neki ruzan i da ga cura nije uzela i ugnjavila me da ga uzmemo ne bi ni znao sta je imala u rukama....od sad ona bira mango....

Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10990
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 23.2.2013. sub. 19:15    Naslov: Citiraj i odgovori

Ovo mirisno voće koje je podrijetlom s indijskog potkontinenta i koje se često koristi u ritualnim obredima poput vjenčanja i vjerskih svečanosti jedna je od najpopularnijih vrsta južnog voća. Njegovo stablo može dosegnuti visinu od čak 40 metara, a plod se koristi za dobivanje soka, ali i kao prirodno sredstvo za bojenje i aromatiziranje drugih namirnica. Raste u područjima tople klime te je prema UN-ovim procjenama najuzgajanija vrsta tropskog voća.

Zreli plod manga je sladak i ima specifičan okus. Tekstura ploda razlikuje se u ovisnosti o kojoj se podvrsti maga radi pa tako meso nekih plodova nalikuje na vrlo zrele šljive dok druge vrste imaju čvršće meso, poput onoga koji nalazimo kod avokada. Zahvaljujući visokom udjelu vode, mango je iznimno sočna vrsta voća što ga čini pravim osvježenjem u tople ljetne dane. Pokoji komad manga u hladnjaku i na sladoled ćete gotovo i zaboraviti...
Međutim, nije to jedini način na koji se ovo zanimljivo voće može iskoristiti. Kuhinje s istoka, poznate po kombinacijama okusa koje su zapadnjacima u najmanju ruku neobične, često se služe mangom u pripremi tzv. chutneyja [čatni]. To je pripravak od kuhanog ili ukiseljenog začinjenog povrća koje je najčešće u kombinaciji s određenom vrstom umaka. Tako pripremljeno povrće se može dosta dugo čuvati i uglavnom se koristi kako dodatak ili začin drugim jelima. Tako se u Indiji priprema chutney od još nezrelog manga s dodatkom ljute čili papričice i limete što sve zajedno čini vlo aromatičan spoj. U nekim krajevima mango se jede posoljen, a oni koji su naročiti ljubitelji začinjenog dodaju mu čak i čili.
U drugim krajevima svijeta mango se pak koristi za dobivanje soka, te za pripremanje sladoleda, shakeova, voćnih pita i voćnih salata. Komadi manga mogu se propasirati i koristiti kao svjež i zdrav preljev za sladoled ili druge hladne ljetne poslastice

Što se tiče energetskog i nutritivnog sastava manga, bitno je spomenuti da je mango bogat vlaknima i ugljikohidratima. Odličan je izvor antioksidansa – tj. vitamina A, C i E, a dobar je izvor vitamina skupine B, kalija i bakra. Energetska vrijednost na 100 g iznosi 70 kcal.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Južno Vremenska zona: GMT + 02:00.
Prethodna  1, 2
Stranica 2 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan