Organski uzgoj voća i povrća :: Pogledaj temu - Kaki
Organski uzgoj voća i povrća Organski uzgoj voća i povrća

 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kaki
1, 2, 3  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Organski uzgoj voća i povrća -> Južno
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
muki



Pridružen/a: 17. 10. 2007.
Postovi: 372
Lokacija: Osijek

PostPostano: 19.10.2007. pet. 08:54    Naslov: Kaki Citiraj i odgovori

Kaki liječi tlak
Svježi plod ili sok kakija uzimamo za liječenje zatvora i upale crijeva, hemeroida, bolesti želuca, a pomaže i protiv visokog tlaka
Piše Ivan LESINGER
Kaki (Diospyros kaki L.) pripada obitelji draguni (Familiae Ebenaceae). Prirodni je antihelmetik, antimutagenik, antitusik, aperitiv, adstrigent, ekspektorant, febrifug, laksativ, stomahik, stiptik. Druga imena kakija su japanska jabuka, kakijevac, kakijev dragun. Engleski naziv mu je Chinese Persimmon, Japanese Persimmon, Kaki Persimmon, francuski kaki, njemački Kaki-Pflaume, talijanski diospiro, kaki.
Naziv kaki u Mandžuriji u Kini u prijevodu znači hrana bogova. Domovina kakija je Azija, i to Mandžurija u Kini te Japan odakle se širi po cijelom svijetu kao istočna zlatna jabuka. U 14. stoljeću u Europu kaki donosi Marko Polo. Sjemenke kakija preživjele su razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju u Japanu, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima.

Ljekovito djelovanje
Kaki me uvijek u pravilu kod nas u Primorju podsjeća na snijeg jer ne mogu zaboraviti prekrasne slike snježne bjeline i žuto crvene ili narančaste plodove kakija na golim granama drva. List kakija rabimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva) u liječenju raznih tegoba. Plod kakija ima veliku nutritativnu vrijednost i dobra prirodna ljekovita svojstva te se preporučuje kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik. Svježi plod ili sok kakija uzimamo za liječenje:
- bolesti crijeva (kronične konstipacije - zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naročito za vrijeme putovanja ili promjene klime),
- bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, lošeg varenja želuca, loše probave),

- za liječenje hemeroida (sprečava tvrdu stolicu i djeluje povoljno na pražnjenje crijeva),
- bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči, ),
- ako plod kuhamo tada njime liječimo proljev (dijareju),
- osušeni zreo plod kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija sa bronhima i to naročito kod suhog kašlja (uzimamo prašak od suhog kakija),
- mladi izdanci grana djeluju kao adstrigent i stiptik,
- svježe istisnuti sok kakija rabimo kod liječenja visokog tlaka (uzimamo terapijski sok kroz par tjedana a može i duže ),
- cvjetne čaške se rabe za liječenje štucavice,
- bolesti živaca (umirujuće djeluje na živce koje relaksira i jača),
- jačanje imuniteta.
Ako ogulimo kaki te ga ostavimo da odstoji na suncu i preko noći on poprimi izvana bijelu boju te takvog rabimo u terapiji za liječenje:
- raznih parazita u crijevima (antihelmetik),
- za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik),
- za liječenje kašlja ( antitusik )
- te za liječenje visoke tjelesne temperature tijela ili navale vrućine u glavu ili tijelo (valunzi).

Aromatična rakija
Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje kakija uz saznanja o njegovu djelovanju u pokusima na životinjama kao antimutagenik i metabolik (djelovanje na metabolizam masnoća - kolesterol, trigliceridi - lipidi), kao i antitumorsko djelovanje. Dobar prirodni i ljekovit proizvod od kakija je dakako i rakija koju ima poseban aromatičan okus. Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mjesecima veće nutritivne vrijednosti. Sjeme kakija je dobar surogat za kavu ako ga prepržimo i sameljemo u prah. Koža - kora ploda kakija može se sušiti te mljeti u prah i rabiti kao sladilo. Pupoljak kakia je dobar adstrigent i stiptik. Plod u zrelom stanju generalno ima ljekovita svojstva kao što su antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svježi plod u potpunom zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemeroida i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ, a ako plod kakija kuhamo tada je dobar antidijaroik. Suhi plod kojeg usitnimo u prašak (prašak pomiješamo s medom ili stavimo u čaj) dobar je antitusik. Svježi sok ili sok iz ploda kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje visokog tlaka - hipertenzije. Od suhih čaški ploda kakija pripremamo čaj kojeg rabimo za liječenje štucavice.
Kontraindikacije nisu poznate.


Kozmetika

Unutrašnje meso kakija - ploda dobro je kozmetičko sredstvo za čišćenje kože lica i za osvježavanje tena (priprema se u obliku maske za lice).

Ljekovit sadržaj

Kaki ima vode oko 78,6 g, 77 kal, bjelančevina 0,7 g, masnoća 0,4 g, ugljikohidrata 19,6 g, kalcija 6 mg, fosfora 26 mg, željeza 0,3 mg, kalija 6 mg, natrija 174 mg, magnezija 8 mg, karotina 2. 710 I. U.,tiamina 0,03 mg, riboflafina, askorbinske kiseline 11 mg, tanina itd.

Iz kulinarstva

Raznovrsna uporaba kakija odlikuje se dobrom osobinom okusa kojeg možemo miješati sa drugim voćem pa se tako najčešće priprema oguljen i pomiješan sa sokom limuna ili naranče s malo šećera ili meda. Od kakija pripremamo razne kreme, kolače, torte, marmelade, žele, pudinge, sladoled, sirup, voćne salate ili ga pomiješamo s jogurtom.

Čaj

1 jušna žlica suhih usitnjenih listova, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Uputa za uporabu: Uzimamo 2 - 3 šalice čaja na dan.

Čaj II.

2-3 suhe čaške plodova, 2 dl vode
Uputa za pripremu: Usitnimo suhe čaške i kuhamo oko 5 minuta. Poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo u gutljajima kod štucanja.

KREMA
4 kakija, 2 dl slatkog vrhnja, kora limuna ili naranče, cimet.
Uputa za pripremu: Izaberemo cijele plodove kakija te im pažljivo odrežemo čaške. Žlicom izvadimo meso iz kakija, pazeći da ne oštetimo koru kakija. Pomiješamo meso kakija sa vrhnjem, dodajmo ribanu koru limuna ili naranče, malo cimeta i dobro izmiksamo. Dobivenom smjesom napunimo prazne kakije.
Napomena: Začine možete birati sami ili dodavati po želji ostale omiljene sastojke za dobivanje omiljenog okusa ili izgleda.

Homeopatija

Novi homeopatski lijek u dokazivanju je Diospyros Kaki Creveld koji posjeduje energiju preživljavanja atomskog uništenja i zračenja.

Sorte kakija
Najpoznatije sorte kakija dijele se na one s adstrigentnim djelovanjem i bez adstrigentnog djelovanja, kao i na sorte koje sadrže sjeme.
Sorte s adstrigentnim djelovanjem: Aizumishirazu, Eureka, Hachiya, Hiratanenashi, Honan Red, Saijo, Tamopan, Tanenashi, Triumph, Yotsumizo, Yokono.
Sorte bez adstrigentnog djelovanja: Fuyu, Gosho - Giant Fuyu - O'Gosho, Imoto, Izu, Jiro, Maekawajiro, Okugosho, Suruga.
Sorte s adstrigentnim djelovanjem i sa sjemenkama: Chocolate, Gailey, Hyakume, Maru, Nishimura Wase.

KARAKTERISTIKE BILJKE

Listopadno drvo visine i do 12 metara, s razgranatom piramidalnom krošnjom i ovalnim kožnatim zelenim listovima. Cvjetovi su muški (zelene cvjetne čaške) i ženski (krem boje) kao i dvospolni, sve ovisno o sorti. Plodovi bez sjemenki su plodovi koji su nastali bez oprašivanja, a plod sa sjemenkama je oprašen ženski cvijet. Plod je narančasto žute do žuto crvene boje koji po obliku sliči jabuci. Kaki stabla ima oko dvadeset tisuća vrsta.
Vrijeme cvatnje: V. - VI. mjesec
Miris i okus: plod ima aromatičan miris i sladak okus koji podsjeća na marelicu.
Stanište: Uzgaja se i sadi kao kultivirana voćna i ukrasna vrsta oko okućnica i u voćnjacima.

Branje i prerada
Za sušenje rabimo mlade izdanke, list i plod. Svi dijelovi se suše brzo i na toplom, prozračnom mjestu ili u sušionici. Mlade pupoljke beremo prije listanja. List beremo u proljeće, a plod u jesen nakon jačeg mraza. Plodove kakija možemo omekšati tako da ih zamrznemo i preko noći ostavimo da se odmrznu. Ako smo ubrali nedozrele plodove tada ih pohranimo u kartonsku ambalažu gdje će za sedam dana biti zreli.
Novi list (www.novilist.hr)
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
muki



Pridružen/a: 17. 10. 2007.
Postovi: 372
Lokacija: Osijek

PostPostano: 19.10.2007. pet. 08:56    Naslov: Citiraj i odgovori

i jos malo sa neke druge stranice.....


"Ukoliko želimo da su plodovi prije za konzumaciju i slađi, slažemo ih u pvc vrećicu u kojoj se nalaze jabuke ili banane, pa plodovi kakija nakon nekoliko dana postanu potpuno zreli.

Tijekom zimskog mirovanja sadnica bez posljedica može podnijeti niže temperature, pod uvjetom da takve temperature ne traju predugo. Stoga preporučam da se prve dvije godine sadnica zimi štiti oblogom od lišća, slame, borovih grana na području korjenja. Stablo pak zaštitimo debelim slojem paprati, slame ili kukuruzovine kojeg omotamo pvc folijom kako bi spriječili vlaženje obloge i to samo onda kada nastupa hladna i duga zima.

Kaki stablo po potrebi orezujemo, odstranjujemo nepotrebne izdanke, savijamo novoizrasle izdanke, te ukoliko je potrebno, grane s puno plodova vežemo sa špagom za jače grane ili ih podupiremo dodatnom potporom. Vršimo dohranjivanje azotom, fosforom i kalijem, stajskim gnojem ili Biogrenom, a gnojivo zakopavamo u zemlju oko sadnice. Prskanje protiv bolesti i štetnika nije potrebno.


Kod nas u Krškoj Vasi pored Brežica imamo sadnice kaki jabuke koji rastu i daju plodove u većim posudama, ali i različite sorte koje svake godine bogato rode, što je vidljivo i na proloženim fotografijama. Imamo posađene slijedeće sorte: KAKI TIPO, HACHIYA, HIRATANE, ROJO BRILLANTE, plodovi moraju dozorjevati pohranjeni u klijeti, Imamo i sorte koje možemo uživati (brati) izravno sa stabla, to su tako zvani tvrdo užitni plodovi, to su sorte: VANIGLLIA (Vanilija), O`GOSHO, JIRO, FUYU. Kod tih sorti se ponekad javljaju plodovi koji moraju neko vreme stajati (uzoriti), da su dobri za konzumacijo i isto su tvrdi i jedemo ih kao jabuke sa korom. Po mome izkustvu imamo ponekad više plodova na stablima kaki jabuka u kontinentalnom dijelu Slovenije nego imaju u primorskoj klimi.

U Krškoj Vasi možete nabaviti sadnice 8 sorti kaki jabuke za jesenju sadnju u 10-om mjesecu, isto i za proljetnju sadnju, neke sorte su uzgojene u kontejnerima ili sa golim korijenom, a sve informacije, o sadnji i uzgoju možete dobiti kod nas."
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
muki



Pridružen/a: 17. 10. 2007.
Postovi: 372
Lokacija: Osijek

PostPostano: 19.10.2007. pet. 08:58    Naslov: Citiraj i odgovori

Priprema
Svijetlonarančasti, izgledom ljepši plodovi kakija su nezreli, a u slučaju da je primjerak koji ste kupili takav – stavite ga u plastičnu vrećicu dok dozrije (tako ide brže nego ako čeka na zraku). Nezreo je gorak, upravo – bljak.
Kaki je zreo kada mu pokožica potamni i postane narančastocrvena pa čak i smeđa, gotovo prozirna, a meso pod opipom mekano. Zreo plod čini se kao da je truo.
Operite ga, osušite, stavite na tanjurić, skinite ostatak čaške s vrha, lagano ogulite pokožicu.
Žličicom krenite u napad na želatinozno slatko meso.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
spot



Pridružen/a: 18. 10. 2007.
Postovi: 113
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:02    Naslov: Citiraj i odgovori



joj znam kaki, imamo mi jedno drvo u dvoristu, vizualno je nes predivno Love al sto se jedenja toga tice, meni bas i ne pase...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku MSNM
Janis Joplin
Gost





PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:02    Naslov: Re: Kaki Citiraj i odgovori

[Vrh]
muki



Pridružen/a: 17. 10. 2007.
Postovi: 372
Lokacija: Osijek

PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:03    Naslov: Citiraj i odgovori

misljenja vezana za ukus.....

"Prvi susret s njegovim okusom i nije bio nešto. Budući da nije bio dovoljno zreo usta su mi se skupila od trpkosti. Onda mi je jedna dobra teta objasnila upravo ovo što si ti napisala i priznajem da je veoma ukusan."

Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
muki



Pridružen/a: 17. 10. 2007.
Postovi: 372
Lokacija: Osijek

PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:05    Naslov: Citiraj i odgovori

spot je napisao/la:


joj znam kaki, imamo mi jedno drvo u dvoristu, vizualno je nes predivno Love al sto se jedenja toga tice, meni bas i ne pase...



mozda nije bio zreo....ali da izgleda - izlgeda super.... Smile
trlja oci
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
spot



Pridružen/a: 18. 10. 2007.
Postovi: 113
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:15    Naslov: Citiraj i odgovori

ne, je bio je zreo, onak mekano, al nije imalo apsolutno nikakvog okusa...neznam, mozda je drvo jos mlado Sad
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku MSNM
Janis Joplin
Gost





PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:18    Naslov: Citiraj i odgovori

prvi put o tome čitam... mislim da to nisam do sada u trgovinama viđala... gdje toga ima?
[Vrh]
spot



Pridružen/a: 18. 10. 2007.
Postovi: 113
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:38    Naslov: Citiraj i odgovori

imas kod mene u dvoristu Very Happy ne, neznam, fakat ni ja nisam vidla kakije u nijednom ducanu huh

evo otrcala sam u dvoriste okinut fotkicu drveta Zubi



ovakvi su nasi trenutno, jos treba vremena da dozriju



Jabuka
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku MSNM
Janis Joplin
Gost





PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:42    Naslov: Citiraj i odgovori

slatko... evo, idućih nekoliko tjedana biti ću često u Zgu

Zadnja promjena: Janis Joplin; 19.10.2007. pet. 10:05; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 8120
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:48    Naslov: Citiraj i odgovori

spot je napisao/la:
evo otrcala sam u dvoriste okinut fotkicu drveta Zubi

Smile thx!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
spot



Pridružen/a: 18. 10. 2007.
Postovi: 113
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:52    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
spot je napisao/la:
evo otrcala sam u dvoriste okinut fotkicu drveta Zubi

Smile thx!


no problem Very Happy ja volim fotkat
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku MSNM
spot



Pridružen/a: 18. 10. 2007.
Postovi: 113
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 19.10.2007. pet. 09:54    Naslov: Citiraj i odgovori

Janis Joplin je napisao/la:
slatko... evo, sljedećešh nekoliko tjedana biti ću često u Zgu


e, super, javim kad budu zrele pa mozes dobit par na degustaciju Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku MSNM
muki



Pridružen/a: 17. 10. 2007.
Postovi: 372
Lokacija: Osijek

PostPostano: 19.10.2007. pet. 10:31    Naslov: Citiraj i odgovori

Janis Joplin je napisao/la:
prvi put o tome čitam... mislim da to nisam do sada u trgovinama viđala... gdje toga ima?


ja uzeo u kauflandu - potpuno nezrele (jos su narandzasti)....sad ce da se suncaju malo u vrecici (kako su napisali - da dozriju) pa cemo na klopanje Smile

klopa
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Organski uzgoj voća i povrća -> Južno Vremenska zona: GMT + 01:00.
1, 2, 3  Sljedeća
Stranica 1 / 3.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan