Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Luna
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 11.10.2008. sub. 18:41 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | ej!!mogao bi otvoriti kestenjaru
Trošna, drvena, stara, Na uglu ulice moje, trguje kestenjara. Dimi se uvijek i buči "Kesteni pečeni vrući!" |
Pa, nije ti uopće loša ideja. Samo kaj ne bi niš ostalo za prodaju |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 11.10.2008. sub. 18:58 Naslov: |
|
|
Kesteni pečeni vrući! |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 11.10.2008. sub. 23:54 Naslov: |
|
|
To je ona "prava starinska" peć na drva? |
|
[Vrh] |
|
|
Ušarkica
Pridružen/a: 16. 07. 2009. Postovi: 11
|
Postano: 15.9.2009. uto. 21:04 Naslov: |
|
|
sad ce ubrzo kesteni....jedva cekam...idemo ih skupljati po motovunskim sumama zajedno sa gljivama... |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 15.9.2009. uto. 21:46 Naslov: |
|
|
I ja!!!! Tonu cu ih pojest! |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 24.9.2009. čet. 20:11 Naslov: |
|
|
Poceli su!!!!!
Kupili smo ih danas na placu..15kn/kg |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 1.11.2009. ned. 21:23 Naslov: |
|
|
Do sada sam pojeo oko 30kg
Jeo sam ih svaki dan, nekad i dva puta |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 3.11.2009. uto. 17:50 Naslov: |
|
|
Danas sam kupio jos 15kg, trenutna zaliha |
|
[Vrh] |
|
|
paradajz
Pridružen/a: 15. 07. 2009. Postovi: 53
|
Postano: 3.11.2009. uto. 18:10 Naslov: |
|
|
au pa jel te bole prsti bokte ,ja ih baš ne jedem tolko puno al ima kod mene dobrih maruna onih,baš su extra kad se dobro ispeku... |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 3.11.2009. uto. 18:49 Naslov: |
|
|
paradajz je napisao/la: | au pa jel te bole prsti bokte ,ja ih baš ne jedem tolko puno al ima kod mene dobrih maruna onih,baš su extra kad se dobro ispeku... |
..doveo sam tehniku ciscenja do savrsenstva |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 6.10.2010. sri. 21:16 Naslov: |
|
|
Jucer sam dovukao 10kg s placa |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 19.10.2010. uto. 20:32 Naslov: |
|
|
Da vidimo
10+15+20= 45kg |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 31.10.2010. ned. 12:01 Naslov: |
|
|
Kesten - Kornelija B. Šoštarić
Jesen je tradicionalno vrijeme skupljanja pitomog kestena (Castanea sativa). Obično po njih odlazimo u šumu zajedno s obitelji i veselimo se što ćemo uživati u njihovim plodovima na bezbroj načina Kesteni su definitivno dio naše tradicije i dio mnogih običaja, no nažalost ne i naših vrtova Pravoga razloga za to nema,jerriječ je o iznimno korisnom i hortikulturno vrijednom stablu. Dovoljno je samo reći da odraslo stablo može godišnje proizvesti oko 200 kg plodova Prema tome, ako u vrtu ima mjesta za jabuke i kruške, zašto ne i za kesten. Uz to, njegova je prednost pred mnogim drugim voćkama i u tome što ne zabtijeva nikakvu njegu, orezivanje ili tretiranje pesticidima U svakom slučaju, to je dovoljan razlog da ga uvučerno u klub lijepih i poželjnih stanovnika vrta.
Doba je sadnje
Razlog zbog kojeg je pitomi kesten nestao iz naših vrtova vjerojatno je i u tome što se uzgoj njegovih sadnica nikada nije značajnije raširio. No, odnedavno sadnice pitornoga kestena uzgojenoga u posudama, poput drugih ukrasnih vrsta, nude I neki domaći voćarski i vrtni centri.
Na taj način vrtlari mogu svoja nova stabla posaditi tijekom jeseni i tako iskoristili tople i vlažne jesenske dane za ukorjenjivanje biljaka.
Ako, pak, i prepustimo jesensku sadnju, zimska je još pred nama. Tada će u rasadnik stići tako zvan "sadnice golog korijena", odnosno one koje s prodaju bez posuda poput večine voćki, pa sezona sadnje praktički može potrajati sve do proljeća.
Skupljanje plodova
No, ako smo od onih koji se ne vole osloniti na ponudu lokalnog vrtnog centra, tada nam još uvijek preostaje mogućnost da kesten uzgojimo sami. Ako je riječ o domaćoj vrsti čije sjeme skupljamo u šumi, tada je dovoljno ponijeti ga kući i one odabrane, zdrave kestene izdvojiti za razmnožavanje. No, ako je riječ o marunima, posebnoj odlici pitomog kestena koja raste u toplijem podneblju Hrvatske, tada nije dovoljno prošetati se šumom. Naime, ta su stabla nastala Cijepljenjem pa je uzgoj najbolje prepustiti profesionalnim uzgajivačima.
Male tajne razmnožavanja
Kada kesten padne na tlo i izleti iz svoje bodljikave ovojnice, spreman je za berbu i ljudsku prehranu, no ne i za klijanje.
Do tog trenutka treba proći razdoblje hladnoće, odnosno dozrijevanja i razvoja klice. U umjetnim uvjetima taj se postupak, poznat pod nazivom stratifikacija, može provesti i u hladnjaku,
Tada kestene treba staviti u posudicu ispunjenu pijeskom ili u mahovinu, i tako držati nekoliko mjeseci. Potkraj zime, odnosno u veljači, sjeme treba izvaditi iz hladnjaka i premjestiti na toplije mjesto. U toj će fazi sjeme brzo proklijati, a tada je i idealno za sadnju u uzgojne posudice. Mlade će biljke rasti brzo, i već do jeseni izrasti u zdrave sadnice. Želimo li da nastave istim tempom, sadnice treba posaditi dublje od uobičajenog.
Na taj se način potiče razvoj korijenja iz donjeg dijela stabljike, pa biljka crpi više vode i hraniva, jednom riječju raste brže.
Pri sadnji kestena vrlo je važan položaj, Nikako ga ne smijemo okretati poput lukovice, već samo položiti na ravni dio, onako kako prirodno pada na tlo.
Novija Istraživanja vezana uz sadnju drveća pokazuju da duboko posađena sadnica raste dvostruko brže.
Sudbina pitomog kestena
Sudbina pitomoga kestena u Hrvatskoj, ali i u većem dijelu Europe, nije, nažalost, blistava. Ta su stabla masovno zaražena gljivičnom bolesti poznatom pod nazivom rak kestenove kore, bolesti od koje stabla slabe i postupno propadaju. Stoga je realno očekivati da će u nekoj, zasad neizvjesnoj budućnosti, skupljanje kestena u prirodi biti tek zaboravljena priča. Možda će nam tada biti drago što smo jednom bili pametni, pa u izolaciji nekog malog privatnog vrta posadili stablo koje će rasti, biti zdravo i stvarati plodove sljedećih 500 godina. |
|
[Vrh] |
|
|
Marijanči
Pridružen/a: 07. 02. 2009. Postovi: 145
|
Postano: 1.11.2010. pon. 20:41 Naslov: |
|
|
ima li kakav način da su kuhani kesten lakše čisti? |
|
[Vrh] |
|
|
|