Ja znam (tj. poznavao sam) ljude koji nisu vegani, a umrli su i prije 75-e. BTW WHO je i službeno proglasila svo prerađeno crveno meso kancerogeno, a crveno meso općenito "vjerojatno kancerogeno" za ljude.
Zanimljiv je način na koji je uvjeravao sebe i druge u neku svoju istinu.
U isto vrijeme izgledajući kao da živi u logoru, umire samo 3g kasnije.
Neki ljudi jedu crveno meso i žive preko 100g. I što sada?
I sad znamo da je čovjek prilično otporna životinja. No ako bismo mogli preživjeti na nuklearni otpad (možda bismo čak i svijetlili u mraku ) ne znači da bismo to trebali u svakoj prilici jesti. Meso nam je omogućilo preživljavanje. Ne znači da nam je idealna hrana.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
Postano: 4.12.2019. sri. 10:36 Naslov:
Prema mom iskustvu, prehrana voćem je najgora od svega što sam probao i to se lijepo vidi na primjeru Lockharta.
Iako ne postoji idealna hrana već samo bolje i lošije organizirana prehrana, u usporedbi sa voćem, meso je idealna hrana.
Žao mi je čovjeka,pogotovo jer je umro u iluziji i patnji.Mislim da je nemoguće dostići rekordnu starost i to pripisivati otpornosti na meso.Jer ipak kad se radi o dostizanju rekorda vrlo mali hendikep po bilo kojem pitanju onemogućiti će postizanje rekorda.Što implicira da uzimanje mesa nemože biti hendikep za dostizanje visoke starosti.Ukratko,da uzimanje mesa imalo skraćuje život,tada bi na vrhu dugovjećnosti bili sve sami vegani,što nije slučaj.
Možda će neko reći da konzumacija mesa ne skraćuje život,ali slabi zdravlje i kvalitetu života.To je još veća glupost,jer osjećaj gladi,slabosti,impotencije upravo to opovrgava.
Proučavanjem tzv. plavih zona (dijelovi svijeta s najvećim očekivanim životnim vijekom) upravo se dolazi do spoznaje da je među stogodišnjacima puno veći udio vegana i vegetarijanaca nego što je to slučaj kod ljudi mlađe dobi. Ova studija https://lifespa.com/10-surprising-facts-about-centenarians/ koja proučava plave zone je utvrdila da se broj stogodišnjaka na Okinawi smanjuje i to upravo zbog većeg unosa mesa nauštrb povrća. Na koncu meni je važno to što mogu biti zdrav i osjećati se dobro i snažno, a pritom ne moram jesti malu djecu (bilo koje životinjske vrste). U stvari kad bi mi netko garantirao da jedenjem male djece mogu živjeti 300 godina i biti savršeno zdrav i jak ja svejedno ne bih jeo malu djecu.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
Postano: 5.12.2019. čet. 09:48 Naslov:
Lijepo od tebe što si voljan odreći se 200g života u zdravlju i snazi iz ljubavi prema životinjama koje bi tebe pojele prvom prilikom.
Ako ti vlastito dobro nije toliko važno, možda bi ti bilo dobro tvoje djece?
Proučavanjem tzv. plavih zona (dijelovi svijeta s najvećim očekivanim životnim vijekom) upravo se dolazi do spoznaje da je među stogodišnjacima puno veći udio vegana i vegetarijanaca nego što je to slučaj kod ljudi mlađe dobi. Ova studija https://lifespa.com/10-surprising-facts-about-centenarians/ koja proučava plave zone je utvrdila da se broj stogodišnjaka na Okinawi smanjuje i to upravo zbog većeg unosa mesa nauštrb povrća. Na koncu meni je važno to što mogu biti zdrav i osjećati se dobro i snažno, a pritom ne moram jesti malu djecu (bilo koje životinjske vrste). U stvari kad bi mi netko garantirao da jedenjem male djece mogu živjeti 300 godina i biti savršeno zdrav i jak ja svejedno ne bih jeo malu djecu.
Mislim da pravi iskonski vegan bez suplemenata ne može živjet preko 100godina.Zato jer ono malo b12 vitamina sa životinjskog izmeta na neopranom voću i povrću nije dovoljno za potrebe stogodišnjaka,pošto mogućnost apsorbcije b12 sa godinama starosti slabi.Postoje foliranti i kvazi vegani,što je dosta rašireno među veganskom populacijom.Nazivaju se veganima,a povremeno uzimaju hranu životinjskog porijekla.
Kad spominješ plave zone,nije mi jasno na koji način to tumačiš i da li si posve realno informiran.Sardinija je plava zona,a prehrana izrazito mesna,a područja gdje ljudi najduže žive su potpuno stočarska.Ista je stvar i sa Nicoya Peninsulom na Costa Rici koja isto spada u plavu zonu.
Točno je da tradicionalna prehrana na Okinawi ne uključuje puno ribe i mesa,ali nije jedina razlika između Okinawe i ostatka Japana u količini mesa,mljeka,ribe.Postoje ogromne još daleko veće razlike u vrsti ostale hrane koju se uzimali stari Okinawci i Japanci.Stari Okinawci su većinu kalorija uzimali iz slatkog krumpira,dok drugi Japanci su slatkog krumpira uzimalni višestruko manje,a uzimali su puno više riže i šećera.Također postoji i razlika u životnom stilu i mentalitetu.
Ali đaba sva priča i statistika,kad češ ti opet odsjeći dijelove plave zone gdje se ljudi izrazito mesno hrane.A tamo gdje se uzima malo mesa te ljude češ proglasiti veganima.Mada je to potpuno krivo,jer velika je razlika između neuzimati uopće išta životinjskog porijekla i uzimati malo.
Mislim da pravi iskonski vegan bez suplemenata ne može živjet preko 100godina.
Misliti je drek znati. Nedavno sam sreo prijatelja iz USA koji mi je pričao o ženi koja je živjela blizu njega u Salt Lake Cityju. On je vegetarijanac iz Irana i znali su kod nje priređivati druženja, a on bi pripremao hranu. Finu. Egzotičnu. Vegetarijansku. Ona mu je objasnilla da podržava to što radi i njena su mu vrata uvijek otvorena, ali ona ne može jesti hranu koju on pripremi. Jede isključivo sirovu vegansku hranu. I nikad ne pere hranu. BTW ne proizvode životinje B12 nego bakterije. Naš strah od bakterija i virusa je glavni razlog zašto više nema pouzdanog izvora B12 biljnog porijekla.
Mango je napisao/la:
Kad spominješ plave zone,nije mi jasno na koji način to tumačiš i da li si posve realno informiran.Sardinija je plava zona,a prehrana izrazito mesna,a područja gdje ljudi najduže žive su potpuno stočarska.Ista je stvar i sa Nicoya Peninsulom na Costa Rici koja isto spada u plavu zonu.
Točno je da tradicionalna prehrana na Okinawi ne uključuje puno ribe i mesa,ali nije jedina razlika između Okinawe i ostatka Japana u količini mesa,mljeka,ribe.Postoje ogromne još daleko veće razlike u vrsti ostale hrane koju se uzimali stari Okinawci i Japanci.Stari Okinawci su većinu kalorija uzimali iz slatkog krumpira,dok drugi Japanci su slatkog krumpira uzimalni višestruko manje,a uzimali su puno više riže i šećera.Također postoji i razlika u životnom stilu i mentalitetu.
Ali đaba sva priča i statistika,kad češ ti opet odsjeći dijelove plave zone gdje se ljudi izrazito mesno hrane.A tamo gdje se uzima malo mesa te ljude češ proglasiti veganima.Mada je to potpuno krivo,jer velika je razlika između neuzimati uopće išta životinjskog porijekla i uzimati malo.
Ček, ti stvarno misliš da sam ja objavio tu studiju čiju sam ti poveznicu poslao? Đizus. A ok. Svatko se mora snalaziti s onim štoi ima između ušiju. Prouči si malo Loma Lindu, plavu zonu u Californiji. Iz vjerskih razloga ti ljudi ili jedu jako malo ribe (i to samo petkom) ili uopće ne jedu hranu životinjskog porijekla. Neki dan sam gledao clip o ženi iz Oregona. Umrla je sa 108 godina. Jela je (barem tako tvrdi) isključivo voće, povrće i sjemenke i to zbog religioznih razloga: tako piše u Bibliji. I to je njoj bilo dovoljno. Takvih primjera je bezbroj. I što su ljudi stariji takvih primjera odjednom bude više. Slučajnost? Ne bih rekao.
Meni je dovoljno to što mogu živjeti dobro, zdravo i kvalitetno bez mesa tj. bez ubijanja drugih životinja. Do prije 3 i pol godine sam još jeo malo ribe, ali zbog mame. Sad više ni to.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
Postano: 6.12.2019. pet. 10:16 Naslov:
Koja je poanta sa ženom koja jede neopranu sirovu vegansku hranu?
Živi tako već 100g?
Znači ti si sada po prvi puta u životu čisti vegan? Ili još uvijek jedeš nešto životinjskog porijekla?
Koji su ti osnovni izvori ugljikohidrata i masnoća i koliko ih dnevno jedeš?
Mislim da pravi iskonski vegan bez suplemenata ne može živjet preko 100godina.
Misliti je drek znati. Nedavno sam sreo prijatelja iz USA koji mi je pričao o ženi koja je živjela blizu njega u Salt Lake Cityju. On je vegetarijanac iz Irana i znali su kod nje priređivati druženja, a on bi pripremao hranu. Finu. Egzotičnu. Vegetarijansku. Ona mu je objasnilla da podržava to što radi i njena su mu vrata uvijek otvorena, ali ona ne može jesti hranu koju on pripremi. Jede isključivo sirovu vegansku hranu. I nikad ne pere hranu. BTW ne proizvode životinje B12 nego bakterije. Naš strah od bakterija i virusa je glavni razlog zašto više nema pouzdanog izvora B12 biljnog porijekla.
Mango je napisao/la:
Kad spominješ plave zone,nije mi jasno na koji način to tumačiš i da li si posve realno informiran.Sardinija je plava zona,a prehrana izrazito mesna,a područja gdje ljudi najduže žive su potpuno stočarska.Ista je stvar i sa Nicoya Peninsulom na Costa Rici koja isto spada u plavu zonu.
Točno je da tradicionalna prehrana na Okinawi ne uključuje puno ribe i mesa,ali nije jedina razlika između Okinawe i ostatka Japana u količini mesa,mljeka,ribe.Postoje ogromne još daleko veće razlike u vrsti ostale hrane koju se uzimali stari Okinawci i Japanci.Stari Okinawci su većinu kalorija uzimali iz slatkog krumpira,dok drugi Japanci su slatkog krumpira uzimalni višestruko manje,a uzimali su puno više riže i šećera.Također postoji i razlika u životnom stilu i mentalitetu.
Ali đaba sva priča i statistika,kad češ ti opet odsjeći dijelove plave zone gdje se ljudi izrazito mesno hrane.A tamo gdje se uzima malo mesa te ljude češ proglasiti veganima.Mada je to potpuno krivo,jer velika je razlika između neuzimati uopće išta životinjskog porijekla i uzimati malo.
Ček, ti stvarno misliš da sam ja objavio tu studiju čiju sam ti poveznicu poslao? Đizus. A ok. Svatko se mora snalaziti s onim štoi ima između ušiju. Prouči si malo Loma Lindu, plavu zonu u Californiji. Iz vjerskih razloga ti ljudi ili jedu jako malo ribe (i to samo petkom) ili uopće ne jedu hranu životinjskog porijekla. Neki dan sam gledao clip o ženi iz Oregona. Umrla je sa 108 godina. Jela je (barem tako tvrdi) isključivo voće, povrće i sjemenke i to zbog religioznih razloga: tako piše u Bibliji. I to je njoj bilo dovoljno. Takvih primjera je bezbroj. I što su ljudi stariji takvih primjera odjednom bude više. Slučajnost? Ne bih rekao.
Meni je dovoljno to što mogu živjeti dobro, zdravo i kvalitetno bez mesa tj. bez ubijanja drugih životinja. Do prije 3 i pol godine sam još jeo malo ribe, ali zbog mame. Sad više ni to.
Ti to nazivaš studijom?Ovaj link koji si dao običan je internet artikl jednog kiropraktičara koji piše knjige po nekim svojim duhovnim uvjerenjima.A za ovaj artikl koji je napisao dao je reference nekih 12 istraživanja što je izguglo na internetu i koje nisu čak ni puno u relaciji sa onime što on tvrdi.
Evo probaću jednostavnije da pojasnim gdje griješiš kad spominješ proučavanje plave zone.Ili gdje griješe tvoji omiljeni pisci koje ti nazivaš "znanstvenim istraživačima".
Okinawa unos mesa 20g prosječni vijek 87g
Japan unos mesa 50g prosjećni vijek 82g
Sardinija unos mesa 200g prosjećni vijek ?
Jel kužiš sad?Nekom logikom ako su Okinawci izašli van tradicije povećali unos mesa na iste razine kao ostali Japanci i tako kao smanjili životni vijek za 5godina,Koliko onda mogu živjeti ljudi na Sardiniji,više ili manje od ostalog Japana?Ako meso skraćuje život svakako manje,međutim ne,odgovor je više i to puno više!Za muškarce i više od starih Okinawaca.Shvačaš li sada paradoks?
Moj ti je savjet da nastaviš uzimat sir i školjke koje si i prije uzimao,a nebi bilo loše da se vratiš ribi.Gledaj život je kratak i treba uživat,tako da narokati se se pola kile janjetine pri odlasku na more ili nekom putovanju je baš ono što ostaje zapisano kao jedno prekrasno iskustvo po čemu će to putovanje i odmor biti zapamćen.
Gledaj život je kratak i treba uživat,tako da narokati se se pola kile janjetine pri odlasku na more ili nekom putovanju je baš ono što ostaje zapisano kao jedno prekrasno iskustvo po čemu će to putovanje i odmor biti zapamćen.
Kako ti ne kužiš da ne želim jesti malu djecu i da mi je baš dobro bez toga? Ljudsku malu djecu ili ovčju ili kravlju...svejedno mi je. Ne želim jesti ono što sam ne želim ubiti. Ne želim. NE ŽELIM. Kužiš sad? Muka mi je od takvih kao ti.
Evo ti malo o Sardiniji, za čije stanovnike očito nisi znao da imaju tipičnu mediteranskiu dijetu: "The classic Sardinian diet consists of whole-grain bread, beans, garden vegetables, fruits, and, in some parts of the island, mastic oil. Sardinians also traditionally eat pecorino cheese made from grass-fed sheep, whose cheese is high in omega-3 fatty acids. Meat is largely reserved for Sundays and special occasions." A i ovo ti je dobra poveznica https://www.today.com/health/sardinias-mediterranean-diet-10-foods-lengthen-your-life-t13951 Ali što vrijedi kad te to ne zanima?
Gledaj život je kratak i treba uživat,tako da narokati se se pola kile janjetine pri odlasku na more ili nekom putovanju je baš ono što ostaje zapisano kao jedno prekrasno iskustvo po čemu će to putovanje i odmor biti zapamćen.
Kako ti ne kužiš da ne želim jesti malu djecu i da mi je baš dobro bez toga? Ljudsku malu djecu ili ovčju ili kravlju...svejedno mi je. Ne želim jesti ono što sam ne želim ubiti. Ne želim. NE ŽELIM. Kužiš sad? Muka mi je od takvih kao ti.
Evo ti malo o Sardiniji, za čije stanovnike očito nisi znao da imaju tipičnu mediteranskiu dijetu: "The classic Sardinian diet consists of whole-grain bread, beans, garden vegetables, fruits, and, in some parts of the island, mastic oil. Sardinians also traditionally eat pecorino cheese made from grass-fed sheep, whose cheese is high in omega-3 fatty acids. Meat is largely reserved for Sundays and special occasions." A i ovo ti je dobra poveznica https://www.today.com/health/sardinias-mediterranean-diet-10-foods-lengthen-your-life-t13951 Ali što vrijedi kad te to ne zanima?
Ovaj link koji navodiš je fantastika slična kao sajtovi sa Hunza-dugovječnim veganima.Najviše vjerujem ljudima koji tamo žive ili su odrasli tamo https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/what-blue-zone-island-sardinia-can-teach-us-about-living-ncna1011051“ Ključni dio "In my area especially, meat is a major part of the diet,” says Piras. “The specialities are suckling pig, lamb, and some beef. Most of the vegetables would be limited to just very basic radishes, fennel and celery."
U plavoj zoni Sardinije narod živi stočarski,a neki mudraci po portalima pišu,da su to praktički veganski stočari.Imaju stoku,a meso jedu 2puta mjesečno??Vjerujem da je prije više od 60godina bilo takvih slučajeva kao posljedica siromaštva,visokog nataliteta i zaostale tehnike obrade zemljišta.meso se smatralo bogatstvom.a ko ga nije imao smatrao se siromahom -pačenikom.Ali ništa od toga danas nema i meso je dostupno svima.
Nadalje prehrana na Sardiniji razlikuje se od prehrane ostatka Italije i to nije ona tipična mediternska prehrana.
https://www.italymagazine.com/featured-story/sardinians-lay-claim-longevity-diet
The culinary traditions of Sardinia, which is in an island located about 120 miles off the coast of Italy, differ somewhat from Italian diets on the mainland. Sardinians insist that it is their diet, heavy on roast pig, lamb, red wine, milk and cheese, that makes for a long life.
A sad zašto su se ljudi koji nisu mogli zbog siromaštva jesti meso često smatrali pačenicima i jadnicima?Najbolji primjer je izjava jednog bivšeg logoraša kojemu su mjesecima davali samo grah,krumpir i zelje.Kad je kroz šetnju pored logora vidio sa drugim logorašima mrtve konje,navališe oni kao vampiri da očnjacima pokušaju otrgnuti komade mesa ili makar posisat malo krvi.I Ogi i ja smo osjetili isto,kad jedeš veganski tada ustaješ od stola punog želudca,a svejedno gladan.Koliko god bilja da jedeš organizam osjeća da nije dobio svoje.Zato ima tako ogroman postotak vegana-foliranata,koji tvrde da nejedu ništa životinjskog,a u kriznim razdobljima ipak pojedu.Ljuti su na sve oko sebe,jer žrtvuju sebe(trpeći konstantnu glad),dok su drugi siti i dobro im je.I to onda vodi u jednu ljubomoru,zagriženost i mržnju.Neću ti davati više savjete,jer vidim da si ljut.Ovo pišem više radi ostalih forumaša.Jer nije dobro biti previše lakovjeran i vjerovati svakakvim kojekakvim internet člancima,o tobožnjim uspješnim veganima.Iskreni forumaši su svi odustali od veganizma.I mislim da su riječi "ubojica djece" pregrube i pljuvački nastrojene po vlastitoj vrsti.Kao da sam sebi neko pljune u facu i popljuje i svoje pretke nazivajući ih ubojicama djece i koljačima i vlastitu evoluciju popljuje također,očito smatrujući da je bolje da je mozak ostao na razini čimpanze ili drugih primata,nego da se ikada uzelo meso.
Osim toga neke vrste su i stvorene da neprežive,ako svinja okoti 12malih,i za vrijeme života obavi 4-5okota,logično je da će tek 4-5posto svinjčića preživjeti i sudjelovati dalje u razmnožavanju,ostali će stradati od mesojeda predatora.Priroda je to tako odredila,da nema mesojeda predatora ili da ih čovjek ukloni uz moto "niko nikog nesmije ubit"i.Razne svinje,zmije i štakori ući će ti u dvorište i na kraju se opet pobijati između sebe zbog nedostatka prostora.Te živine su stvorene za ubijanje,priroda je tako odlučila.Ja nemam nikakvu grižnju savjesti što jedem životinjske proizvode,svi moji preci su to radili,a da nisu djeca bi im umrla i vrsta bi izumrla.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
Postano: 11.12.2019. sri. 10:26 Naslov:
Upravo na selu pripremam imanje za uzgoj životinja iako se ne poznajem dovoljno dobro da bih znao hoću li ih moći ubijati za hranu. To ćemo vidjeti! Vjerovao sam da imamo izbor, danas više ne vjerujem u to. Danas me zanima uzgoj životinja za hranu na što prirodniji i za njih (i za nas) bolji način.
Ovce i njihove bakterije čine čudo pretvarajući travu u visokokvalitetan oblik hrane za ljude. Čine ono što mi ne možemo i pri tome žive svoj život u punini. Da bi mi mogli živjeti u punini, trebamo takvu kvalitetnu hranu. Volio bih da možemo živjeti na jabukama i orasima ali ne možemo, probao sam, ne možemo! Jedno je preživljavanje i paćenje svog organizma, drugo je osloboditi svoj potencijal. Činjenica je da se danas, desetak godina stariji, osjećam neusporedivo bolje nego tada kao vegan.
Pkristo, prenesi nam svoje znanje, objasni nam što i kako jedeš
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.