Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13031 Lokacija: Zagreb
Postano: 15.1.2017. ned. 14:39 Naslov:
Imam ideju, zamrzavanje šipka u nekom obliku.
Možda najjednostavnije ovako:
1. Oprati, očistiti, osušiti i ohladiti šipak
2. Hladnim prešanjem iscijediti sok i naliti u kalup za ledene kocke
3. Zamrznuti
Ako se sve izvede brzo, pri nižoj sobnoj temp. i manje svijetla, ne bi trebalo propasti puno C vitamina.
Može se preskočiti 2. točka ali ovako je kasnije puno praktičnije.
Google ne pronalazi gotovo ništa
Bilo bi zanimljivo ispitati sadržaj vitamina prije i nakon nekoliko mjeseci u zamrznutom stanju.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13031 Lokacija: Zagreb
Postano: 16.1.2017. pon. 13:03 Naslov:
Sada sam razgovarao sa njom, svježih više nema, kažu da ono malo što ostane na grmu pojedu ptice.
Berba je u 9 i 10mj.
Kaže da se hladnim prešanjem divljeg šipka ne može dobiti sok jer u njemu nema vode.
Prema ND polovica šipka je voda: http://nutritiondata.self.com/facts/ethnic-foods/10470/2
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13031 Lokacija: Zagreb
Postano: 16.1.2017. pon. 13:25 Naslov:
Rose hips of some species, especially the Dog Rose (Rosa canina) and Rugosa Rose (Rosa rugosa), are a rich source of vitamin C. With one to two percent vitamin C, by dry weight, rose hips have a higher content than citrus fruit. During World War II when imports of citrus products to Great Britain were limited, tons of rose hips were harvested there from the wild to make rose hip syrup as a vitamin C supplement for children.
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.