
Kres salata (Lepidium sativum) – grbica ili kreša jednogodišnja je biljka kod koje se koristi mlada rozeta lišća. U zapadnoj Europi uobičajen je uzgoj kres salate (engl. garden cress) u plastičnim posudicama u zaštićenom prostoru tijekom cijele godine, a koristi se cijeli nadzemni dio biljke u fazi kotiledona. Sjeme se sije na vlažnu bugačicu ili staničevinu postavljenu na dno posudice, a klija na svjetlu i pri temperaturi oko 20 °C. Uz održavanje vlage supstrata i pri optimalnoj temperaturi, tijekom desetak dana biljke su u fazi kotiledona i visine oko 5 cm te kao takve dolaze na tržište gdje se u rashladnim vitrinama (pri 1 °C) mogu održati desetak dana. Može se sijati i na otvorenom, od proljeća do jeseni, u redove razmaka 10 do 15 cm te utroškom sjemena od 5 do 8 g/m2. Ovisno o razdoblju godine, dužina vegetacije je 15 do 30 dana, a mladi listovi dužine 6 do 10 cm režu se u razini tla i pripremaju za tržište.
Kres salata je bogat izvor minerala i vitamina, pikantnog okusa, a koristi se kao salata ili dodatak drugim salatama, sendvičima, juhama, umacima i svježem siru. Listovi se mogu kuhati kao varivo ili pak konzervirati u octu. Ljekovitost ove povrtne vrste očituje se kod nedostatka apetita, probavnih smetnji te upale mokraćnog mjehura.
Autor: Sanja Fabek, dipl. ing. agr.