Kim / Kumin

Gospina trava, neven, ružmarin, kadulja, lavanda, maslačak, majčina dušica, kopriva, ...
Odgovori
Avatar
milevaindia
Postovi: 618
Pridružen/a: 03 stu 2007, 14:16
Lokacija: sombor, srbija

Kim / Kumin

Post Postao/la milevaindia »

predivan zachin...tek smo ga pre nekoliko dana nabavili...inache ga bakte koriste.....
mmmm...fenomenalan.....


"Malo kima posutog na salatu od krastavca ili sve� bosiljak na siru mocarela � ne samo da daju izvrstan ukus, već su i zdravi. Neki začini deluju kao oksidanti tvrdi bečki stručnjak Hademar Bankhofer. Oni �tite ćelije od agresivnih �tetnih materija iz okru�enja. Slobodni radikali utiču da na�e ćelije prevremeno stare i obolevaju.

�alfija, origano, timijan, ruzmarin, morač kurkuma, kim, anis, korijander, kumin i estragon su prema mi�ljenju profesora Bankhofera pravi �podmlađivači�. Kumin, morač, estragon i kurkuma sadr�e tzv. terpenoide, koji sni�avaju visok nivo holesterola. Posebna moć se krije u kurkumi, jer mozak odr�ava u formi. Muskat, đumbir, čili i karanfilić deluju kao za�tita ćelijama. Paprika i �afran su velika podr�ka immunitetu.

Ono na �ta treba obratiti pa�nju je da se začini ne kuvaju dugo. Bankhofer savetuje da se začini dodaju neposredno pred zavr�etak kuvanja, jer onda optimalno razviju svoj miris i ukus, podstiču probavu i deluju lekovito".
Odgovori