ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12641 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 28.11.2018. sri. 09:39 Naslov: |
|
|
Histamin je molekula koja se može unijeti hranom, ali nastaje i u organizmu pod utjecajem enzima histidin-dekarboksilaze. Histamin je medijator mnogih bioloških reakcija, objašnjava stranica bioinstitut.hr. Preko svojih receptora, uzrokuje kontrakciju glatkih mišićnih stanica, povećava permeabilnost krvnih žila i sekreciju sluzi, uzrokuje tahikardiju, promjene krvnog tlaka, aritmije te stimulira sekreciju želučane kiseline.
Kod nekih će osoba unos histamina izazvati tzv. intoleranciju na histamin, koja se katkad pogrešno opisuje i kao trovanje histaminom (naziv trovanje nije prikladan jer se ne radi o reakciji koja će se javiti kod svih osoba koje su konzumirale namirnicu koja sadrži histamin, nego samo kod pojedinaca kod kojih je prag podnošljivosti prema histaminu niži).
Kod ljudi koji su osjetljivi na histamin, nakon konzumiranja namirnica koje ga sadrže u većoj količini može doći do slijedećih tegoba:
• Problemi u probavnom traktu (bolovi i grčevi u trbuhu, zatvor stolice, napuhanost trbuha, proljev ili meka stolica, mučnina praćena povraćanjem)
• Glava i lice ( jaka glavobolja, migrena, nesvjestica, kroničan umor, otekline lica i crvenilo, često kihanje, začepljen nos ili povećana sekrecija iz nosa),
• Simptomi na koži (osip praćen vidnim crvenilom i neugodnim svrbežom, urtikarija),
• Prsni koš (astma, aritmija srca , nizak krvni tlak , nešto rjeđe i otežano disanje),
• I ostalo ( nesanica i drugi poremećaji spavanja- anksioznost, iznenadne promjene raspoloženja, snižen krvni tlak, hladnoća).
• histamin nastaje kao razgradni produkt bjelančevina (meso, mliječni proizvodi, jaja), pa se u njima može nalaziti u većim količinama koje prelaze prag tolerancije
• hrana zbog duljeg stajanja ili eventualnog početka kvarenja sadrži povećane količine histamina
• jela koja se često podgrijavaju ili dulje čuvaju, pa čak i u hladnjaku, automatski sadrže velike količine histamina - zato je preporučljivo uvijek jesti svježe pripremljenu hranu!
• histamin se ne razara kuhanjem, smrzavanjem ili grijanjem u mikrovalnoj pećnici (što je danas vrlo popularan način pripreme hrane)
• uzimanje alkohola u kombinaciji s hranom koja sadrži histamin pojačava njegovo djelovanje, pa je i reakcija jača (npr. crveno vino i sir). |
|