Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Maslina

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Južno
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10990
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.9.2007. sub. 02:43    Naslov: Maslina Citiraj i odgovori



Smatra se da je maslina jedna od najstarijih namirnica, poznata već između 5 i 7 000 godina, porijeklom s Krete. Ubrzo se proširila u Egipat, Grčku, Palestinu i Malu Aziju.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Od drveta do stola
Masline su vrsta voća i plod su drveta Olea europaea. Zbog visokog postotka masti (15-35%), maslina je dobila ime po latinskoj riječi olea, što znači ulje. Cvate u travnju i svibnju, a plod se bere u jesen.

U doba dok se tehnologija prerade još nije razvila, dio nezrelih maslina ubirao bi se u rujnu i neko vrijeme namakao u morskoj vodi, nakon čega bi se one oprale i spremale u kamene posude ili staklenke, te prelile morskom vodom s dodanim grančicama komorača. Tako pripremljene, mogle su se konzumirati do sljedećeg proljeća. Crne, potpuno zrele masline solile su se i spremale u posude ili pletene košare koje su propuštale vodu.

U današnje doba masline se beru u listopadu i studenom. Neke se ubiru dok su još zelene i nezrele, a druge se puste da potpuno dozriju i postanu crne. Međutim, crna boja može se postići i ako se nezrele zelene masline ostave na zraku, pa one naknadnom oksidacijom dobiju tamniju boju.

Raznolikost plodova
Izvorno je plod gorak, a okus uzrokuje glikozid oleuropein, koji se nalazi u koži masline. Zato se nakon branja plod mora obraditi. Način obrade sirovih maslina ovisi o vrsti, mjestu uzgoja, vremenu branja te okusu, teksturi i boji koju se želi postići.

Na boju masline, koja određuje njene konačne karakteristike, utječe se različitim metodama obrade kojima se maslina podvrgava, uključujući fermentaciju i/ili čuvanje u ulju, vodi, rasolu ili soli. Osim što maslina mijenja boju u crnu, ljubičastu, smeđu, crvenu ili žutu, ovim se postupcima mijenja i tekstura kože, koja može biti glatka i sjajna ili naborana.

Osim po veličini i obliku, masline se razlikuju i po okusu, koji može biti kiselkasto-gorkast, pikantan ili sladak. Danas se sve češće u trgovinama mogu pronaći masline bez koštica, ali i one punjene sirom, paprikom, kaparama ili orašastim voćem.

Ljekovita svojstva
Masline su vrlo dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar izvor vitamina E. Čak 75% ukupnih masti čini oleinska kiselina, za koju se pokazalo da smanjuje razinu kolesterola. Zahvaljujući stabilnosti mononezasićenih masnih kiselina, masline imaju zaštitno djelovanje na stanice, osobito u kombinaciji s vitaminom E. Njihovim uzajamnim djelovanjem smanjuje se rizik od oštećenja stanica, kao i nastajanje upalnih procesa.

Vitamin E je glavni tjelesni antioksidant, topiv u mastima, koji hvata i neutralizira slobodne radikale u svim područjima u tijelu gdje je prisutna mast. Slobodni radikali uzrokuju oštećenja koja mogu dovesti do brojnih oboljenja. Tako, na primjer, oksidiraju kolesterol, koji se potom nakuplja u arterijama, a posljedica može biti srčani ili moždani udar. Sprečavanjem oksidacije kolesterola, masline sprečavaju i razvoj srčanih bolesti.

Osim mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E, maslina sadrži i brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji također imaju protuupalna svojstva. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, osteoartritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali. Pokazalo se da vitamin E iz maslina može čak ublažiti pojavu osjećaja vrućine kod žena u menopauzi.

Upotreba maslina
Osim za proizvodnju maslinovog ulja, masline se u kulinarstvu koriste za pripremu različitih namaza za predjela, ali i za umake za ribu i perad. Može ih se dodati u gotovo sve salate, a sve se češće dodaju i u umake za tjesteninu.

Želite li pripremiti marinirane masline, stavite ih u maslinovo ulje i dodajte limunov sok, te sjemenke korijandera i kima.

U Španjolskoj se nedavno pojavio i kruh koji sadrži hydroxytyrosol, antioksidant dobiven iz maslina, koji pomaže u sprečavanju starenja. Kod nas se u nekim trgovinama mogu kupiti lepinje s komadićima maslina.

Na otoku Braču priprema se i liker od crnih maslina. Za to su vam potrebni rakija, zrele crne masline, šećer, korica limuna, naranče i grejpa, te klinčić. Nakon miješanja svih sastojaka, posuda u kojoj se priprema ostavi se da odstoji 40 dana, potom se filtrira i ostavi da sazrije kroz 6 mjeseci.


Zadnja promjena: ogi; 25.5.2018. pet. 12:50; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10990
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.9.2007. sub. 02:50    Naslov: Citiraj i odgovori

Maslina je dugogodišnje, vijugavo i kvrgavo drvo, visoko oko 12 metara. Listovi su uski, s gornje strane zelenkaste, a s donje sivkaste boje. Nemaju miris, dok je okus trpak, blago gorak. Plod drveta je jajolika koštunica ili maslina koja je prepuna ulja. Nepotpuno zrele masline, još zelene daju najfinije ulje, dok je ulje od crnih maslina nešto lošije kvalitete. Maslina sadrži flavonske heterozide, saponozide, tanin, šećer, smole, bjelančevine, klorofil, vitamine A i E i dr. Najviše raste u primorskim predjelima, gdje raste i samonikla. Prve masline posađene su prije otprilike 6000 godina i otada su cijenjene u prehrani, ljekarstvu i kozmetici. Maslina se spominje u Bibliji, kao simbol mira i dobronamjernosti, ali i života i nade.

Za stare Grke maslina je bila simbol mudrosti. Smatrali su da je božica Atena od Posejdona dobila neki otok tako što je žiteljima dala najdragocjeniji dar, maslinovo stablo. Blijedo zelenkasto-žuto ulje vrlo je hranjivo i smatra se najčiščim od svih biljnih masnoća. Toliko je čisto da se utrljavalo u kožu dojenčadi kao dodatna njega.

Maslina ima veliku unutarnju i vanjsku primjenu, a najčešće se koriste ulje i listovi. U narodnoj medicini čaj od listova masline koristi se za snižavanje krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Zbog umirujućeg djelovanja maslinovo ulje često se koristi kao pomoć kod probavnih tegoba, vjetrova, dispepsije, žgaravice, gastritisa, čireva probavnih organa, kolitisa i zatvora. Blagotovrni učinak ima i na jetru, kod kamenca i pijeska žučnog mjehura, te žučnog napada. Osim toga, maslinovo ulje odlično djeluje na dišne organe, pomaže kod kašlja, promuklosti, povišene tjelesne temperature, laringitisa i katara. Smatra se da ljudi koji jedu mnogo maslinovog ulja mogu očekivati dulji život, zbog vitamina - antioksidansa koje ono sadrži. Znanstvenici du dokazali da ono smanjuje količinu štetnog kolesterola, sklonost arteriosklerozi, srčanoj i moždanoj kapi, te smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

U vanjskoj primjeni maslinovo ulje blagotvorno djeluje na zdravlje kože, štiti ju od iritacije, čini je glađom, umiruje ekceme, pomaže kod ispucalosti i herpes simplexa, a omekšava i tjemenicu u dojenčadi. Malo toplog maslinovog ulja ublažava bol u uhu. U kombinaciji s naribanim češnjakom izvrsno je ulje za masažu protiv boli u zglobovima i neuralgije. Maslina ima visoku hranjivu vrijednost u prehrani i kozmetici, ponajprije zbog izvora vitamina A i E koji sprječavaju prerano starenje kože. Ulje se često koristi i za njegu kože i kose, naročito suhe. Posebno se preporučuje kod ispadanja kose.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 29.5.2011. ned. 12:35    Naslov: Citiraj i odgovori

Ovakve fotke možda niste do sada vidjeli, ovo su neke od mojih maslina (snimljeno 19.12.2009.)





Dan poslije toga temperatura se spustila (samo) do -7 što nije uspjelo izazvati nikakva oštećenja, pa je naredne sezone urod bio skoro rekordan (12.11.2010.).

[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10990
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.5.2011. ned. 15:43    Naslov: Citiraj i odgovori

Lijepe fotke Smile

U kojem je dijelu Istre?
Znaš možda da li se prodaje neko dobro poljoprivredno zemljište u Istri za organski uzgoj?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 29.5.2011. ned. 17:29    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:

U kojem je dijelu Istre?

Južni.

ogi je napisao/la:

Znaš možda da li se prodaje neko dobro poljoprivredno zemljište u Istri za organski uzgoj?

Konkretno ne znam, ali generalno, u tu svrhu može poslužiti svako zemljište koje je dovoljno vremena bilo zapušteno odnosno neobrađivano ili je već bilo obrađivano organski, koje se nalazi na što neatraktivnijem području što dalje od turizma i industrije i koje (bar koliko je poznato) nije u planu za neki besmisleni turistički, prometni, industrijski i slični projekt (golf da ne spominjemo Sokirani Mad ).
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10990
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 25.5.2018. pet. 12:54    Naslov: Citiraj i odgovori

Za nekog ona samo je stablo,
kvrgavo, prignuto,
što svoje nožne prste
u škrip zariva.
Za nekog samo je plod
od kog se ulje zlaćano dobiva.
Za nekog je krošnja
što u vrelom ljetnom danu
hladovinu dariva.
Za nekog je drvo
zelenih listova
od kojeg ljekoviti čaj se spravlja.
Za sve to je stablo –
maslina stara il´ mlada
što plodove svoje nesebično daje.
A ti putniče,
kad prođeš
pored njena stabla razgranata,
stani, predahni –
u predahu kratkom
svoj naklon joj pokloni.

NAKLON MASLINI - Dinko
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Južno Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan