Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Svježe mljeveno brašno
1, 2  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12504
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2007. pet. 21:03    Naslov: Svježe mljeveno brašno Citiraj i odgovoriZAŠTO SVJEŽE MLJEVENO BRAŠNO...
...zato što samo cijelo i neokrnjeno zrno sadrži kao 'prirodna konzerva' sve životno potrebne hranjive sastojke u idealnom zajedničkom ustroju. Čim se zrno samelje jedan dio njegove građe, sastojka vrlo brzo se izgubi. Odgovornost za smanjenje vrijednosti brašna odmah nakon mljevenja preuzima priroda: oksidacija - reakcija na kisele tvari u zraku, zbog čega naribana jabuka pocrni. Kod brašna se događa slična reakcija koja se ne može vidjeti. Prije svega u klici zrna masnoće se užegnu. Takvom brašnu vrijednost je znatno smanjena, te ono više nije punovrijedno.
Najvažniju osnovnu životnu namirnicu ŽITO posjedujete u njegovom punovrijednom obliku. I ne samo to, uz aspekt zdravlja pružit će Vam se mogućnost da iskoristite Vaše kulinarske vještine na zadovoljstvo cijele obitelji.


Zadnja promjena: ogi; 8.10.2011. sub. 23:06; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12504
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2007. pet. 23:30    Naslov: Citiraj i odgovori

Mljevenjem žitarica dobijamo brašno od kojeg se izrađuju razne kaše, pogačice, tjestenina ali najčešće se koristi za izradu peciva i kruha. Kaše i bezkvasne pogačice ili lepinjice mogu se izrađivati od brašna bilo koje žitarice. Međutim kao osnovu za dizana tijesta (peciva, kruh, kolači) trebaju se koristiti isključivo brašna pšenice, krupnika, raži te brašna hibrida (križanaca pšenice i raži). Naime samo navedene žitarice sadrže svojstvo da kisnu, i pečenjem stvore koricu koja zadržava plinove te tijesto raste. Za to su odgovorne bjelančevine glutena, ljepljive smjese koja se nalazi u navadenim žitaricama. Ostale žitarice imaju jako malu količinu glutena, ili ga uopće nemaju.
Okus i teksturu kruha možemo mijenjati dodavanjem brašna drugih žitarica. Za lagane kruhove s mekom sredinom koriste se brašna s visokim sadržajem glutena . Teže i gušće štruce se dobiju kombinacijom pšeničnog brašna s brašnom drugih žitarica koje imaju niži sadržaj glutena.

Pšenično brašno
Za razumijevanje različitih vrsta brašna prisutnih na tržištu nužno je poznavati strukturu pšeničnig zrna te postupak izrade brašna.

STRUKTURA ZRNA
Zrno pšenice se sastoji iz sljedećih dijelova:
Ovojnica: Je vanjska ljuska zrna koja sadrži mnogo celuloze, balastnih tvari, mineralnih soli i vitamina. Na nju otpada 14-16% zrna. Od ovog sloja se ljuštenjem zrna dobijaju mekinje ili posije.
Aleuron: ili aleuronski sloj je vanjski sloj endosperma. Ovaj sloj je bogat mastima, bjelančevinama (albumin i globulin), mineralnim tvarima i vitaminima. Jačim izmeljavanjem žita iz bijelog brašna uklanjaju se vanjski slojevi zrna (ljuska i aleuronski sloj).
Endosperm: Čini glavninu zrna (81-83% kod pšenice ili 51% kod zobi). Po svom sastavu, najveći dio endosperma otpada na zrnca škrobi (36-59%), zatim sljede bjelančevine (7-12%) te različiti uglikohidrati (2-3%) , masti (1%) i male količine celuloze. Bjelančevine prisutne u zrnu svake žitarice mogu se podijeliti u dvije vrste: prolamine i gluteline. Odnos ovih bjelančevina varira od žitarice do žitarice. Po tome je pšenična jedinstvena jer sadrži otprilike jednake količine prolamina zvanog gliadin i glutelina zvanog glutenin. Od ovih dviju bjelančevina , uz prisutnost vode, te mehaničkom obradom (mijesenjem) nastaje gusta, povezana, elastična i plastična masa poznata kao gluten ili ljepak. On je u stanju upiti vodu i nabubriti i do 200%, a daje tijestu ona tako poželjna pekarska svojstva.
Endosperm je po energetskom sadržaju visokovrijedan, dok je po nutritivnoj vrijednosti siromašan jer ne sadrži vitamine i minerale.
Odnos dvaju glavnih sastojaka endosperma (škroba i "glutena" odnosno bjelančevina koje ga oformljuju) određuju izgled zrna, kvalitetu brašna i njegovu kasniju namjenu. Zrna bogata škrobom su neprozirna, mrvljiva i brašnasta, dok su zrna s mnogo bjelančevina tvrda, glatka i staklasta.
Klica: Klica se nalazi pri osnovi zrna s leđne strane, koso položena. Na nju otpada 2,5-3,8% zrna.U noj nalazimo masti, bjelančevine, ugljikohidrate, mineralne tvari, enzime i balstne tvari. Manoće u klici lako oksidiraju pa brašno gubi kvalitetu (užeglost, kiselost i gorčina), stoga se ona uklanja iz rafiniranih brašna. U ljuskoj prehrani se koriste za dobijanje ulja, a mogu se koristiti i kao zamjena za orahe.

METODE MLJEVENJA
Tisućljećima se zrno mljelo mlinskim kamenom čime se dobijalo integralno brašno. Prosijavanjem i odstranjivanjem mekinja dobijalo se relativno hranjivo bijelo brašno jer se nisu uklanjali drugi slojevi zrna. Početkom devetnaestog stoljeća za mljevenje brašna, počeli su se koristiti valjci umjesto mlinskih kamenja. Sedam redova čeličnih valjaka mrvilo je zrno tako da je svaki red obavljao svoj dio posla: prvi je red razbijao jezgru i odvajao klicu od brašna, drugi je ljuštio srednji sloj, dok napokon zadnji valjak nije mrvio jezgru u rafinirano bijelo brašno. Nestajanjem klice , koja se zbog sadržaja masnoća brzo kvarila, te uklanjanjem mekinja koje su upijale vlagu, dobilo se trajnije ali istodobno brašno siromašno hranjivim sastojcima.

TIPSKA PŠENIČNA BRAŠNA
Ovisno o načinu mljevenja, uklanjanja određenih slojeva zrna te upotrebljenih sorti ili mješavina sorti pšenice, razlikujemo sljedeće tipove pšeničnog brašna:
integralno - graham - prekupa.To je cijelovito brašno dobiveno prekrupljivanjem (usitnjavanjem) očišćenih i pripremljenih žita bez prosijavanja. Sadrži sve dijelove žitnog zrna i stoga je najpovoljnije za ljudsku ishranu. Zbog toga sadrži više bjelančevina, vitmina ( osobito B grupe - iz posija, te vitamina E - iz klice) i mineralnih tvari. Kruh izrađen u potpunosti od ovog brašna je dosta krh i tvrd. Stoga se često kombinira s ostalim tipovima pšeničnog brašna ili s brašnima drugih žitarica kako bi se dobio izdašan i hranjiv kruh.
Krupica ( tip 400 ), griz
Bijelo ( tip 500 ) - Nastaje prvenstveno iz endosperma. Sadrži najvećim dijelom škrob i bjelančevine.
Polubijelo ( tip 850) - Proizvodi se perifernih dijelova pšeničnog zrna zbog čega sadrži više bjelančevina, mineralnih tvari i vitamina od bijelog brašna.
Crno ( tip 1100) - U odnosu na ostala tipska brašna (500, 400 i 850) ima veću prehrambeno biološku vrijednost zbog većeg sadržaja minerala i vitamina te viši sadržaj biljnih vlakana.
Glutensko brašno - 75% glutena i 25% tipskog brašna. Koristi se malim količinama da bi se poboljšala kvaliteta kruha (povećava volumen). U tom se slučaju najprije dodaju brašna najbogatija glutenom pa se dobro istuku kako bi se formirala glutenska tekstura. Ova vrsta brašna je posebno poželjna pri korištenju brašna s niskim sadržajem glutena (sojino, raž i druga brašna)
Razna namjenska brašna :
- za tanka tijesta - brašna iz sorti pšenica s visokim sadržajem glutena radi lakšeg razvlačenja tijesta
- za tjesteninu - grublje mljeveni endosperm tvrde (durum) pšenice tkz. semolina. Služi i za izradu cous-cousa.
- za dizana tijesta
- oštra (krupičasta brašna) Ovo je namjensko brašno nešto grublje teksture koja se može i opipati ako protrljamo malo brašna među prstima. Upotrebljava se za izradu raznih biskvita, keksa, prhkog tijesta, raznih vrsta pita ili krema - dakle tamo gdje nije potrebno dizanje tijesta. Za proizvodnju ovog brašna se koriste mekše sorte pšenica.

Krupnik brašno
Ima jako veliku količinu glutena i može se koristi samostalno kao i pšenično brašno. Ima lagano slatkast okus i zlatno smeđu boju. Može se koristiti u kombinaciji s pšeničnim brašnom za dobijanje miješanih kruhova.

Raženo brašno
Raž je druga po redu krušna žitarica. Ovo brašno sadrži manju količinu glutena tj. ima dosta bjelančevina koje tvore gluten ali on nije tako čvrst i fleksibilan kao onaj u pšenice. Raženo brašno sadrži relativno mnogo pentosana koji doprinosi viskozitetu tijesta. Zbog toga je raženi kruh gušći i žilaviji nego pšenični. Ovo brašno se odlikuje višim sadržajem kalcija i željeza i bjelančevina veće prehrambene vrijednosti u odnosu na pšenično brašno. Kruh od samog raženog brašna ima više vlage te duže zadržava svježinu, crniji je , ima slabije razvijenu sredinu i nije šupljikav kao pšenični. Međutim , zbog manjeg sadržaja škroba pogodan je za dijabetičare.
Raženo brašno se često koristi u smjesama brašna za integralne kruhove, kao dodatak pšeničnim i kukuruznim kruhovima. Ono takvim kruhovima podiže hranjivu vrijednost , daje mu specifičan , puniji okus i znatno produžava njegovu svježinu. Izdašan kruh koji nalazimo u trgovinama pod imenom "raženi", obično se radi od 30% raženog i 70% pšeničnog brašna.
Raženo brašno se gradira na različite tipove prema stupnju uklanjanja posija ili čišćenja tokom mljevenja. Što se više posija uklanja, brašno je svjetlije, ima manje bjelančevina i vlakana te ima blaži okus. Podijela je slična podijeli pšeničnog brašna pa tako nalazimo sljedeće tipove raženog brašna:
Prekrupa (kao pšenično integralno)
Tip 750 (kao bijelo brašno)
Tip 950 (kao polubijelo brašno)
Tip 1250 (kao crno brašno)
Zbog specifičnih osobina raži i pšenice, njihovim međusobnim križanjem, nastoji se dobiti žitarica koja bi imala kombinirane osobine oba zrna. Tako nastaje hibrid - žitarica nazvana Tritikala.

Sojino brašno
Sojino brašno ima lagano slatkast okus. Krajnje je bogato kvalitetnim bjelančevinama i izvrstan je izvor željeza, kalcija i vitamina B skupine.
Ovo brašno fine teksture ne sadrži gluten i najčešće se koristi kao dodatak drugim brašnima u pripremi tijesta dajući im bolji okus i povećava im hranjivu vrijednost. Naime samo 5% sojinog brašna dovoljno je da se ukupna količina bjelančevina pšeničnog kruha poveća za oko 2,5 %. Ova količina sojinog brašna se preporuča u pripremi pšeničnog integralnog kruha jer u toj količini ne smanjuje poželjne osobine tijesta, volumen štruce, teksturu i boju sredine dok istovremeno obogaćuje kruh, produžava mu svježinu i daje dodatnu mekost (zbog sposobnosti zadržavanja vlage) i konačno ljepše posmeđi koru.
Osim u proizvodnji kruha i peciva, sojino brašno se koristi i kao dodatak raznim proizvodima prehrambene industrije; slasticama, tjesteninama, paštetama, mesnim konzervama i kobasicama, juhama, umacima. Ono se koristi i kao osnovna sirovina u proizvodnji teksturiranih sojinih bjelančevina ili sojinog mesa.

Kukuruzno brašno
Nekada je kukuruzni kruh predstavljao osnovnu namirnicu u narodnoj ishrani, ali je danas potisnut upravo zahvaljujući pšenici.
Za razliku od pšeničnog brašna, kukuruz, iako ima nešto sirovih bjelančevina, ne sadrži gluten neophodan za rast tijesta pa se mora kombinirati s drugim brašnima u proizvodnji dizanih pekarskih proizvoda. Međutim, za lepinje od kojih su možda najpoznatije meksičke tortilje, ono je samo po sebi sasvim dovoljno.
Najčešće se kukuruzno brašno i krupica upotrebljavaju za izradu kaša i palenti.
Kvalitetan kukuruzni kruh se može napraviti od 25-30 % kukuruznog brašna pomiješanog s 70-75% pšeničnog brašna. Poželjno je takvom kruhu dodati i malo sojinog brašna. Pošto je kukuruzno brašno nešto zrnatije strukture potrebno ga je prije zamijesivanja propariti ili preliti s vrućom vodom pa čekati da se ohladi prije dodavanja ostalih sastojaka.
Ovakav kruh ima karakterističnu žućkastu boju i prijatan slatkast okus.
Pšeničnom kruhu možemo dodati i malo kukuruzne krupice koja mu daje hrskavu slatkoću.

Zobeno brašno
Kod izrade kruha mogu se koristiti cijele i samljevene zobene pahuljice kao i zobeno brašno čime dobijemo pomalo zrnastu teksturu i karakterističnu aromu zobi.
Ovo brašno se može koristiti i kod pripremanja jela kod koja trebaju nešto za zgušnjavanje ili povezivanje (umaci, popečci itd).
Zbog svoje lake probavljivosti, zobeno brašno se preporuča u spravljanju dijetalnog kruha.

Heljdino brašno
Je vrlo kvalitetno brašno i koristi se za pripremanje palente (žganaca) i kao dodatak brašnu ostalih žitarica, za pečenje vrlo traženog kruha i peciva.
Daje kruhu gustu teksturu i jak , robustan okus. Pogodno je i za dodavanje smjesi za palačinke.

Rižino brašno
To je brašno blagog i gotovo neutralnog okusa. Istovremeno ono dobro veže, pa se koristi u raznim umacima, popečcima kao vezivno sredstvo te u kremama i pudinzima i finim kolačima. Pošto ono ima malo grublju, zrnatiju, strukturu poželjno ga je prethodno "izgladiti" prije upotrebe u tijestima. To se postiže miješanjem brašna s tekućinom koja se zahtijeva u receptu, pa se malo prokuha i ostavi da se ohladi prije dodavanja ostalih sastojaka.
Ovo brašno je bez glutena i može se koristiti u prehrani osoba alergičnih na gluten.

Ječmeno brašno
Je svijetlo brašno , blagog okusa koje se dodaje u mnogim receptima kao hranjiva zamjena za bijelo brašno ( pite, keksi, palačinke itd.). Za proizvodnju kruha se samo po sebi ječmeno brašno rijetko koristi jer takav kruh puca i stvrdnjava se ubrzo nakon hlađenja pošto nema dovoljnu količinu glutena za dizanje..
Miješanjem sa pšeničnim brašnom dobije se bolji kruh kremasto sive boje i pomalo "zemljastog" okus, a ujedno ovakav kruh duže zadržava vlažnost. Obično u receptima zamjenjuje 1/3 bijelog brašna.
Pošto je ovo brašne, zbog svega gore navedenog, slabije kvalitete za izradu kruha često je to bilo brašno siromašnijih slojeva. Ono bolje uspjeva u lošijim klimatskim uvjetima, dozrijeva prije pšenice, baš kada su zalihe ostalih žitarica pri kraju te je upravo zbog toga bilo često na meniju siromašnih.Cijena ječmenog brašna je uvijek bila manja od pšeničnog, pa je i to možda razlog više za masovnije korištenje ovog brašna u siromašnijoj populaciji. O tome nam svjedoče brojni zapisi iz drevnih knjiga među kojima je i Biblija: "...Sutra će u ovo doba na vratima Samarije biti mjera finog brašna (bijelog op. aut.) za šekel, a dvije mjere ječmenog brašna za šekel." 2. Kraljevima 7,1- dakle duplo jeftinije. U prilog rasprostranjenog korištenja ječmenog brašna nam svjedoči i novozavjetni izvještaj o Isusovom umnažanju kruhova. Osnova od koje je nastala hrana za 5000 ljudi su bili upravo ječmeni kruhovi: "Ima ovdje jedan dječak sa pet ječmenih kruhova i dvije ribe. Ali što je to za tolike" Ivan 6,9. Neka nam i ovaj zapis bude poticaj da se ova vrijedna namirnica umnoži na našim stolovima.

Proseno brašno
Proso predstavlja značajni dio ishrane stanovnika afričkih zemalja. Kaša se spravlja od oljuštenog zrna, a od brašna se rade razna peciva i kruhovi. Bjelančevine prosa sadrže važne aminokiseline: arginin, lizin, histidin, tirozin, cistini triptofan.
Proseno brašno samo po sebi nije dovoljno za izradu kvalitetnog kruha, ali predstavlja odličan dodatak pšeničnim i raženim brašnima ( do 15%) u proizvodnji kruha.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
LunaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 12.11.2007. pon. 13:18    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
METODE MLJEVENJA
Tisućljećima se zrno mljelo mlinskim kamenom čime se dobijalo integralno brašno. Prosijavanjem i odstranjivanjem mekinja dobijalo se relativno hranjivo bijelo brašno jer se nisu uklanjali drugi slojevi zrna. Početkom devetnaestog stoljeća za mljevenje brašna, počeli su se koristiti valjci umjesto mlinskih kamenja. Sedam redova čeličnih valjaka mrvilo je zrno tako da je svaki red obavljao svoj dio posla: prvi je red razbijao jezgru i odvajao klicu od brašna, drugi je ljuštio srednji sloj, dok napokon zadnji valjak nije mrvio jezgru u rafinirano bijelo brašno. Nestajanjem klice , koja se zbog sadržaja masnoća brzo kvarila, te uklanjanjem mekinja koje su upijale vlagu, dobilo se trajnije ali istodobno brašno siromašno hranjivim sastojcima.

Da li netko odnosi žitarice na mljevenje u kamene mlinove? Ako da - gdje? Zanimaju me lokacije/ gdje ih sve ima, kako to izgleda...?
Je li netko razmišljao o gradnji mlina na kamen?
Možda dobra ideja za veg farmu...?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12504
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 12.11.2007. pon. 13:32    Naslov: Citiraj i odgovori

Ja znam samo za jedan u Zagrebu: http://www.zemljani.com/forum/viewtopic.php?t=299&postdays=0&postorder=asc&start=30
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
aspalatusPridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 12.11.2007. pon. 13:33    Naslov: Citiraj i odgovori

koliko znam moj fredn je dao izradti mali rucni kameni mlin od klesara sa braca ...platio ga je basnoslovno,ja to ne mogu priustiti sebi Sad
sve sreca pa u solinu postoji stara vodenica koja je doduse zapustena ali bakica tamo ponekad samlije brasno koje joj donesemo...u zrnovnici postoji jos jedna vodenica ( bas su one starinske sa mlinskim kamenom) ta u zrnovnici mi nekako djeluje cistije...uglavnom zena mi jeobjasnila da ce samliti samo ako joj donesem 100 kila psenice...valjda za manju kolicinu nema smisla stavljati mlin u pogon nemam pojma...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
nelanaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 359
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 12.11.2007. pon. 20:50    Naslov: Citiraj i odgovori

ja dovozim integralno brašno iz jednog mlina iz malog grada Pleternice u slavoniji.. 2,50 kn je kg. ne melje se kamenim žvrnjem, ali kako se u mlinu odvaja bijelo brašno od mekinja, odmah se smiješa to dvoje da bude od istog zrna.. brašno je predivno.. pečem kruh od njega već 3 godine.. ako tko želi mogu mu dovesti jer jednom mjesečno idem autom u slavoniju.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
LunaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 15.11.2007. čet. 13:45    Naslov: Citiraj i odgovori

aspalatus je napisao/la:
...uglavnom zena mi jeobjasnila da ce samliti samo ako joj donesem 100 kila psenice...valjda za manju kolicinu nema smisla stavljati mlin u pogon nemam pojma...

Da, nažalost, zato propadaju. Postalo je jednostavnije kupiti u dućanu, već "gotov proizvod", bez obzira na kvalitetu Confused
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
LunaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 15.11.2007. čet. 13:50    Naslov: Citiraj i odgovori

nelana je napisao/la:
ja dovozim integralno brašno iz jednog mlina iz malog grada Pleternice u slavoniji.. 2,50 kn je kg. ne melje se kamenim žvrnjem, ali kako se u mlinu odvaja bijelo brašno od mekinja, odmah se smiješa to dvoje da bude od istog zrna.. brašno je predivno.. pečem kruh od njega već 3 godine.. ako tko želi mogu mu dovesti jer jednom mjesečno idem autom u slavoniju.

Možda te jednom "užicam" da isprobam. Ili još bolje, da nam napraviš kruhić od njega za jedan od naših budućih "piknika" Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
nelanaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 359
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 15.11.2007. čet. 17:52    Naslov: Citiraj i odgovori

Luna je napisao/la:
nelana je napisao/la:
ja dovozim integralno brašno iz jednog mlina iz malog grada Pleternice u slavoniji.. 2,50 kn je kg. ne melje se kamenim žvrnjem, ali kako se u mlinu odvaja bijelo brašno od mekinja, odmah se smiješa to dvoje da bude od istog zrna.. brašno je predivno.. pečem kruh od njega već 3 godine.. ako tko želi mogu mu dovesti jer jednom mjesečno idem autom u slavoniju.

Možda te jednom "užicam" da isprobam. Ili još bolje, da nam napraviš kruhić od njega za jedan od naših budućih "piknika" Smile


ma može! kruhić mi nije samo od int brašna, nego stavljam i heljdino i raženo brašno, mljeveni ječam i krupno narezane orahe. fin je tak mi kažu.. a da li lažu.. dogovorit ćemo se jednom..

a luna kad god želiš brašno, traži me broj i nemaš frke.. pakovanja su po 5 i 10 kg..
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
nelanaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 359
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.2.2008. uto. 09:42    Naslov: Citiraj i odgovori

za vikend idem u slavoniju, pa ako tko želi brašno da mu povezem samo se javite. vraćam se u utorak pa možete pokupiti brašno kod mene u utrinama, ak nemate auto budemo se dogovorili nekak da vam dovezem...

ogi, nisam te zaboravila, za božić nisam išla autom u slavoniju pa nisam mogla povesti, al sad ti dovezem 10 kg ako još želiš!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12504
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.2.2008. uto. 14:12    Naslov: Citiraj i odgovori

nelana je napisao/la:
ogi, nisam te zaboravila, za božić nisam išla autom u slavoniju pa nisam mogla povesti, al sad ti dovezem 10 kg ako još želiš!!!

Da..molim te Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
SavitriPridružen/a: 11. 04. 2008.
Postovi: 16
Lokacija: Črečan City

PostPostano: 10.5.2008. sub. 08:50    Naslov: Citiraj i odgovori

www.klukas.hr palac

mi smo si uboli pahuljičar i zakon nam je, s njim se može napravit i

brašno....mehanizam se narikta (podesan je - za sve žitarice)

za najsitnije zrnje i ispadne vrlo sitno int brašno.... respekt

500 kn investicija
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12504
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.7.2008. pon. 13:41    Naslov: Citiraj i odgovori

Moram si kupiti tako nesto! skace od srece

Ima netko iskustva?? Koji model uzeti??

Otici cu sutra do njih Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
LunaPridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 28.7.2008. pon. 14:58    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Ima netko iskustva?? Koji model uzeti??

Ima jedna cura (Janca) na SirovaHranaForum
Koristi njihova 2 aparata - za mljevenje brašna i za izradu mueslija.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12504
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.7.2008. uto. 16:44    Naslov: Citiraj i odgovori

Bio sam u Viti, Savska 102
Ljubazna prodavacica nije znala nesto vise o mlinovima i nemaju ni jedan na stanju, treba naruciti
Pitao sam je da li ima certifikat, gdje se proizvodi, da li je materijal kamena bezopasan za zdravlje
Poslat cu ta i ostala pitanja zastupniku
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan