Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   Pretra緉ikPretra緉ik   萳anstvo萳anstvo   Korisni鑛e grupeKorisni鑛e grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kuka - Blju箃 "Dioscorea communis"

 
Zapo鑞i novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ljekovito i za鑙nsko bilje
Prethodna tema :: Sljede鎍 tema  
Autor/ica Poruka
Feliks GardenPridru緀n/a: 28. 01. 2015.
Postovi: 8

PostPostano: 28.1.2015. sri. 20:08    Naslov: Kuka - Blju箃 "Dioscorea communis" Citiraj i odgovori

Blju箃 –Tamus communis ili kuk, kuka, kukovina, crna loza pripada porodici dioscoreaceae (blju箃avki).


Trajna ,1 - 3m duga poviju筧 , gomoljasto odebljalog korijenja, koja mo緀 dose鎖 20 - 30cm u du緄nu i 5 - 10cm u 筰rinu. Stabljika je vijugava, a listovi naj鑕规e duboko srcasti, 筰ljasti, tamnozeleni i naizmjeni鑞o poredani. Oblik listova mo緀 varirati. Cvjetovi su 緐鎘asti i neugledni, slo緀ni u grozdaste cvatove, koje izbijaju iz pazu筧ca listova. Razvijaju se u svibnju i lipnju. Plodovi su okrugle bobe, lijepo crvene boje.


Izdanci kuka se beru tijekom prolje鎍. Za jelo se pripremaju vrhovi i so鑞i dijelovi stabljike, a odbacuju se oni dijelovi koji ne pucaju kad se presaviju. Mogu se spremati na vi筫 na鑙na a jedan od najuobi鑑jenijih je skuhati ih i pripremiti na salatu sa tvrdo kuhanim jajima. Mogu se jesti i sirove ili kao omlet.


Blju箃 raste po sjenovitim, naj鑕规e bukovim 箄mama, po poljima i vla緉im mjestima, a 鑕sto se penje uz ograde, grmlje i 緄vice. Rasprostranjen je po cijelom Mediteranu i 筰re.


Jedu li se izdanci blju箃a u ve鎜j koli鑙ni, mogu izazvati probavne poreme鎍je.


LJEKOVITOST BILJKE:

Kuke imaju nisku energetsku vrijednost: 100 g jestivog dijela daje 105 kJ (25kcal). Siroma筺a je bjelan鑕vinama 3,6 %, mastima 0,1% i ugljikohidratima 3,8%. Njena biolo筴a vrijednost sastoji se u bogatom sadr綼ju vitamina i minerala. Pravi je depo minerala, prosje鑞o oko 600mg%, od 鑕ga vi筫 od tre鎖ne otpada na kalij, a ostalo su drugi va緉i minerali - fosfor, sumpor, kalcij, magnezij te 緀ljezo, bakar, cink, fluor, jod i drugi mikroelementi.


Kuke sadr緀 najvi筫 vode, 93%. Od vitamina, kuke su najbogatije vitaminom C - 23 mg %, a sadr緄 i dosta karotina (provitamina A) i sve vitamine grupe B.


O ljekovitosti kuka postoje razna proturje鑞a mi筶jenja.


U staroj Kini, 3000 g.p.n.e. jedna je vrsta kuka s Dalekog istoka bila tra緀na kao lijek protiv ka筶ja, 鑙reva i oteklina. Smatralo se da ubla綼va bolove u nogama te se koristila u pripremanju kupki. U Francuskoj je bila poznata po diureti鑛om djelovanju, a bogata筰 su joj pripisivali afrodizijska svojstva.


Kuke povoljno djeluju kod zatvora te kod slabokrvnih osoba. Va緉a je u prehrani dijabeti鑑ra, rekonvalescenata, slabih osoba. Najzna鑑jnije je njeno diureti鑛o djelovanje. Preporu鑑 se jesti osobama kod ote綼nog mokrenja, oboljelima od gihta, reume, vodene bolesti, a zabranjuje jesti kod akutne upale zglobova, mokra鎛ih puteva i prostate. Stimulativno djeluje kod pove鎍nih umnih napora, ali se ne preporu鑑 kod osoba koje su nervozne i koje pate od nesanice.


Ako se kuke 鑕规e konzumiraju, i u ve鎖m koli鑙nama, mokra鎍 poprima karakteristi鑑n neugodan miris, 箃o je dokaz da poti鑥 izlu鑙vanje 箃etnih tvari iz organizma.

"Sjeme Blju箃a mo緀te kupiti na Feliks Garden internet trgovini"
[Vrh]
Korisni鑛i profil Po筧lji privatnu poruku Po筧lji e-mail Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Zapo鑞i novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ljekovito i za鑙nsko bilje Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne mo緀 otvarati nove teme.
Ne mo緀 odgovarati na postove.
Ne mo緀 ure餴vati svoje postove.
Ne mo緀 izbrisati svoje postove.
Ne mo緀 glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by An鑙ca Se鑑n