Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Zeleni Kardamom "Elettaria cardamomum"

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ljekovito i začinsko bilje
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Feliks Garden



Pridružen/a: 28. 01. 2015.
Postovi: 8

PostPostano: 28.1.2015. sri. 20:05    Naslov: Zeleni Kardamom "Elettaria cardamomum" Citiraj i odgovori

Nakon šafrana i vanilije, kardamom je treći najskuplji začin na svijetu.

Upotrebljavali su ga još stari Egipćani, zatim Grci i Rimljani, a starim je karavanskim putovima došao u Europu iz Indije i Bliskog istoka. Zemlje koje su najveći proizvođači kardamoma su Indija (obilno raste na obali Malabar), Šri Lanka, Malezija i Papua Nova Gvineja.


Smatra se članom porodice đumbira. Raste kao mali, trajni grm, visine 1-3 metra, s kopljastim listovima i kratkim cvjetajućim stapkama. Cvate između siječnja i svibnja, a cvjetovi su zelenkastobijele ili ljubičaste boje.


Zelene komuške kardamoma su najuobičajenije, a bijele komuške su zapravo zelene koje su izblijedjele. Smeđe komuške kardamoma nisu pravi kardamom već srednja podvrsta. Okus i tekstura smeđe podvrste nisu tako delikatni. Cijele ili mljevene sjemenke brzo gube okus pa je najbolje kupovati cijele komuške. Tanke se komuške bace prije nego se sjemenke melju.


Neizostavan je u pilavu i curryju. Na području bliskog istoka upotrebljava se u pripremi kolača i slatkiša, koristi se za razblažavanje okusa tradicionalne jake i gorke kave, dodaje se u čaj (potiče dobru probavu).

Žvakanje kardamoma osvježava dah. Kardamom se dobro kombinira s voćem (naročito kuhanim kruškama i pečenim jabukama), samljeven možete posipati po voćnoj salati. Želite li dobiti najbolji okus kardamomovih sjemenki prije dodavanja slanim jelima, treba ih popržiti. Komuške treba otvoriti i izvaditi sjemenke, zagrijati tavu, staviti u nju sjemenke i prepržiti ih.

Čuva se u hermetički zatvorenim posudama, na tamnom i hladnom mjestu. Najbolje je češće kupovati manje količine jer sjemenke brzo gube okus.


Upotrebljava se sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj. Najčešće se navodi ljekovito djelovanje na probavni sustav. Ekstrakt kardamoma sadrži hlapive komponente koje pomažu kod loše probave te potiču metabolizam. Zahvaljujući tome može ublažiti problem nadimanja, žgaravicu i pojačati apetit, prstohvat kardamoma može pomoći u sprječavanju mučnine i povraćanja. Smatra se i diuretikom što ga čini korisnim za probleme urinarnog trakta, čisti bubrege od kalcija i uree te na taj način može pomoći pri gubitku težine, može smanjiti krvni tlak i ukloniti toksine iz organizma.

U ayurvedskoj medicini kardamom se koristi za liječenje astme jer potiče cirkulaciju krvi u plućima. Općenito ljekovito djeluje na različite respiratorne alergije.

Eterično ulje kardamoma često se koristi u masaži za opuštanje mišića, pomaže kod ublažavanja simptoma upaljenih živaca, bolova u leđima i smanjenje stresa.

Čaj s mljevenim kardamomom pomaže u ublažavanju depresije. Čaj od kardamoma i cimeta pomaže u slučajevima upale grla i promuklosti koja se javlja kod prehlade ili gripe.

Može se koristiti za ispiranje usta ako se doda nekoliko kapi esencijalnog ulja u vodu, dezinficira usnu šupljinu i vraća svjež dah. Pitkoj vodi može se dodati da je dezinficira. Blaga otopina može se koristiti za dezinficiranje kože.

Ulje kardamoma ima termičko djelovanje, posljedica toga je znojenje koje može olakšati groznicu ili potaknuti iskašljavanje. Ulje kardamoma također može neutralizirati štetno djelovanje duhana i smiriti ubode insekata. Prevelike doze mogu uzrokovati uznemirenost, iritaciju probave, a ne preporučuje se ni trudnicama ni dojiljama.

Većina ljudi poznaje kardamon samo kao egzotični začin za kolače i peciva. Tek se odnedavno uzgaja kao sobna biljka jer bujno, bez reda raštrkano lišće, unosi u prostor posebno živost.

UZGOJ KARDAMOMA:

Karadmom su poznavali i stari Rimljani. Arapi su trgovali ovom skupocenom mirođijom što potiče iz vlažnih brdskih šuma indijske pokrajine Malabar i ostrva Ceylon. Ova trajnica nalik trski, na dugim uspravnim peteljkama nosi kopljaste listove dužine 30 do 60 cm. Crvenskasti ili žućkasti cvatovi od kojih se kasnije razvija cenjeni plod tobolac, stoje gotovo na vodoravno raširenim metlicama. Nakon oprašivanja nastaju trobridni tobolčasti plodovi veličine lešnika koji se cene kao začin i lekovito sredstvo.

Dok u tropskim područjima kardamom izraste i do impozantne visine od 3 metra u sobnim uslovima uglavnom dostigne jedva nešto više od pola metra. Cvetanje je moguće dočekati u svetlom, potpuno zagrejanom stakleniku. Međutim i bez cvetova ova biljka iz porodice đumbira kojoj pripada i đumbir vrlo je lep ukras. Kod poveljnih uslova iz korenovih rizoma neprekidno izbijaju novi listovi pa biljka postaje sve bujnija. Primerci koji vremenom postanu prebujni lako se mogu podeliti.

KARAKTERISTIKE:

Zalijevanje: zemlja uvijek mora biti pomalo vlažna ali ne premokra. Suviše vlage vrlo brzo oštećuje mesnati korjen (rizom). Za ovu tropsku biljku vlažnost zraka je veoma važna pa je češće poprskajte a povremeno listove operite vlažnom krpom. Za zalijevanje koristite samo meku vodu (kišnicu). Kardamom raste veoma bujno, posebno na toplom mjestu, zbog toga od aprila do septembra češće prihranjujte tekućim gnojivima. Zimi prihranjivanje prilagodite uslovima a kod eventualno nižih sobnih temperatura smanjite i zalijevanje.

Svjetlost i toplina: ukoliko biljka stoji na svjetlom mjestu zimi bi idealna temperatura bila između 16 i 20 C°. Izbjegavajte direktno izlaganje žarkom podnevnom suncu, posebno ljeti.

Zemlja i presađivanje: kardamom voli jaču ilovastu zemlju. Pomiješajte dobro odležalu livadnjaču sa uobičajenom zemljom za lončanice, ili je nabavite u vrtnom centru. Kod presađivanja uzmite za jedan broj veću novu posudu, kako bi mesnati korijen - rizom imao dovoljno prostora za rast. Prebujne biljke se mogu podijeliti.

"Organsko sjeme Kardamoma možete kupiti na našoj internet trgovini Feliks Garden"
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti Web stranice
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2386

PostPostano: 1.2.2015. ned. 18:08    Naslov: Citiraj i odgovori

koliko ima koristi od uzgoja kardamoma kao sobna biljka? čitam da plodove stvara tek nakon treće godine, a koliko ih je na biljci?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Feliks Garden



Pridružen/a: 28. 01. 2015.
Postovi: 8

PostPostano: 2.2.2015. pon. 21:11    Naslov: Citiraj i odgovori

Pozdrav filo,
kardamom se može uzgajati kao sobna biljka,međutim u takvim uslovima mala je vjerojatnost da će biljka ikada procvijetati i da će dati plod.

Biljka zahtjeva dosta svijetlosti te toplinu i vlagu.U principu bi bilo moguće uzgojiti biljku u sobnim uvjetima,ali tjekom ljeta bilo bi poželjno iznositi ju na otvoreno u laganu polusjenu,te joj s vremena na vrijeme prskati listove vodom pazeći da se to ne ćini za vrijeme sunca,dok bi je zimi poželjno bilo držati na južnom prozuru,te se briniti oko vlažnosti.
Biljka stvara prihod ovisno o uzgoju,tako da ti nemogu vise o tome reći.

Mi nažalost nemamo vlastiti uzgoj kardamoma.Sjeme naručivamo od poslovnih partnera iz Indije iako ćemo se potruditi bar probati da li se može kod nas uzgajati,te shodno s tim javiti rezultat.
palac
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ljekovito i začinsko bilje Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan